Mielipide

Monet sodan kärsimykset näkyvät vasta vuosien päästä

Tilaajille

Suomi ei sotilaallisesti osallistu Persianlahden sotaan tai Baltian konfliktiin. Poliittisesti ja psykologisesti suomalaiset kuitenkin ovat mukana näissä konflikteissa. Psykologien rauhantoimikunta katsoo, että tämänhetkinen pelon ja vihan ilmapiiri voi vaikuttaa kielteisesti maailmankuvaamme, moraaliimme ja henkisiin kehitysmahdollisuuksiimme.

Tekninen sodankäynti jättää helposti varjoonsa sodan inhimilliset kärsimykset. Psykologisen tiedon mukaan sodan haitalliset vaikutukset siviilien mielenterveyteen ja lasten kehitykseen eivät useinkaan ilmene välittömästi, vaan vuosien kuluessa. Psykologisesti emme siis voi puhua sodasta nopeana ja tehokkaana ratkaisuna kansojen välisiin ongelmiin.

Sodan aikana ihmiskuva kaventuu, ja inhimillinen elämä alistuu ihmiseen, joka ei järky toisille aiheuttamastaan tuskasta. Sodassa hirmutyöt peitetään hyveellisin verukkein, viittaamalla esim. vapauteen ja kunnian pelastamiseen. Sodan jälkeen hyveisiin naamioitu väkivalta luo syyllisyyttä ja häpeää, joka ilmenee yksilöiden psyykkisinä kärsimyksinä.

Suomen osallistuminen YK:n turvallisuusneuvoston sodan sallivaan päätöslauseeseen vaikeuttaa rauhankasvatusta. Vaarana on, että rauhantahtoisuus liitetään vain juhlapuheisiin ja julistuksiin, mutta tositilanteessa Suomi puoltaa väkivaltaa poliittisena ratkaisukeinona. Inhimillisen kehityksen kannalta olisi tärkeää pohtia kansainvälisiä asioita myös moraalin näkökulmasta. Nykytilanteessa vain hiljaisuus poliittisten päätösten ympärillä saattaa viestittää väkivaltaisen käyttäytymisen oikeutusta.

Suomessa voidaan havaita, että sotainen ilmapiiri luo epäinhimillistävän viholliskuvan toisesta kulttuurista. Persianlahden sodassa luodaan yksisilmäinen uhkakuva arabi-islamilaisesta maailmasta, ja Baltian konfliktin yhteydessä mustavalkoinen asetelma hyvästä ja pahasta.

Mielestämme on vaarallista kuvata sota kahden kulttuurin yhteentörmäyksenä, jossa vihollispuolen psyykkiset prosessit kuvataam meille vieraina ja käsittämättöminä, sen toiminta ennakoimattomana ja sotilaat verenhimoisina.

Psykologit muistuttavat, että ihmisellä on kyky ymmärtää maailman monimutkaisia ja ristiriitaisia tapahtumia. Hän voi oppia tarkastelemaan sotaa tapahtumana, jossa ei objektiivisesti ole hyviä ja pahoja tai voittajia ja häviäjiä. Sodan todellisuuden yksinkertaistaminen, mustavalkoistaminen ja inhimillisten seikkojen sensurointi palvelee pikemmin johtajien sotilaallisia kuin ihmisten psyykkisiä tarpeita.

Suomessa on huomattava sodanvastaisen esiintymisen vähäisyys. Massiivinen sota ja sensuroitu tiedonvälitys ovat ikään kuin pienentäneet ihmisen, ja maailmantilanne koetaan yksityisenä ahdistuksena ja avuttomuuden tunteena. Tämä ei merkitse sitä, etteivätkö ihmiset olisi valmiita vastustamaan sotaa ja etsimään rauhanomaisia ratkaisukeinoja ristiriidoille. Pikemminkin on etsittävä ilmaisukanavia tunteille ja toiminnalle.

Sodassa taistellaan sotilaallisen voiman lisäksi psyykkisestä kestävyydestä. Kumpikin osapuoli pyrkii murtamaan toisen. Esimerkiksi sotavankien kuulusteluissa käytetään runsaasti oman tieteenalamme saavutuksia. Mielestämme psykologien kuten jokaisen ammattikunnan on oltava erityisen valppaita, ettei heidän ammattitaitoaan käytetä sodan puolesta rauhankehitystä vastaan.

Psykologien rauhantoimikunta

professori Raija-Leena Punamäki psykol. tri Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää