Mielipide

Koulun voi aloittaa kolmivuotiaana!

Tilaajille

Jokunen uskalias poliitikko ja muutama teollisuusmies on aika ajoin esittänyt, että lapset pitäisi laittaa kouluun nykyistä aikaisemmin. Siitä syystä, että asiaa on esittänyt poliitikko tai teollisuusmies, ehdotus on aiheuttanut kiivaan vastarinnan. Lisäksi tunneväristystä on aiheuttanut sana koulu.

Asian ydin näyttää olevan siinä, että koululla on negatiivinen kaiku. Kouluiän alentamista vastustaville tulee mieleen vanha, pienten lasten päivähoidosta ja isompien lasten elämästä irroitettu, muistitietoa pänttäävä opinahjo, jossa tärkeintä on suoriutuminen ja saavuttaminen, ei niinkään valmiuksien antaminen ja ihmisenä kasvaminen. Eikö kenellekään tule mieleen, että koulukin voi muuttua?

On kysymys myös tasa-arvosta. Se, että lapset ovat koulua seitsemänvuotiaina aloittaessaan täysin eriarvoisessa asemassa, johtuu kotien erilaisesta kyvystä auttaa lasta hänen kriittisten kehitysvuosiensa aikana. Tämän päivän koulu rankaisee vielä arvostelussaan heikommin kasvatuseväin varustettuja. Ehkä vasta yläasteella, mutta silloin sitten erityisen ankarasti.

Kouluiän alentamista vastustavat puhuvat mielellään lapsuuden riistosta. Heille voi hyvin heittää vastakysymyksen: Minkälaisen lapsuuden koulu riistäisi?

Poliitikot ja teollisuusmiehet ovat itse asiassa hyvinkin oikeassa: he ovat nähneet jo sen, mitä me muut emme vieläkään: lapsuuden hukkaan heitetyt mahdollisuudet, lapsuudessa piilevät voimavarat, jotka me nyt jätämme käyttämättä. Ei ollenkaan ensisijaisesti yhteiskunnan hyödyksi, vaan lapsen omaksi onneksi ja rakennukseksi.

Kasvatuksen asiantuntijoiden pitäisi kertoa, että lapsella on kiihkeä halu oppia. Heidän pitäisi kertoa myös siitä, kuinka kehitysongelmat olisivat havaittavissa ja mahdollista hoitaa juuri noina ikävuosina parhaiten. Heidän pitäisi uskaltaa yhtyä kouluiän alentamisvaatimuksiin. Myös jokainen vanhempi tietää, kuinka paljon lapsi kyselee. Onko meillä varaa jättää vastaaminen tai vastaamatta jättäminen yksinomaan vanhempien varaan?

Ala-asteen koulu meillä on jo nyt ikäkaudelle sopivasti järjestetty, mutta yläasteen koulu on murrosikäiselle kasvatuksen irvikuva. Tiukka aineenopettajajärjestelmä pitäisi romuttaa ja luoda uusi, kokonaisvaltainen koulutusmuoto. Alle seitsenvuotiaiden koulutukselle meillä on jo hyvä pohja: päiväkodit. Eipä kukaan vastusta päiväkotijärjestelmää! Sehän on jo pienten lasten koulu päivähoitojärjestelmään yhdistettynä!

Jos koulu ja päivähoito yhdistetään ihanteellisesti, meillä on järjestelmä, jossa jokaisella lapsella on lakisääteinen oikeus lapsuuden kehityksen lainalaisuudet ja myös poikkeavuudet tuntevaan, koteja tukevaan varhaiskasvatukseen.

Rasittavat koululäksytkin siirtyvät yhä nuorempien paineeksi, kuten joku väitti. Missä on kirjoitettu, että pienten lasten koulussa pitäisi nykyiselläänkään läksyttää?

Ne, jotka puhuvat koulun pitkistä työpäivistä, eivät ole havainneet, että päivähoitokin on lapselle työtä, ja päivät voivat olla rasittavia. Opetuskasvatus voi tapahtua siten, että ohjattua toimintaa on esimerkiksi neljä tuntia päivässä, ja ne lapset, joiden vanhemmat ovat työssä, saavat samassa laitoksessa kokopäiväisen hoidon. Siis aivan kuten tähänkin asti päiväkodeissa.

Jo nyt tiedämme niin paljon lapsen kehityksestä, että meillä on perusteita luoda oppisisällöt uudestaan luku- ja kirjoitustaidon, kielten ja matematiikan opetusta aikaistamalla. Kysymys on ainoastaan sopivista menetelmistä ja opettajain koulutuksesta.

Lahjakkuuden määritelmää olisi myös syytä laajentaa. Ehkäpä teollisuusmiesten lahjakkuuskäsite on perinteinen, luonnontiedepainotteinen, ehkäpä se pelottaa.

Kuinka paljon keskuudessamme kulkeekaan turhautuneita, eri tavoin lahjakkaita ihmisiä, joiden lahjakkuutta ei ole milloinkaan havaittu tai edes - todennäköisimmin - lahjakkuudeksi tunnustettu. On mahdollista, että ihmiset ovat keskimäärin yhtä lahjakkaita, on kyse vain siitä, että toisella on toista, toisella taas toista, vain eri järjestyksessä ja eri tavoin painottuneena. Varhaiskasvatuksen onnistuessa lahjakkuusreservit havaitaan ja tunnustetaan ja niitä ryhdytään sopivasti - korostettakoon tätä sanaa - nostamaan ja kehittämään ja tätä kehitystä ylläpidetään myös muissa kouluasteissa.

Se on hyödyn tavoittelua, joka lähtee yksilöstä ja vasta sitten koituu yhteiskunnan hyödyksi. Kun yksilötasolla tukahduttaminen ja turhaumat häviävät, saattaa syntyä koko elämää kannattava motivaatio. Silloin puhutaan myös yksilön onnesta. Sitä kai koulutuksen varhaistamista vastustavat vanhemmatkin tavoittelevat!

Viittä omaa lasta kasvattaessani ja ala- ja yläasteella erityisopettajana toimiessani olen joutunut vuosien aikana usein miettimään paitsi murrosikäisten opetuksen, myös varhaiskasvatuksen ongelmaa. Molemmat on nyt ratkaistu tässä maassa oikein huonosti. Yhteiskunnan tuottaessa yhä enemmän kasvatusmahdollisuuksiltaan heikkoja koteja koulun - siis yhteiskunnan - on otettava enemmän vastuuta lapsen kasvatuksen tukemisessa. Opettaja on koulutettava ensisijaisesti lapsen kehityksen rautaiseksi tuntijaksi ja ohjaavaksi aikuiseksi.

Tosiasia on kuin onkin se, että koulu on aina ollut eräänlainen päivähoitolaitos. Tällaisena kasvatuksesta huolehtivana laitoksena sitä on kehitettävä. Jos koulu moittii olevansa voimaton, se johtuu ehkä juuri siitä, että se on nyt niin epäyhtenäinen: kolme toisistaan täysin irrallista vaihetta, joista ensimmäinen, varhaisvaihe on kaikkein epäyhtenäisin, koska vain osa lapsista pääsee sen piiriin. Sen tulisi olla lakisääteisesti kaikille samanlaiseksi turvattu.

Kouluhan voidaan aloittaa vaikka kolmevuotiaana, kun asiat vain oikein järjestetään!

Ansaliina Krogerus

Lohja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää