Mielipide

Vantaa tarvitsee kunnon konserttisalin

Tilaajille

Vantaan kaupunginhallitus on jo toistamiseen pannut pöydälle pitkällisten neuvottelujen tuloksena syntyneen sopimusluonnoksen Myyrmäen aluekeskuksen valmiiksi rakentamiseksi. Kaupunginhallitus on halunnut lisäselvityksiä keskuksen vapaa-ajantaloon suunnitelluista toiminnoista ja kustannuksista. Kaupungin on ilmeisen vaikea vakuuttua siitä, että läntinen Vantaa lainkaan tarvitsisi korkeatasoista kulttuurin keskusta.

Lähes kahden vuosikymmenen rakennusoikeuskiistojen jälkeen kaupungin edustajien ja aluerakentajien väliset neuvottelut ovat vaiheessa, jossa aluekeskuksen valmistuminen ennen uutta vuosituhatta on alkanut näyttää mahdolliselta. Viivyttelemällä tässä vaiheessa Vantaan kaupunki on vaarassa menettää uskottavuutensa länsivantaalaisten silmissä, jotka helposti voivat tulkita verukkeeksi toistuvat lisäselvitysvaatimukset.

Miksi kaupunki ei voi ts. halua hyväksyä sopimusluonnosta? Sopimuksen mukaan aluerakentajat ostaisivat kaupungilta maa-alueita Myyrmäen eteläosasta. Maakaupasta saadut miljoonat osoitettaisiin Myyrmäen kulttuurikeskuksen rakentamiseen. Vantaan päättäjillä olisi toki rahoille muutakin käyttöä. . .

Vantaa kulttuuritoimen edustajat vakuuttavat luonnollisesti Myyrmäen kulttuurikeskuksen olevan ensiarvoisen tärkeä. Ongelmaksi on nostettu kulttuurirakennuksen luonne. Tulisiko se olemaan ensisijaisesti erilaisten musiikin harrastusmahdollisuuksien tila konserttisaleineen, kuvataiteiden keskus vaiko monitoimitalo?

Länsivantaalaisten toivottaisiin mielellään tyytyvän "asukkaita" varten tarkoitettuun monitoimikulttuuritaloon, ilman että rakennukselle olisi myös arvokkaampaa ja laajempaa kansallista tai kansainvälistä käyttömahdollisuutta.

Mistä moinen hajaannus onkaan saanut alkunsa? Ei ainakaan länsivantaalaisten laajalti julkituoduista toiveista. Kymmenen vuoden ajan tuhansia musiikinharrastajia edustava yhdistys on vedonnut Vantaan kaupunkiin kunnollisen ja kooltaan riittävän konserttisalin - ei vain kauppaoppilaitoksen Martinussalin kokoisen kamarimusiikkitilan - saamiseksi. Nyt on kuitenkin kaupungin hallintokoneistossa saatu aikaan muistio, jossa on mainittu erityisesti, että Myyrmäen tulevassa kulttuurikeskuksessa pääpaino voisi olla kuvataiteilla!

Kaupungin kulttuuritoimen taholta on vedottu siihen, ettei liian varhaisessa vaiheessa pyrittäisi määrittelemään talon luonnetta - samanaikaisesti kun kaupunginhallitus on vaatinut lisäselvityksiä toiminnoista ja kustannuksista! Musiikkiväen pelotukseksi huomautetaan, että koko aluekeskuksen valmiiksirakentamishanke saattaa jumiutua kiistelyyn kulttuurin talosta. Turvautuuko Vantaa antiikinaikaiseen "hajota-ja-hallitse"-menettelyyn voidakseen sanella, minkälaista kulttuurikeskusta länsivantaalaisten tulee haluta?

Vantaan kaupungin taholta vakuutetaan, että vireillä oleva Vantaanportin rakentaminen ei millään tavoin ole esteenä Myyrmäen aluekeskuksen toteuttamiselle, ja ettei Vantaanportin liikekeskus uhkaa viedä Myyrmäkeen tavoiteltua ostovoimaista yleisöä. Vantaanportti sijaitsee Myyrmäestä linnuntietä lähes samalla etäisyydellä kuin Helsingin Kannelmäki, jonne rakennettavan 300 hengen konserttitilan taas katsotaan olevan esteenä ja uhkana Myyrmäkeen suunnitelluille musiikkitiloille.

Kulttuuri-investoinnit tietenkin maksavat. Kulttuuritilat eivät juuri tuota taloudellista voittoa, lyhyellä aikavälillä. Ei edes Heureka tuota voittoa. Koulut ja terveydenhoitopalvelutkin maksavat. Ylipäätään ihmisten kehittäminen maksaa. Mutta rahana eivät enää ole mitattavissa haittavaikutukset, viime kädessä myös taloudelliset, jotka aiheutuvat ihmisten henkisen ja kulttuurisen kasvun mahdollisuuksien huomiotta jättämisestä.

On valitettavaa, jos Vantaan päättäjiltä puuttuu rohkeus viisaaseen päätöksentekoon. Kaupungin oman edun mukaista ei ole osoittaa jatkuvaa kyvyttömyyttä ja näkemysten puutetta, kun puhe on kulttuurihankkeista. Kulttuurin merkitys kasvaa koko ajan, myös taloudellisten asioiden yhteydessä.

Käsillä ovat Myyrmäen aluekeskuksen kohtalonhetket. Olisi korkea aika viimeistään nyt toteuttaa aluekeskuksen jäljelläolevat suunnitelmat kokonaisuutena, kaupunkimaisemalliset näkökohdat huomioon ottaen. Aluekeskuksen valmiiksi rakentamisella voidaan luoda merkittävät lisäedellytykset läntisen Vantaan kehittymiselle ja lisätä sekä alueen arvostusta että asukkaiden viihtymistä.

Irmeli Gröhn

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää