Mielipide    |   NÄKÖKULMA

Tuletko vaimokseni?

Tilaajille

Mika Mannermaa Tuletko vaimokseni?

HALLITUKSEN TEETTÄMÄ selonteko Suomen mahdollisen EY-jäsenyyden vaikutuksista yllätti. Se oli hyvä ja kattava. Selonteko osoittaa mielestäni, että mitään ylivoimaista estettä Suomen jäsenyydelle ei ole, ja saavutettavissa olevat edut ovat kaikessa olennaisessa todennäköisesti selvästi haittoja suuremmat. Lisäksi monet ongelmiksi koetuista asioista, kuten maatalouden rakennemuutos ja teollisuuden eurokuntoon saattaminen, ovat sellaisia, että ne ovat edessä riippumatta EY-ratkaisusta.

Eta-järjestely ei ole enää mikään todellinen pysyvä vaihtoehto. Ennen kaikkea se, että se sulkee mahdollisuuden osallistua Euroopan tason päätöksentekoon, muodostuisi ajan mittaan todennäköisesti yhä suuremmaksi ongelmaksi.

On totta, että Euroopan yhteisön kehittymisessä on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Siksi ei olisi järkevää järjestää aiheesta kansanäänestystä nyt. Tuloksia ei kyettäisi tulkitsemaan riittävän yksiselitteisesti.

Toisaalta totta on myös se, että Euroopan yhteisöstä ja sen tulevaisuuden suunnitelmista on aivan riittävästi tietoa, jotta Suomen jäsenhakemus EY:lle voidaan ja se on syytä jättää mahdollisimman pian. Kun jäsenyysneuvottelut on saatu käytyä, on kansanäänestyksen aika. Silloin tiedetään riittävän yksiselitteisesti, mitä kysytään ja miten tuloksia tulkitaan.

Avoimien kysymysten olemassaolosta johtuen jäsenyysneuvotteluihin tulisi päästä mahdollisimman pian, jotta niissä voitaisiin todella vaikuttaa lopputulokseen. Jos Suomi jää siihen kuuluisaan toiseen vaunuun, on hyvin mahdollista, että meille tarjotaan joko tai -hengessä sopimus, jonka veljemme ruotsalaiset ovat ensimmäisessä vaunussa neuvotelleet.

TÄSSÄ YHTEYDESSÄ en voi olla ihmettelemättä joidenkin korkean tason poliitikkojen ja sotilaiden jankutusta Suomen puolueettomuudesta ja sen mahdollisesta "menettämisestä" EY:n jäsenenä. Suomi ei ole puolueeton maa. Ei ole ollut ainakaan sen jälkeen kun Suomi YK:n turvallisuusneuvostossa antoi suoran tukensa länsimaiden liittoutuman sotatoimille Persianlahdella.

Kyse ei ollut vain yhden hullun Saddamin nujertamisesta. Kyse oli kahden "suurvallan", länsimaisen kulttuurin ja muslimimaailman tai ainakin sen olennaisten osien yhteenotosta. Tuolloin Suomi valitsi puolensa. Vai voisiko joku ulkopoliittiseen munkkilatinaan vihkiytynyt sananselittäjä kertoa, millaisen logiikan mukaan voidaan väittää, että Suomi noudatti puolueettomuutta Persianlahdella?

EY ei vie Suomen puolueettomuutta, koska sitä ei enää ole. EY ei vie myöskään Suomen riippumattomuutta, koska sitä ei ole ollut aikoihin. Lukemattomat taloudelliset, teknologiset ja kulttuurisiteet ovat yhdistäneet meidät ulkomaailmaan jo kauan. Tämä riippuvuus ulkomaailmasta on lisääntymässä, tehtiinpä EY:n suhteen mitä tahansa.

Kansallisen päätöksenteon itsenäisyys on kovin suhteellinen käsite. On mahdollista, että EY:n ulkopuolella Suomen tosiasialliset vaikutusmahdollisuudet tulevat olemaan pienempiä kuin EY:n jäsenenä. Kansallisen tason päätäntävalta on vähenemässä joka tapauksessa, tehtiinpä EY:n suhteen niin tai näin.

JOS SUOMI jäsenhakemuksen jätettyään pääsee neuvotteluihin EY-jäsenyydestä, olisi toivottavaa, että niihin ei mentäisi lakki kourassa ainoastaan ruikuttamaan erityis- ja siirtymäsäännöksiä. Toki tässä vaiheessa tulee olla kansallisia tavoitteita, nimenomaan siirtymäsäännöksiä koskien. Mutta niiden lisäksi Suomen hallituksella tulisi olla kunnon eväät koko Euroopan yhteisön tulevaisuuspolitiikaksi. Hallituksella tulisi olla näkemykset siitä, mihin suuntaan Euroopan yhteisöä tulisi kehittää.

Eräs keskeisimmistä tavoitteista voisi olla nk. demokratiavajeen kimppuun käyminen eli sen vaatiminen, että EY:n päätöksenteossa pitemmällä aikavälillä keskeinen päätöksentekovalta siirrettäisiin tällä hetkellä kumileimasimen asemassa olevalle Euroopan parlamentille. Muita tärkeitä kysymyksiä ovat eurooppalaisen ympäristö- ja sosiaalipolitiikan kehittäminen.

Siis kihloihin ja pian. Ja tulkoot häät, jos kihlausaika lupaa hyvää. Mutta kuten häissä, taloon ei luimistella kyökin kautta, vaan pää pystyssä paraatiovesta. Torvet soiden.

Erotakin voi, jos akka vuosien mittaan oikein häijyksi äityy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää