Mielipide

Jatkosota ei juuri enää innostanut

Tilaajille

Juhlapuheissa ovat maininnat talvisodan mielialoista ja hengestä yleensä jääneet fraasien tasolle. Tavallisimmin syynä on esittäjän henkilökohtaisten kokemusten puuttuminen ainakin sodan raskaimmista rasituksista.

Everstiluutnantti Sampo Ahto pyrkii kirjassaan Talvisodan henki historioitsijalle kuuluvaan asiallisuuteen. Lähdeaineistokin on laaja. Kuitenkin sodan kokeneelle jää kirjan sisällöstä vaisu kuva. Sodan ytimeen ei päästä. Lieneekö se sanoilla ilmaisten mahdollistakaan?

Sota-ajan julkisten tiedottajien, lehdistön ja radion oli alistuttava vahvistamaan kansan ja taistelijain luottamusta menestyksellisen sodankäynnin mahdollisuuteen. Esikunnissa toimivat adjutantit, valistusupseerit, papit ja kirjurit taas olivat tiedottajina esimiestensä vaikutuksen alla. Heidän oli annettava näiden toimista myönteinen kuva. Oleellisen osan siitä muodosti katsaus joukkojen mielialakehitykseen.

Entä sitten kirjeet, joita Ahto myös käyttää sotilaiden tuntojen ilmaisijoina? Niitä tulkittaessa pitäisi ottaa huomioon tuolloisen aluejärjestelmän välillinen vaikutus. Se pani siviilissäkin toisilleen tutut samaan joukkoon. Yksiköt olivat kuin sodan olosuhteisiin siirrettyjä rauhanajan kaveripiirejä. Sillä oli ainakin aluksi myönteinen vaikutus ulospäin näkyvään joukon henkeen. Mahdollinen pelontunne oli pidettävä puserossa. Siitä ei saanut tiedon kulkea kotikulmille. Sen sijaan rehvakkuus oli paikallaan. Sitä sopi näytellä ja siinä hengessä tuttaville kuulumisia kirjoitella ja kotiväkeä rauhoitella.

Talvisota oli lyhyt ja henkinen valmius sen kestämiseksi oli hyvä. Meihin oli jo koulunpenkillä istutettu venäläisvastaisuus. Taustan antoivat sortovuodet, jääkäriliike ja kansalaissota. Vallanpitäjät ja talouselämän johtajat pelkäsivät kommunismia ja kansan enemmistö vieroksui sen uskonnon vastaisuutta. Nuoriso luuli kohtaavansa taistelukentillä melkeinpä paholaisen ja ainakin perivihollisen. Se oli lyötävä ja oli lyötävissä. Olihan varmaa, että yksi suomalainen vastasi ainakin kymmentä ryssää. Savijalkajätti romahtaisi helposti.

Sodan alkuvaiheet olivatkin pelottomien nuorukaisten suurta aikaa. Uskoimme itseemme. Koviinkin tehtäviin riitti vapaaehtoisia. Sellaisia olimme mekin, jotka koko joulukuisen yön rämmimme vihollislinjojen takana miinoitellen, yhteysjohtoja katkoen, lentolehtisiä levitellen ja vastustajan puuhia tarkkaillen.

Vaikka välirauhan aikana sain upseerikoulutuksen, ei intomielisyys riittänyt jatkosotaan. Se jäi talvisodan kokemuksiin. Vain velvollisuudentunto säilyi. Vallankin Vuosalmen tapahtumat näyttivät sodan koko julmuuden. Sinne jäi veljeni, sinne monet lapsuuden leikkitoverit ja nuoruuden ystävät. Siellä myös historioitsija Ahton vihjailut "vähällä päässeestä" JR 24:stä osoitettiin pötypuheiksi.

Vahvistetaan tämä siteerauksella Kansa taisteli -lehden numerosta 3/1986: "Asemat pidettiin äärimmäisin ponnistuksin rajujen vastaiskujen avulla. Rauhan tullessa oli hyökkäykset torjuttu, mutta Jalkaväkirykmentti 24:n 9. Komppania urheine päällikköineen oli lakannut olemasta - se lepäsi Vuoksen rantatöyrään verisellä hangella." Komppania ei ollut rykmentin ainoa, johon siteeraus sopii.

Aluejärjestelmä johti erääseen kohtuuttomuuteen. Pääasiassa asuinpaikka määräsi millaiseen tehtävään kukin sodassa joutuisi. Tykistö ja erillisyksiköt koottiin pääasiassa asutuskeskusten miehistä, mutta sodan raskain taakka sälytettiin vähäväkisille kunnille, joista koottiin yksinomaan jalkaväkikomppanioita. Tästä en ole huomannut paljonkaan kirjoitettavan tai puhuttavan. Sen sijaan eri hautausmaiden ristirivit kertovat siitä korutonta kieltään. Muutama esimerkki alueelta, jonka kaatuneiden määrät ovat tiedossani: Vaasan kaupunki, jonka asukasmäärä oli noin 32000 menetti kaatuneina 65 miestä, mutta saman maakunnan pieni Soinin kunta (asukkaita noin 4000) 85 miestä. Maakuntakeskus Seinäjoki selvisi 22:lla kaatuneella, kun sen sijaan sen paljon vähäväkisemmät naapurit Peräseinäjoki ja Nurmo menettivät kumpikin 67 miestä. Esimerkit ovat siis vain talvisodasta. Ne eivät ole poikkeuksia.

Tuollaisen epäsuhteen vaikutukset olivat tietenkin erittäin kielteisiä. Se lisäsi masennusta sekä joukoissa että kotiseudulla. Onneksi sota loppui pian raskaimpien menetysten jälkeen. Uusi oli kuitenkin jo ovella. Vaikka siitäkin odotettiin lyhytaikaista, ei joukkoihin saatu entistä uskon ja toivon henkeä, sellaista joka oli ominaista talvisodan alkuvaiheille. Uudelleen lähtijät tiesivät kokemuksesta mitä oli tulossa.

Matti Kirkkala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää