Mielipide

NÄKÖKULMA Risto E.J Penttilä Puolueellista puolueettomuutta

Tilaajille

RUOTSI YRITTÄÄ sitä, mitä Suomessa kutsutaan neliön muokkaamiseksi ympyräksi: se aikoo liittyä EY:n täysjäseneksi luopumatta puolueettomuudestaan. Kuinka tämä on mahdollista? Onhan liittyminen EY:n jäseneksi osoitus selvästä puolueellisuudesta.

Unohtunut tosiasia on, että puolueettomat maat ovat lähes aina toimineet "puolueellisesti" talouteen, ideologiaan ja jopa turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä asioissa.

Koko kylmän sodan ajan puolueettomat maat vakuuttivat kuuluvansa ideologisesti lännen leiriin. Ne kannattivat markkinataloutta ja demokratiaa ja olivat valmiina pysymään puolueettomina, siinäkin tapauksessa, että koko muu Eurooppa kääntyisi kommunismiin - kuten presidentti Kekkonen asian ilmaisi.

Huolimatta Neuvostoliiton protesteista ne varmistivat myös taloudelliset etunsa liittymällä Eftan jäseniksi ja tekemällä vapaakauppasopimukset EEC:n kanssa.

PUOLUEELLISUUTTA esiintyy myös puolueettomien turvallisuuspoliittisessa historiassa. Sekä Sveitsi että Ruotsi onnistuivat säilymään toisen maailmansodan ulkopuolella myöntymällä taitavasti Saksan vaatimuksiin joukkojen kauttakulusta ja kaupankäynnin tehostamisesta.

Puolueellisuus ei kuitenkaan ollut ehdotonta. Sveitsiläiset ampuivat alas saksalaisia hävittäjiä, jotka yrittivät käyttää maan ilmatilaa hyväksi. Ruotsi mobilisoi joukkonsa täyteen valmiuteen siltä varalta, että saksalaiset eivät pitäytyisi kauttakulkusopimuksen puitteissa.

Kun Saksan luhistumisesta tuli selviö, alkoivat Sveitsi ja Ruotsi vuorostaan suosia liittoutuneita.

Kylmän sodan aikana Ruotsi vakuutti puolueettomuuttaan, mutta jakoi tiedustelutietoja Yhdysvaltain kanssa. Samaan aikaan se myi Viggen-hävittäjälentokoneita useisiin Nato-maihin luvaten samalla, että varaosatoimitukset eivät loppuisi edes sodan syttyessä. Nämä toimenpiteet eivät olleet sopusoinnussa puhtaan puolueettomuuden ideaalin kanssa, mutta Ruotsin puolueettomuus kesti ne uskottavuuden kärsimättä.

NÄYTTÄÄ SIIS siltä, että turvallisuuspolitiikassa puolueettomuuden onnistumisen ensimmäinen edellytys on, että puolueeton maa on sopivasti puolueellinen vahvemman hyväksi. Toinen edellytys puolueettomuuden onnistumiselle on, ettei puolueellisuudessa mennä liian pitkälle.

Ongelmaksi nousee tietenkin rajan vetäminen.

Tällä hetkellä puolueeton Ruotsi tulkitsee puolueettomuuden ja EY-jäsenyyden välisen suhteen seuraavasti: puolueeton maa voi olla EY:n täysjäsen jos se ei joudu jäsenyyden myötä tilanteeseen, jossa sen tulee tarttua aseisiin muiden kuin itsensä puolustamiseksi. Raja vedetään siis operatiiviseen sotilaalliseen toimintaan. Ruotsi ei käy muiden sotia eivätkä muut lupaudu Ruotsia aseellisesti auttamaan.

SUOMEN KANNALTA Ruotsin puolueettomuusmäärittely on äärimmäisen tärkeä. Se tarkoittaa sitä, että emme voi enää piiloutua EY-kysymyksessä puolueettomuuden kilven taakse. Meidän on huomattava, ettei puolueettomuus tule koskaan tarjoamaan helppoa vastausta EY-jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan.

Vastaus on löydettävä muualta. On punnittava itsemääräämiskyvyn, ympäristön kuormittumisen, Suomen idänsuhteiden, maataloutemme ja pienyrittäjiemme tulevaisuuden sekä lukemattomien muiden asioiden suhdetta EY:n täysjäsenyyteen ilman puolueettomuuden antamaa maagista avainta näihin ongelmiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää