Mielipide

Pasilasssa ei pääse pikajunasta pois

Tilaajille

Pasilan uusi juna-asema avattiin näyttävästi syyskuussa. Helsingin rautatieaseman tavoin sen luvattiin palvelevan sekä lähi- että kaukojunien matkustajia.

Totta onkin, että tavalliset pikajunat samoin kuin InterCity-junat pysähtyvät Pasilassa. Pysähtyminen ei kuitenkaan riitä. Jotta kaukojunan matkustajat tavaroineen ehtivät astua junaan tai siitä ulos, junan pitää seistä Pasilan asemalla jonkin aikaa aivan samalla tavalla kuin muillakin väliasemilla. Myös InterCity-junan.

Jokainen matkustaja tietää, että matkustaminen lähiliikenteen junassa on eri asia kuin kaukojunassa.

Matkan pituus vaikuttaa yleensä mukaan otettavien tavaroiden määrään. Helsingin lähiliikenteen junissa samoin kuin metroissa matkustavat kantavat yleensä kassia, käsilaukkua tai salkkua. Niinpä myös juniin tai niistä pois voi astua aika kevyesti ja nopeastikin, ellei ole joitakin tätä estäviä erityissyitä. Ovet ovat leveät, ja ne aukeavat automaattisesti.

InterCity-junaan tai siitä ulos ei pääse yhtä helposti. Vaunut ovat kapeampia kuin lähijunissa tai metrossa. Ovet ovat vaunun kummassakin päässä, välioven takana. Toisin kuin lähijunissa tai metrossa niistä on mentävä yksi kerrallaan sisään ja ulos. Matkustajien on avattava ne itse nappia painamalla.

Kaukojunassa matkustavilla on myös usein matkatavaroita. Niitä kantavat matkustajat eivät hypähdä ketterästi ja salamannopeasti Pasilankaan asemalaiturilta junaan tai siitä ulos. Nyt kun Pasilan asemaan on totuttu, kaukojunista poispyrkiviä on myös enemmän kuin alkuviikkoina. Junanoville syntyy jo jonoja.

Muun muassa näitä kaukojunalla matkustamiseen liittyviä piirteitä ei ilmeisesti ole otettu huomioon Pasilan aseman käyttöä suunniteltaessa. Jyväskylän ja Helsingin väliä kulkevat InterCity-junat, joissa matkustamiseen seuraavat synkät kokemukseni perustuvat, pysähtyvät Pasilassa arvioni mukaan noin minuutiksi.

Pasilan aseman avaamisen jälkeen olen sen naapruissa Käpylässä asuvana pyrkinyt aloittamaan viikottaisen työmatkani Jyväskylään sieltä ja myös jäämään Jyväskylästä Helsingiin palatessani siellä junasta pois.

Vaikka laukku ei painaisi (mikä omalla kohdallani on harvinaita) ja vaikka kuinka tahtoisi, junaan ei pääse Pasilassa niin nopeasti kuin aikataulut näyttävät edellyttävän. InterCity-junalla matkustavien on pakko lunastaa 25 markan hintainen paikkalippu. Toisin kuin monilla muilla läpikulkuasemilla Pasilan asemalla ei kuitenkaan ole näiden (eikä muidenkaan kaukojunien vaunujen sijainnista kertovia opastustauluja. Niinpä Jyväskylään aamun InterCity-junalla matkustavan on silmä kovana seurattava asemalle Helsingistä kello 6.35 porhaltavan junan vaununnumeroita ja lähdettävä numeron havaitsemisen jälkeen juoksemaan kohti omaa vaunua.

Hätä kasvaa, kun vaunun ovi ei avausnappulopiden painamisesta huolimatta aukea. Junailija saattaa huomata junaan pyrkivien vaikeudet siinä vaiheessa, kun viereiselle raiteelle pysähtyneestä lähiliikenteen junasta asemalle tulevat matkustajat kiiruhtavat apuun ja ryhtyvät painelemaan muiden vaunujen ovenavausnappuloita.

Paluu loppuviikolla Jyväskylästä Pasilan asemalle ei ole yhtään hilpeämpi. InterCity-junan vaunun ovea ei nyt saa sisältäpäin avausnappulaa painamalla auki. Juna lähtee liikkeelle ennen kuin ulospyrkivät matkustajat ovat ehtineet seuraavan vaunun ovelle. Se pysähtyy kuitenkin uudelleen, ja matkustajat pääsevät ratapihan reunalla vaunusta pois.

Näin 'hyvin' ei kuitenkaan enää käynyt perjantaina 25. päivänä tammikuuta, jolloin matkustin Jyväskylästä kello 14.27 lähteväksi ilmoitetulla InterCity-junalla Pasilaan. Koska juna oli myöhässä ja minua oltiin kiireisen menon vuoksi asemalla vastassa, hankkiuduin hyvissä ajoin ennen Pasilaan tuloa lähelle vaunun ovea. Junasta poistujia oli paljon; edessäni ja perässäni odottelevassa jonossa oli myös lapsiperheitä monine kantamuksineen.

Junan ovea me vaunun numero 16 matkustajat emme kuitenkaan yhteisistä yrityksistämme huolimatta saaneet auki emmekä liioin ehtineet seuraavien vaunujen oville ennen kuin juna lähti liikkeelle. Vastoin tahtoamme meidät vietiin Helsingin rautatieasemalle.

Koska kolmas kerta toden sanoo; päätin tehdä valituksen. Peräpään vaunusta oli matkaa veturille, josta oletin löytäväni kuljettajan tai junailijan. Veturi oli kuitenkin jo pimeänä. Helsingin rautatieaseman lipunmyynnistä kyselin asemapäällikköä. Hänen työaikansa oli päättynyt kello 16. Valituksenteko jäi sillä kertaa.

Rautatiet niin kuin yleensäkin joukkoliikenne ja niiden hyvä toimivuus ovat tärkeitä asioita. Pasilan uusi juna-aema ja InterCity-junat eivät toistaiseksi ole vastanneet käyttäjien odotuksia. Mahdollisuuksia on, jos niin tahdotaan; junille lisää aikaa tälläkin asemalla, ovenavausjärjestelmä kuntoon ja junailija tarkistamaan että sisään ja ulos on junasta päästy.

Katarina Eskola

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää