Mielipide    |   Mielipide

Perussuomalaisten kannattaisi perehtyä sosiaalityöhön paremmin

Sosiaalityö on vaativaa asiantuntijatyötä, johon vaaditaan yliopistollinen maisterintutkinto.

Perussuomalaisten kansanedustajat Mika Niikko ja Arja Juvonen ovat hämmästyttäneet meitä sosiaalityön ammattilaisia viimeaikaisilla kommenteillaan. Niikko yhdistää sosiaalityön ”puheeseen” ja kuvaa ruoka-avun olevan käytännönläheisempää auttamista (HS Mielipide 19.10.).

Juvonen puolestaan esittää sosiaalityöntekijöiden pätevyysvaatimusten alentamista vanhustenhoidon leikkausten vaihtoehdoksi. Hän vaatii myös alle 17-vuotiaan aborttiin kahden lääkärin lupapäätöstä, jotta lapsen raskaudenkeskeytyksen päätökseen osallistuu aina useampi asiantuntija.

Sosiaalityöntekijä voisi kuitenkin olla lääkäriä oikeampi arvioimaan lapsen kokonaisvaltaista tilannetta. Käytännössä jo nyt moni alaikäinen abortintekijä tapaakin sairaalassa myös sosiaalityöntekijän.

Sosiaalityö on vaativaa asiantuntijatyötä, johon vaaditaan yliopistollinen maisterintutkinto. Sosiaalityön erityisasiantuntemusta on yhteiskunnallisten rakenteiden vaikutusten tunnistaminen käytännön asiakastyössä.

Sosiaalityö on yksilö- ja yhteisötasolla tapahtuvaa tavoitteellista muutostyöskentelyä. Olemme erikoistuneet hallinnoimaan asiakasprosesseja ja huolehtimaan, että asiakas saa ne palvelut, joita hän tarvitsee ja joihin hänellä on oikeus.

Käytännössä teemme myös monenlaisia arkea helpottavia päätöksiä, kuten ohjaamme turvakotiin, hankimme kriisiasunnon, annamme taloudellista tukea ja ohjaamme päihde- tai mielenterveyspalveluihin. Myös asiakaslähtöisyys ja työn eettisyys sekä tutkimuksellinen ja kehittävä työote kuuluvat kiinteänä osana koulutukseemme. Me työskentelemme eri tasoilla sitä kohden, että asiakkaamme pärjäisivät jatkossa itsenäisemmin. Meidän työtämme on estää leipäjonoihin joutuminen ja poistaa rakenteellisen työn ja sosiaalisen raportoinnin kautta sellaisia rakenteita, jotka tuottavat tarpeen ruoka-avulle.

Toivoisimme, että perussuomalaiset edustajat tutustuisivat sosiaalityöhön ammattina lähemmin, jotta välttäisimme väärinkäsitykset työstämme tai sen mahdollisuuksista asiakkaiden arjen tukijana. Tulemme mielellämme kertomaan teille lisää.

Minna Manelius

Piia Vaara

Jenni Wiikla

sosiaalityöntekijöitä, Helsinki

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat - Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää