Mielipide

Miksi rauhanturvaajille erioikeuksia?

Tilaajille

Lehdet kertovat, että lähipäivinä annetaan erikoisasetus, jotta Namibiasta palaavat YK:n rauhanturvajoukkoihin kuuluneet suomalaiset sotilaat voisivat tuoda tavanomaista kalliimmat mersunsa ja bemarinsa verovapaasti. Ministereitten (Tasavallan presidentin?) arviot tilanteen ratkaisemiseksi saattavat olla poliittisen viisauden tuotteita. Mutta tunnen tarvetta pohdituttaa asiaa julkisesti yleisen kansalaismoraalin ja kansalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Kaikkia kansalaisia koskevien yleisten säännösten mukaan suomalainen voi tuoda verovapaasti auton ulkomailta, jos seuraavat kolme ehtoa täyttyvät: a) henkilö on oleskellut ulkomailla vähintään vuoden; b) hän on hankkinut ulkomailla auton siellä ansaitsemillaan varoilla; ja c) auto on ollut tämän henkilön käytössä ulkomailla vähintään vuoden. Lehtiuutisten perusteella näyttää YK-sotilaitten osalta varmalta vain yhden ehdon täyttyminen.

Jos asetusta ei muuteta, kahta muuta ehtoa voidaan venytellen, vanuttaen ja harsoten saada säällisesti täysimittaiseen täyttöön (eli esimerkiksi autojen viikkojen merikuljetukset ja varastoinnit satamissa luetaan tulkinnalla käyttöajaksi ja sotilaat palaavat kotiuttamisensa jälkeen ulkomaille lorvailemaan ja puuhaamaan jotakin vuoden määräajasta puuttuvaksi ajaksi).

Poliittisten paineitten ulottumattomissa olevasta tavallisesta kansalaisesta näyttäisi asian moraalinen puoli seuraavalta. Jos turvajoukkoihin väkeä värvänneet sotilasviranomaiset ovat selvittäneet värvätyille voimassa olevat säännökset ja myös selkeästi kertoneet, että komennus voi kestää alle vuoden, vuoden tai yli vuoden (eli kaikki vaihtoehdot yhtä todennäköisiä, yksikään YK-sotilas ei voi väittää ostaneensa autoa erehdyksessä siinä hyvässä uskossa, että hänellä olisi oikeus tuoda se verovapaasti Suomeen.

Jos taas sotilasviranomaiset eivät ole selvittäneet asioita tai jättäneet värvätyt siihen uskoon, että komennus todennäköisesti kestää yli vuoden, moraalinen ja asiallinen vastuu on ensi sijassa sotilasviranomaisilla ja viime kädessä myös Suomen hallituksella. Erehdyttämisestä ei pidä rangaista YK-sotilaita.

Jos viranomaisten menettelystä katsotaan seuraavan vastuu järjestää Namibiasta palaaville verottoman auton hankintamahdollisuus, on asian järjestämistapaa pohdittava ennen muuta valtiosääntömme kirjaimen ja hengen valossa.

Yksi tapa testata asiaa alkajaisiksi olisi pohtia, olisiko valtiosäännön henkeen mahtunut antaa Namibiaan menevien sotilaitten autoverovapaudesta etukäteen erioikeusasetus. Tämä olisi ollut sikäli oikeudenmukaista, että silloin jokainen 800 sotilasta olisi voinut varmuudella etukäteen miettiä auton hankkimista. Nyt riskin ottivat vain rohkeimmat 400.

Mutta etukäteen annettu asetus tai sen valmistelu olisi tuoreeltaan ja läpikuultavan kirkkaasti herättänyt kysymyksen, eikö a) tiettyä pientä ja satunnaista kansalaisryhmää aseteta perustuslain vastaisesti muita kansalaisia edullisempaan asemaan ja b) jos tuollaiseen edullisempaan asemaan saattaminen oli tarpeellista riittävän pätevien ja riittävän monen sotilaan värväämiseksi Namibiaan, eikö tällaisesta taloudellisesta edusta päättäminen olisi ollut eduskunnan asia, jolta hallitus joka tapauksessa pyysi tietyn summan rahaa mm. palkkaukseen.

Jos tullaan siihen tulokseen, ettei tuollaista asetusta olisi voitu antaa etukäteen, joudutaan tietenkin vakavasti pohtimaan, miten sellaisen antaminen jälkikäteenkään voi olla mahdollista.

Asia saattaa olla myös niin, että moni YK-sotilas kuvitteli hyvässä uskossa, ettei auton verovapaa tuonti kuitenkaan tule onnistumaan ja luopui siksi sen hankinnasta. Nyt vain puolet pataljoonan sotilaista on hankkinut auton. Jos vero olisi keskimäärin 200000 mk autoa kohden, valtio itse asiassa antaa tälle YK-pataljoonan puoliskolle ylimääräiset 80 miljoonaa markkaa. Eikö tällaisesta asiasta päättäminen kuulu eduskunnan budjettivaltaan? Pitäisikö 400:lle autonostosta pidättäytyneelle YK-sotilaalle antaa yhdenvertaisuuden vuoksi vastaava etu?

Korkea autoveromme tulee aina tuomaan ongelmia. Hallitus löytää edestänsä tämän saman pulman kun seuraavan kerran kerätään YK-joukkoa tärkeään rauhanturvatehtävään. Vammaisten keskuudessa on jatkuvasti monenlaista tuskailua verovapauden tulkintojen tiukkuuden vuoksi. Minulle kerrotaan kirjeissä ja puhelimessa säälittävistä tapauksista, joissa säännösten tiukkuuteen vedoten veronhuojennushakemukset on tylysti hylätty.

Huojennusten inflaatiotarkistuksetkin on mitoitettu vammaisten kohdalla pienemmiksi kuin esimerkiksi takseissa. Kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun toteutumisessa olisi paljon peräänkatsomista.

On valitettavaa, ettei meillä Suomessa ole valtiosääntötuomioistuinta. Useissa läntisissä demokratioissa tällainen on. Jos kansalainen jossakin tapauksessa katsoo esimerkiksi asetuksen perustuslaillisuuden kiistanalaiseksi, hän voisi saattaa asian arvovaltaisen tuomioistuimen ratkaistavaksi. Nyt meillä poliittinen tarkoituksenmukaisuus näyttää usein ehtivän vaimentaa todellisen keskustelun yhdenvertaisuudesta lain edessä. Me emme välttämättä koe ylevien periaatteiden velvoittavuutta arkipäivän pikaratkaisuissa.

Muistan isäni joskus kertoneen, että hän sodasta palattuaan "unohti" luovuttaa parin rikkinäisiä saappaita kotiuttamisvaiheessa. Viikon kuluttua ne tultiin hakemaan. Omista sodistamme palanneita kovia kokeneita veteraanejamme ei kovin runsain mitoin avitettu. Eräät sotavammaiset ovat näihin päiviin asti saaneet käydä yksityistä sissisotaansa eläkkeistä ja kuntoutuskorvauksista - ja usein myös autoveroedusta. Kellään ei aikoinaan tullut mieleen sotiemme vammaisten etuoikeusasetuksen säätäminen.

Terttu Laine

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää