Mielipide    |   Mielipide

Vantaalla lasten hyvinvointia tuetaan monin tavoin

Yhä suurempi osa työstä hoidetaan normaalin, sosiaalihuoltolain mukaisen sosiaalityön piirissä, ja varsinaisessa lastensuojelussa hoidetaan yhä vaikeampia asiakkaita.

Mielipidesivulla (HS 30.9.) otettiin kantaa Vantaan lastensuojeluun. Uusi sosiaalihuoltolaki muuttaa parhaillaan lastensuojelun toimintamalleja niin, että yhä suurempi osa työstä hoidetaan normaalin, sosiaalihuoltolain mukaisen sosiaalityön piirissä, ja varsinaisessa lastensuojelussa hoidetaan yhä vaikeampia asiakkaita. Työ on raskasta, mutta Vantaan lastensuojelussa terveysperusteiset poissaolot ovat kuitenkin merkittävästi pienemmät kuin muissa sosiaalityön yksikössä.

Pätevistä sosiaalityöntekijöistä on pula koko maassa. Vantaan lastensuojelussa palkat ovat suuremmat kuin muissa pääkaupunkiseudun kunnissa, jotta palkkaus ei olisi este pätevien sosiaalityöntekijöiden saamiselle. Kirjoituksessa mainittu 3 200 euroa on sosiaalityötekijän peruspalkka, jonka päälle tulevat kokemuksesta riippuvat lisät, jolloin palkka nousee yli 3 600 euroon.

Vantaalla on vakinaisen tai ­sijaisen pätevyyden täyttäviä sosiaalityöntekijöitä 89 prosenttia. Lastensuojelu on organisoitu niin, että keskitetty virka-aikainen päivystys pystyy nopeisiin ratkaisuihin lapsen tilanteen sitä vaatiessa. Virka-ajan ulkopuolella lastensuojelun päivystyksestä huolehtii Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys.

Aluehallintovirasto Avi valvoo koko maassa lastensuojeluun pääsyn määräaikoja, ja Vantaa on pysynyt lakisääteisissä määräajoissa.

Paineen alaisena työskentelevä henkilökunta tekee hyvää ja tärkeää työtä. Lainsäädännön tuomat rakenteelliset muutokset näkyvät arjessa. Me jokainen koemme muutokset eri tavoin, mutta esimiehinä pyrimme siihen, ettei työ kuormittaisi ketään liikaa.

Lasten hyvinvointi on tärkeintä. Lastensuojelussa työskentelee eri alojen ammattilaisia, ja kullekin lapselle ja perheelle pyritään löytämään parhaiten sopiva tuki. Toiminnassa panostetaan yhä enemmän ­ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Anna Cantell-Forsbom

perhepalvelujen johtaja

Jaana Vilpas

lastensuojelun palvelupäällikkö Vantaan kaupunki

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Vantaa
 • Lastensuojelu
 • Sosiaalityö
 • Sosiaalityöntekijät
Luetuimmat - Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää