Mielipide

Yksipuolisuus kohtalokasta

Tilaajille

Moni seurasi järkyttyneenä tv-ohjelmaa "Markon kaksi kuolemaa" (Tv 3 4. 1.). Liikenneonnettomuus johti Markon halvaantumiseen ja hänen elämänsä perusarvojen romahtamiseen. Marko päätyi itsemurhaan noin vuosi onnettomuuden jälkeen.

Tv-ohjelma oli tehty pari viikkoa ennen itsemurhaa ja se selvitti paljon traagiseen ratkaisuun johtaneita syitä. Yksi painava tekijä oli ehkä Markon arvojen ja elämäntavan painottuminen niin voimakkaasti ja ilmeisen yksipuolisestikin liikuntaan.

Markon haastattelua seurannut asiantuntijakeskustelu herätti myös tunteita ja ajatuksia. Asiantuntijat käsittelivät tapausta aika yksipuolisesti ja heidän tuntui olevan vaikea päästä Markon ongelmien ulkopuolelle.

Kukaan asiantuntijoista ei pystynyt esimerkiksi reagoimaan Markon kohtalontoverin, Terhi Pullin, kommentteihin: hän sanoi tunteneensa kateutta kuullessaan Markon ratkaisusta ja kertoi, ettei itsemurha ole poissuljettu vaihtoehto edelleenkään hänen omalla kohdallaan.

Olisikohan hoitotyön edustaja tai pappi pystynyt tarttumaan tilanteeseen? Itse ainakin olisin toivonut jotakin reaktiota asiantuntijoiden taholta ja myös keskustelun laajentamista Markon ja hänen kohtalotovereidensa fyysisistä ongelmista ihmisen muihin ulottuvuuksiin.

Myös kuntoutukseen kohdistettu kritiikki pani ajattelemaan. Sekä Marko haastatteluohjelmassa että hänen isänsä ja Terhi Pulli olivat saaneet ihmisarvoa loukkaavia kokemuksia kuntoutuksessa. Marko toi lisäksi esiin kuntoutuksen vahvan liikunnallisen painotuksen. Hän oli kokenut sen ahdistavaksi ja turhauttavaksi omalla kohdallaan. Se paneekin kysymään, onko terveydenhuollonkin painopiste yksipuolisesti ihmisen fyysisessä hoidossa. Entä kenen ehdoilla kuntoutusta toteutetaan?

Ihminen on ihmeellinen ja usein itselleenkin käsittämättömän moniulotteinen olento. Ihmisellä on fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja hengellinen ulottuvuus. Fyysistä puolta edustaa keho. Psyykkinen ulottuvuus sisältää ihmisen mielen, sielun, tajunnan. Sosiaalinen ihminen on yhteisön jäsen, osa sosiaalista järjestelmää.

Ihminen pystyy myös abstraktiin suhteeseen. Tätä pidetään ihmisen hengellisenä ulottuvuutena. Ihmisen olemuspuolien tarkastelu on teoreettista, sillä ihminen on monimutkaisuudessaan ehjä ja erottamaton kokonaisuus.

Aistit - näkö, kuulo, haju, maku ja tunto - tarjoavat ihmiselle mahdollisuudet monipuoliseen havaintojen tekoon. Tajunta suo meille lähes rajattomat elämisen ja olemassaolon kokemisen mahdollisuudet. Ihminen pystyy mielikuvituksensa avulla rakentamaan uskomattomia ajatustodellisuuksia. Väitetään, ettei ole olemassa sellaista, mitä ihminen ei pystyisi toteuttamaan, jos hän vain pystyy sen kuvittelemaan. Ihminen voi kehittää henkisiä ja hengellisiä kykyjään siinä missä kehoansakin. Ihminen luo itse itsensä omilla valinnoillaan. Arvot ohjaavat valintoja.

Tuntuu, että henkiset ja hengelliset arvot ja harrastukset ovat jääneet taka-alalle nykyisessä kasvatuksessa ja yhteiskunnan kehittämisessä. Meillä olisi paljon opittavaa sekä entisajan että tämän päivän sivistyskulttuureilta.

Päivi Huopalahti

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää