Mielipide

Ylen oltava eduskunnan kanava

Tilaajille

Yleisradion ohjelmaneuvostojen toiminta, merkitys ja tulevaisuus on taas kerran keskustelun kohteena. Olen havainnut, että varsinkin uudet Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet esittävät varmoja mielipiteitä mm. television ohjelmaneuvoston toiminnasta.

Omat kokemukseni ohjelmaneuvostoista ovat vain neljän vuoden ajalta, joista kaksi viime vuotta olen seurannut television ohjelmaneuvoston toimintaa puheenjohtajan paikalta.

Uutena ja virkaiältäni lähes nuorimpana ohjelmaneuvoston jäsenenä olen kaksi vuotta enemmän kuunnellut kuin puhunut ja mielestäni ohjelmaneuvoston työskentely ei ole ollut niin tuloksetonta ja turhauttavaa kuin julkisuudessa on väitetty. Totta on, että neuvostojärjestelmä on jäänne menneiltä ajoilta. Silti olemme pyrkineet ohjelmallisen peruutuspeilin sijasta rakentamaan vuorovaikutusta ohjelmaneuvoston ja ohjelmantekijöiden välillä. Olen jäävi arvoimaan, olemmeko onnistuneet.

Ohjelmaneuvoston jäsenet ovat esittäneet lukuisia kysymyksiä, myönteisiä ja kielteisiä arvioita ja mielipiteitä ja olemme aina saaneet ohjelmantekijöiltä asiallisia vastauksia. Olemme ilmeisesti aika hyvin peittäneet väitetyn turhautuneisuutemme molemmin puolin.

Ohjelmaneuvostot voivat ennakoivasti päättää ainoastaan siitä, miten vaaliohjelmat toteutetaan. Mutta neuvostoille on joka kerta, ja viimeksi syksyllä 1990 käynyt selväksi, että puoluelaki ja sen 10. :n edellyttämän tasapuolisuuden voi toteuttaa vain yhdellä tavalla.

Ennen viime eduskuntavaaleja keskustelimme jopa siitä, ettei erillisiä vaaliohjelmia vanhassa muodossaan lähetetä ollenkaan. Virallinen ehdotus ja päätös jäivät tekemättä. Jälkeenpäin ajatuksella voi leikkiä. Mitä olisi tapahtunut, jos tv:n ohjelmaneuvosto olisi yksimielisesti tai äänestyksen jälkeen päättänyt, että eduskuntavaalien 1991 edellä ei järjestetä puoluetenttejä eikä suurta vaalikeskustelua?

Tv:n ohjelmaneuvoston puheenjohtajana olen yrittänyt valvoa, etteivät hallitsevat aatteet yksin nouse ohjelmia ohjaaviksi tekijöiksi. Tarkoitan ennen muuta kotimaisia uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmia, mutta myös keskustelu- ja viihdeohjelmia. Yleisradiomme on ja sen pitää olla eduskunnan kanava - ei hallituksen.

Yleisradion on tehtävä ohjelmia myös vähemmistöille ja vähemmistöistä eikä pelkästään enemmistön ehdoilla. Mielestäni Yleisradion ohjelmiston moniarvoisuus on itseisarvo, jonka toteutumisen valvonta on kuulunut myös tv:n ohjelmaneuvostolle.

Ohjelmaneuvostoilla ei ole nykyiselleen kehittyneessä viestintäilmastossamme mitään sellaista asemaa tai vaikutusta, että niiden lakkauttaminen aiheuttaisi huomattavia ongelmia.

Mielestäni katsojilla pitää olla virallinen ja suora kanava ohjelmantekijöihin. Myös nykyinen ohjelmatoiminnan säännöstö pitää uudistaa nykyaikaa vastaavaksi. Säännöstöä ei tarvita ohjeeksi siitä, mitä saa tehdä vaan ohjeeksi siitä, mitä ei saa tehdä.

Yleisradion ohjelmakoneisto on muotoutunut nykyiselleen aikojen kuluessa. Koneistoa rakennettaessa on ollut rahaa ja alati kasvaneita, ainakin määrällisiä odotuksia.

Television kanavauudistus sisältää kolme täyden palvelun kanavaa ja Yleisradion on tuotettava noin 900 tuntia uutta televisio-ohjelmaa. Lupamaksutulojen kasvu on pysähtynyt ja yleiset taloudelliset voimavaramme ovat rajalliset. Yleisradiolla on edessään yhtälö, jossa on liian monta tuntematonta tekijää.

Toivottavasti Yleisradiossa tarvittavaa ohjelma- ja hallinto-organisaatioiden uudistusta ei katsota tehdyksi, jos ohjelmaneuvostot lakkautetaan.

Erkki Mäkelä

television ohjelmaneuvoston puheenjohtaja Pori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää