Mielipide    |   Mielipide

Suomalaisten yleissivistys on kovassa testissä

Missä olisimmekaan nyt, jos emme olisi osanneet tulla toimeen ulkomaalaisten kanssa tai viedä suomalaisia yrityksiä mukaan kansainvälisille markkinoille, pohtii kauppatieteiden ylioppilas Olli-Pekka Paasivirta.

Olemme yksi maailman koulutetuimmista kansoista, mutta en tiedä, olemmeko sivistynein. Yleissivistys ei nimittäin tarkoita sitä, että ihminen hallitsee yleisesti osatun tietomäärän ja hänellä on taskussaan todistus ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisesta.

Usein yleissivistyneen ihmisen tunnistaa kyvystä kuunnella, kysyä ja ymmärtää. Hän kunnioittaa kanssaihmisiään ja yrittää nähdä jokaisen tilanteen myös vähän isommassa mittakaavassa.

Nyt jos koskaan ihminen tarvitsee yleissivistystä pärjätäkseen maailman loputtomasti laajenevassa informaatiokaaoksessa, jossa oleellinen ja tosi tieto on piilossa valtavien datamäärien joukossa. Tehtävää ei tee yhtään helpommaksi, että äänensä saa usein kuuluviin se, joka pystyy kertomaan asiansa kaikkein yksinkertaisimmin ja yleisöön vetoavimmalla tavalla – tosiasioista välittämättä.

Sivistynyt ihminen tulee toimeen eritaustaisten ja -kielisten ihmisten kanssa sekä yrittää ymmärtää ja oppia heiltä. Vieraiden kulttuurien ymmärtäminen ja niiden kanssa pärjääminen onkin ollut aina maamme elinehto. Missä olisimmekaan nyt, jos emme olisi osanneet tulla toimeen ulkomaalaisten kanssa tai viedä suomalaisia yrityksiä mukaan kansainvälisille markkinoille?

Erilaisuuden ja vieraiden kulttuurien ymmärtäminen kuuluu sivistyneen ihmisen ajattelutapaan, ja hyvä niin. On hyvä muistaa, että maailma kyllä pärjää aivan hyvin ilman Suomea ja meitä suomalaisia, mutta me emme pärjää ilman maailmaa.

Olli-Pekka Paasivirta

kauppatieteiden ylioppilas

Turku

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Sivistys
 • Koulutus
 • Kulttuuri
Luetuimmat - Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää