Mielipide

Jo joutui nyt karvas aika...

Tilaajille

Olin keväällä muutaman viikon tutustumassa muiden maiden kouluoloihin. Mielestäni olin imenyt itseeni joukon uusia ideoita opetukseni uudistamiseksi.

Kotimaahan palattuani luulin unohtaneeni suomen kielen. Tiedotusvälineet näet kertoivat, että koulujen tuntikehystä supistetaan, eli suomeksi sanottuna opetustuntien määrää vähennetään ja ryhmien kokoa suurennetaan.

Pian soi puhelin. Kutsuttiin koululle laatimaan uutta tuntijakoa. Mitä tuo kohdallani merkitsi?

Olen biologian opettaja. Ennen minulla oli mahdollisuus jakaa osilla tunneista luokka pienempiin ryhmiin. Minulla oli mahdollisuus esimerkiksi opettaa käyttämään mikroskooppia, työpareittain tutkia mm. teuraseläinten sydämen rakennetta siten, että oppilaat saattoivat itse leikellä ja tutkia tuon elämämme moottorin rakennetta.

Entä nyt? Ryhmät suurenevat. Yksilöllinen opetus on lähes mahdotonta. Nostan verisen lihamöykyn käteeni, kehotan ottamaan kiikarit esiin ja aloitan: Tässä on sydän . . .

Mitä muuta se merkitsee? Nuo jaetut tunnit katoavat. Oppilasmäärä kasvaa. Kokeet on pidettävä, tunnit on valmisteltava luokan keskitasolle. Hyvästi heikot, näkemiin lahjakkaat oppilaat. Työmäärä on sama, tosin entisten pienryhmien kohdalla on tyhjä, ns. hyppytunti. Ja koska opettaja saa palkan pääasiassa pidetyistä tunneista - ei tehdystä työstä - tilipussini kevenee kuukaudessa 1080 mk. Se on minun panokseni opetuksen "rationalisoinnista".

Tiedän, että se on kohdallani suurempi kuin yleensä, sattuipa vaan olemaan paljon noita pienryhmiä. Monelle tuntiopettajalle se merkitsi työttömyyttä.

En sure pelkästään rahaa. Se on uusiutuva luonnonvara. Se uusiutuu ministerien ja kansanedustajien tilipusseissa. Heitä eivät supistukset koske. Suren sitä, että säästöisku suunnattiin kouluihin ja oppilaisiin, ei koulubyrokratiaan. Eikö edes symbolisena eleenä koko kouluala hallintoineen päivineen olisi voinut pitää vaikka palkattoman syysloman?

Olen joka vaaleissa äänestänyt kokoomusta. Onneksi meitä on ollut niin vähän, että ennen emme ole saaneet opetusministeriä. Tiedän, että hän vastustaa koulutusta kurjistavaa ratkaisua, mutta taisi tulla jäntereisiin kalkkiviivoilla niin paljon maitohappoa, että siviilirohkeus ei riittänyt kyllin tomeraan vastarintaan. Edelliset opetusministerit hoitivat tosi tehokkaasti sen asian, miksi he salkkujaan kantoivat. Onko ruotsin kielen asemaa todella mikään tässä maassa hetkauttanut?

On valittaen todettava, että ellei koulun tilanne palaudu ennalleen, kammoksun astua sellaiseen äänestyskoppiin, jossa on k-kirjaimella alkavia puolueita. Toisella niistä on vaihtoehto, jonka toinen toteuttaa.

Koska vielä Luojan armosta olen opettajankouluttaja, minun on sijoitettava lisääntyvät harjoittelijamäärät väheneville tunneille. Anna siinä sivussa malli toimivasta opettaja-oppilassuhteesta, kun harjoitustunteja seuratessa oppilaat on opittava tuntemaan selkäpuolelta.

Entä pystynkö olemaan siirtämättä katkeroituneita asenteitani myös tuleville opettajapolville? Ainakin minulta on työn ilon liekki sammunut ja mikä kaikkein pahinta, eniten harkitsemattomasta säästöpäätöksestä kärsii se syyttömin osapuoli-oppilas.

Osmo Kärki

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää