Mielipide

Seurakuntavaalit onnistuivat

Tilaajille

Martti Lindqvist kirjoitti Näkökulma-palstalla 23. 11. seurakuntavaaleista. Hänen kirjoituksestaan, ja monien muiden kirjoituksista saa sen käsityksen, että seurakuntavaalit epäonnistuivat, koska äänestysprosentti oli alhainen. Sehän oli koko maassa 14,8 % ja Helsingissä keskimäärin 7,4 %. Vertailuna käytetään valtiollisissa vaaleissa tai kunnallisvaaleissa saavutettuja äänestysprosentteja. Lindqvistillä oli kirjoituksessaan käsitys, että seurakuntademokratia ei toimi.

Asia voidaan nähdä toisinkin. Otan esimerkiksi helsinkiläisen Pakilan seurakunnan vaalin. Pakilan seurakunta on keskisuuri helsinkiläinen seurakunta. Äänioikeitettuja jäseniä on vähän yli 9000.

Mikä on seurakuntaneuvostovaalin tarkoitus? Onko tarkoituksena saada valittua neuvosto, joka mahdollisimman hyvin johtaa seurakuntaa seuraavat neljä vuotta vai onko vaalin tarkoituksena saada mahdollisimman moni seurakuntalainen käymään vaaliuurnilla. Nämä tavoitteet voivat olla ristiriitaisia keskenään. Jos ne ovat ristiriidassa keskenään, on mielestäni tärkeämpää, että seurakunta saa hyvän neuvoston.

Vaalin tärkeä vaihe on ehdokkaiden hankinta ja ehdokasasettelu. Seurakuntaneuvoston jäsenyys on luottamustoimi. Se ei tuo mukanaan taloudellisia etuja eikä toimi ponnahduslautana kunnallisiin tai valtiollisiin poliittisiin tehtäviin. Henkilö joka lupautuu ehdokkaaksi, lupaa käyttää tietyn määrän aikaa seurakunnan asioiden hoitoon. Palkkiona on tunne, että tekee tärkeää työtä.

Ehdokkaiden hankinta vaaliin tapahtui Pakilassa (ja monessa muussa seurakunnassa) siten, että seurakunnan eri toimintamuodot ja niiden toimikunnat hakivat sopivia neuvostoehdokkaita keskuudestaan ja ulkopuolisista. Näin ehdokkaiden hakuun osallistui melko suuri joukko. Tällä lailla haetut ehdokkaat edustavat varsin kattavasti seurakunnan eri toiminta-alojen tuntemusta ja kokemusta näistä asioista. Kaikki ehdokkaiksi lupautuneet tulivat listoille eli tässä vaiheessa ei karsittu ehdokkaita.

Heikkoutena tällaisessa ehdokkaiden hakemisessa on se, että kun ehdokkaat haetaan toiminnassa mukana olleista ja heitä lähellä olevista ihmisistä, niin aivan uusien ihmisten (sellaisten jotka eivät ole mukana seurakunnan toiminnassa) valinta ei tule kyseeseen. Toisaalta voidaan kysyä, miksi sellaisia ihmisiä tulisi saada ehdokkaiksi.

Ehdokkaiksi ei siis haettu kuten mm. kunnallisvaaleissa tehdään ns. julkkiksia, henkilöitä jotka monet tuntevat jostain muusta yhteydestä. Tällaisia henkilöitä valitaan usein mukaan keräämään puolueelle tietyt äänet.

Ehdokkaita neuvostovaaliin Pakilassa kerättiin 36 eli kolme kertaa valittavien määrä. Heistä muodostettiin kaksi 18 hengen ehdokaslistaa. Vaalissa kävi noin 770 pakilalaista äänestämässä. Tämä vajaan tuhannen hengen määrä siis päätti ketkä 12 ovat Pakilan seurakunnan johdossa seuraavat neljä vuotta. Määrä on alle kymmenen prosentia äänioikeutetuista. Äänestäjät olivat luonnollisesti pääosin niitä, jotka jollain tavoin aktiivisesti ovat mukana seurakunnan toiminnassa.

Äänet jakautuivat tasaisesti. Suurin osa ehdokkaista sai runsaat 20 ääntä. Suurin äänimäärä oli 55. Tämä tarkoittaa sitä, että pienehköilläkin äänimäärien heilahteluilla olisi neuvoston kokoonpano muuttunut aika lailla.

Muutama kommentti Lindqvistin eräisiin väittämiin tai toteamuksiin. Hänen mielestään käteen jäi lähinnä se, että on saatu tarvittava määrä muodollisesti oikein valittuja luottamushenkilöitä. Väitän että useimmissa tapauksissa on saatu seurakunnille asiantuntevat, seurakunnan toimintaa hallitsevat ja tuntevat ja sellaiset neuvostot, jotka haluavat tehdä työtä.

Lindqvist sanoo, että seurakuntarajat kaupungeissa ovat mielivaltaisia. Näin onkin ja sen vuoksi ainakin yhteistaloudessa eläville seurakunnille, esimerkiksi Helsingin seurakunnille tulisi sallia käytäntö, että jokainen helsinkiläinen saa kuulua mihin Helsingin seurakuntaan haluaa.

Lindqvistillä on myös käsitys, että pappi sanoo seurakuntaneuvoston kokouksessa "päättäkäämme" eli että neuvosto tekee, mitä kirkkoherra käskee. Minun kokemukseni mukaan ainakaan Helsingissä näin ei ole. Seurakuntaneuvoston kokouksessa päätökseksi hyvin voi tulla mielipide, joka ei ole kirkkoherran kanta.

Kirkon oleellinen ongelma ei kuitenkaan ole vaalien alhainen äänestysprosentti vaan yleensä melko alhainen osallistuminen toimintaan. Sen nostamisen edellytys puolestaan on, että kirkko rupeaa käyttämään luottamushenkilöitään aivan toisella tavalla toimintaan kuin nyt. Tarvitaan luottamushenkilöille koulutusta, heidän taitojaan tulee käyttää ja heille tulee antaa vastuuta. Hyvin tärkeä kysymys kirkolle on se, että osataan hoitaa lapsi- ja nuorisotyö hyvin. Rippikoulutyö toimii, mutta muussa nuorisotyössä olisi tehtävää.

Olli Aulio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää