Mielipide

Jokainen saa luvan virkistyskalastukseen

Tilaajille

Jukka Riipinen Kauniaisista (HS 19. 3.) ja H. Haavisto Teuvalta (HS 25. 3.) ovat valittaneet virkistyskalastusmahdollisuuksien puutetta. H. Haavisto kirjoittaa: "Kaikille halukkaille luulisi järjestyvän paikka, jossa onkeaan liottaa tai vapaansa viskoo. Totuus on kaukana tästä".

Vaikka kalastuslupien saannissa onkin voinut olla vaikeuksia, tilanne ei toki ole niin synkkä kuin Haavisto sanoo. Kalastuslain mukaan jokaisella on oikeus saada lupa kotitarve- ja virkistyskalastukseen asuinkylänsä vesialueille kohtuullista maksua vastaan. Lupia myyvät kalastuskunnat, kalastusalueet ja monet kunnat.

Oman kylän ulkopuolellekin pääsee kalastamaan. Juuri nämä kalastusmahdollisuudet ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina ja kohentumista on edelleen luvassa. Viime aikoina on muodostunut runsaasti varsinkin laajoja kalastusaluekohtaisia lupa-alueita.

Kalatalouden Keskusliitto pitää rekisteriä kalapaikoista. Tällä hetkellä rekisterissä olevien vesialueiden yhteenlaskettu pinta-ala on yli 2,5 miljoonaa hehtaaria. Tästä yli kaksi kolmasosaa on laajoja yhtenäislupa-alueita. Lisäksi rekisterissä on suuri määrä jokivesiä ja muita alueita, joiden pinta-ala ei ole tiedossa.

Jukka Riipinen sanoo, että läänikohtainen lupajärjestelmä on suomalaisiin kalastusoloihin ainoa oikea. Tällaiseen lupajärjestelmään liittyy kuitenkin monia ongelmia. Virkistyskalastajien kannalta suuri ongelma on sekin, että Suomessa monet vedet sijaitsevat usean läänin alueella. Esimerkiksi Keurusselällä, Saimaalla, Puruvedellä, Paasivedellä, Orivedellä, Keiteleellä, Konnevedellä ja Kitkalla kalastava tarvitsisi kaksi läänikorttia, Päijänteellä ja Suojärvellä peräti kolme.

Läänikohtainen viehelupa on ongelmallinen myös kalastuksen säätelyn kannalta. Kalastuslain mukaan kalaveden omistajan tulee järjestää kalastus niin, että kalakantaa käytetään järkiperäisesti ja luontoon haitallisesti vaikuttavia toimenpiteitä välttäen. Jos kalastuslupa olisi läänikohtainen viehekortti, tästä velvollisuudesta huolehtiminen olisi vaikeata.

Kokemukset kalastusaluekohtaisista luvista ovat olleet myönteisiä. Lupien käyttäjät ovat pääasiassa asuneet kalastuspaikan lähellä. Useimmat vapaa-ajankalastajat kalastanevat vain muutamissa vesissä. Heille kalastusaluekohtainen tai kalastuskuntakohtainen lupa lienee kätevin, luvan läänikohtaisuudesta koituva ylimääräinen hinta olisi heille vain haitta.

Helmikuussa ilmestyneessä Suomen Kalapaikkaoppaassa esitellään lääneittäin ja kunnittain koko Suomen tiedossa olleet kalapaikat. Oppaassa on myös Haaviston kaipaamaa selvää informaatiota lupien myynnistä. Monissa tapauksissa luvan voi maksaa suoraan pankkiin. Suomen Kalapaikkaopasta myydään hyvinvarustetuissa R-kioskeissa ja Kalatalouden Keskusliiton toimistossa (os. Köydenpunojankatu 7 B 23, 00180 Helsinki, puh. 90-640126).

Opas maksaa 45 markkaa, suunnilleen saman verran kuin yksi viehe. Pirkanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa, Kuopion läänissä ja Turunmaan saaristossa on lisäksi jakelussa ilmaisia, maakuntakohtaisia kalapaikkaoppaita. Tietoja kalastusluvista saa myös muun muassa kalatalouspiireistä, kalatalouskeskuksista ja kalastajaliitoista.

Teemu Tast

tiedottaja Kalatalouden Keskusliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää