Mielipide    |   Mielipide

Metrohanke on siirtymässä käsienpesuvaiheeseen

Osakeyhtiölain mukaan yhtiön toiminnasta vastaavat yksiselitteisesti yhtiön hallitus ja sen valitsema toimitusjohtaja.

Länsimetron valmistumisen paha viivästyminen tuli yhtiön hallitukselle yllä­tyksenä. Yhtiön hallituksen ­puheenjohtaja ei nyt enää edes osaa luvata, aukeaako paljon mainostettu metron jatko-osa vuoden sisällä (Tekniikka & Talous 15.6.). Hallituksen jäsen Kimmo Oila (kok) sanoo, että hänen olonsa on vähän kuin pöllöllä, ja hallituksen ­jäsen Jyrki Kasvi (vihr) on yhtä ärtynyt tapahtumasta (Länsiväylä 15.6.). Merkillisiä kommentteja miljardiluokan yhtiön hallituksen jäseniltä.

Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo on Espoon teknisen toimen johtaja eli kaupungin kakkosmies, joka nousi tehtäväänsä vuosi sitten. Länsimetro on Espoon ja koko pääkaupunkiseudun suurin menossa oleva rakennushanke. Isotalon ja muun hallituksen tärkein tehtävä on ollut tietää, miten hanke sujuu, mitä yhtiö ja sen toimitusjohtaja tekee ja millaisin välinein hankkeen etenemistä seurataan.

Länsimetron rakennuttajakonsultoinnista vastaa ruotsa­lainen Sweco, joka on ollut ­mukana hankkeessa suunnitteluvaiheesta asti. Vastuuta myöhästymisestä onkin nyt alettu sysiä konsultin suuntaan. Metrohanke siirtyy käsienpesuvaiheeseen.

Osakeyhtiölain mukaan yh­tiön toiminnasta vastaavat yksiselitteisesti yhtiön hallitus ja sen valitsema toimitusjohtaja. Osakeyhtiön keskeisimmät toimijat ovat hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja.

Länsimetro Oy:n hallitus on koottu poliitikoista ja poliittistaustaisista virkamiehistä. Yhdellä hallituksen jäsenellä on elävää maanrakennusalan kokemusta.

Uusi kunnallislaki edellyttää, että kuntien omistamien yhtiöiden hallituksiin on ensi keväästä lukien valittava jäsenet muilla kuin puhtaasti poliittisilla perusteilla. Muutos tulee valitettavan myöhään eikä siis ehdi vaikuttaa Länsimetroon.

Kunnallislain uudet määräykset korostavat vastuuta, joka osakeyhtiön hallituksella on jo nykylakienkin mukaan osake­yhtiön toiminnasta. Se olisi kuntayhtiöihin poliittisesti valittujen jäsentenkin hyvä ymmärtää, ettei käy kuin Primulan johdolle Herkkupaja-projektissa (Kauppalehti 15.6.).

Läntisen metroliikenteen käynnistymistä on markkinoitu kuin kuuta nousevaa. Hanke on vaikuttanut asuntojen ja palvelujen hintoihin huomattavasti, ja sen viivästymisellä on kaikkien arjen hankaluuksien lisäksi myös monia taloudellisia seurauksia.

Suurin on liikenteen viivästymisen ohella se, että hankkeen kokonaiskustannukset ovat räjähtäneet käsiin eli reippaasti toiselle miljardille.

Kaikkien seuraamusten kaatuminen puhtaasti vain veronmaksajien harteille on todennäköistä mutta ei ainakaan ­osakeyhtiölain hengen mukaista.

Hannu Leinonen

Boardman Advisors

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Länsimetro
 • Julkinen liikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää