Mielipide    |   Mielipide

Jokaiseen maakuntaan vähintään yksi käräjäoikeus

Professori Antti Jokela kirjoitti (HS Mielipide 1.

Professori Antti Jokela kirjoitti (HS Mielipide 1.9.) hyvin perustellen, että kaksi tuomio­istuinta ei riitä Suomeen. Olen samaa mieltä. Kun nyt kerran maakuntahallintoa rakennetaan, jokaisessa maakunnassa tulisi olla vähintään yksi käräjäoikeus. Kohtuullisin kustannuksin oikeuteen pääsy edellyttää tätä.

Historiallisesti tarkastellen Ruotsin valtakunnan Suomessa on tosin lähdetty liikkeelle niin, että kuningas Eerik Pommerilainen antoi vuonna 1435 määräyksen, jolla maamme jaettiin kahteen eli Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen laamannikuntiin. Turun Aurajoki toimi jakolinjana. Sittemmin jakoja jat­kettiin niin, että päädyttiin 70 käräjäoikeuteen.

Viime vuosikymmenet on kuljettu kohti alkuasetelmaa, jota ylituomari Veijo Tarukannel ja laamanni Antti Savela (HS Vieraskynä 26.8.) ovat puoltaneet. Mielestäni alioikeuksien lukumäärän olisi perusteltua pysähtyä noin 20:een. Silloin istuttaisiin valmiina puolimatkan krouvissa, kun juna lähtee toiseen suuntaan. Jatkuvat ­organisaatiomuutokset ovat yleensä omiaan häiritsemään hyvää henkilöstöhallintoa sekä järkevää ja sujuvaa työntekoa.

Tuomarikoulutus on vihdoin saatava aikaiseksi, samoin ­riippumattoman tuomioistuinlaitoksen oma, oikeusministe­riöstä erillinen hallinto.

Oikeudenkäytön yhtenäisyydestä kirjoittaessaan Jokela viittasi ennakkotapausten merkitykseen. Siinäkin problematiikassa tuomarikoulutus voi kantaa hyvää hedelmää. Tuomarinkaan ei ole aina aivan helppoa tulkita, onko kahden tapauksen välillä niin sanottu prejudi­kaattirelaatio eli ovatko ne riittävän samankaltaisia. Toivotan oikeusministeri Jari Lindströmille (ps) menestystä uudistusten toteuttamisessa.

Ilkka Lindström

laamanni, eläkkeellä

Rovaniemi

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat - Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää