Mielipide

Valkoselkätikka vaarassa hävitä

Tilaajille

Suomen luonnonsuojeluliiton entinen jäsen Yrjö Hassi on esittänyt, että avohakkuiden kieltäminen tuhoaisi valkoselkätikkakantamme (HS 26. 3.). Kirjoitukseen sisältyy virheellisiä johtopäätöksiä. Kirjoitus on myös ristiriitainen.

Hassi toteaa, että valkoselkätikka esiintyy meillä levinneisyysalueensa äärirajoilla. Hän jatkaa, että moni muukin eliölaji (mm. villisika), jonka levinneisyys juuri ja juuri ulottuu Suomeen, voitaisiin julistaa uhanalaiseksi. Kritiikistään huolimatta hän kyllä kannattaa valkoselkätikan ja monen muun eliölajin suojelua!

Maamme sijainnin vuoksi itse asiassa lähes kaikki Suomessa tavattavat eliölajit ovat levinneisyytensä reuna-alueilla. Uhanalaisuusluokittelussa on Suomessa otettu huomioon vain ne lajit, jotka muodostavat uudistuvia populaatioita. Lajit, joista maassamme tavataan yksittäisiä, harhailevia yksilöitä (esimerkiksi villisika), eivät kuulu tähän luokitteluun.

Valkoselkätikka on kuulunut Suomen lajistoon niin kauan kuin ornitologian historia tuntee: Magnus von Wrightin vuonna 1859 kirjoittaman Finlands foglar -kirjan mukaan laji oli meillä yleinen. Valkoselkätikka on uhanalainen myös monissa muissa Euroopan maissa, kuten Ruotsissa, ja se on vähentynyt myös Venäjällä.

Lintuharrastajat ovat laskeneet talvilintuja vuodesta 1956/57 joka talvi noin 5000 reittikilometriä. Laskentojen mukaan valkoselkätikka on vähentynyt 1950-luvun lopulta 1980-luvun lopulle noin 95 prosenttia; nykyinen pesivä kantamme on vain 30-50 paria.

Valkoselkätikan väheneminen 1950-luvulla alkoi, kun metsäammattilaisten vajaatuottoisina pitämiä lehtimetsiä ryhdyttiin tehokkasti uudistamaan. Valkoselkätikka on siis vähentynyt nimenomaan lehtimetsien avohakkuiden seurauksena. Valkoselkätikka pesii lehtimetsissä, joissa on paljon kuolevaa ja kuollutta puustoa, sillä laji käyttää ravintonaan kuolevassa puuaineksessa olevia hyönteisiä, kuten kovakuoriaisia.

Hassin mielestä avohakkuut vastaavat metsäpaloja. Hän on oikeassa todetessaan, että valkoselkätikka on riippuvainen metsäpalojen synnyttämistä koivikoista. Näissä metsissä on runsaasti kuolleita lehtipuita. Talousmetsinä kasvatetuista koivikoista pyritään kuolleet lehtipuut poistamaan, joten valkoselkätikka ei tule niissä toimeen: tällaisissa metsissä ei yksinkertaisesti ole ruokaa tikalle. Näin ollen avohakkuiden seurauksena syntyneet, istutetut ja hoidetut koivikot eivät turvaa valkoselkätikan säilymistä.

Mikäli kuolleet ja kuolevat lehtipuut jätettäisiin talousmetsinä hoidettuihin istutuskoivikoihin, ne voisivat olla valkoselkätikalle merkityksellisiä aikaisintaan muutamien kymmenien vuosien kuluttua. Valkoselkätikan häviämisuhka on tällä hetkellä kuitenkin akuutti: nykyiset tikan pesimä- ja ruokailumetsät olisi säilytettävä, muuten laji häviää maastamme.

Hassin väite, että elinvoimaisissa metsissä elää laji- ja yksilömäärältään runsaampi lintukanta kuin ikälopuissa metsissä, on perusteiltaan varsin keveä. Olen tehnyt väitöskirjani metsätalouden vaikutuksista linnustoon Pohjois-Suomessa. Kokonaislintutiheyden ja -lajimäärän välillä ei tutkimuksessani ollut eroja talousmetsien ja ikimetsien välillä.

Sen sijaan tietyt lintulajit, kuten lapintiainen, kuukkeli, pohjantikka ja metso, olivat esiintymisessään riippuvaisia ikimetsistä. Nämä lajit ovat voimakkaasti vähentyneet hakkuiden seurauksena 40 viime vuoden aikana. Talousmetsissä olivat yleisiä maamme runsaimpiin kuuluvat lajit, kuten pajulintu ja punakylkirastas.

En hyväksy sitä Hassin logiikkaa, että Suomen valkoselkätikoista ei kannata välittää, jos laji säilyy Siperiassa. Yhtä hyvin Helsingin empire-keskusta voitaisiin hävittää, sillä eihän se ole kuin 150 vuotta vanha ja varsin pieni verrattuna esimerkiksi Prahan keskiaikaiseen keskustaan. Kyllä valkoselkätikan suojelijoiden tavoitteena on säilyttää mahdollisimman hyvin Suomen luonnon monimuotoisuus ja "kotomaamme koko kuva" - tai edes rippeitä siitä.

Epäselväksi jää, mitä Hassi tarkoittaa ympäristöaktivistien hyökkäävällä epärehellisyydellä maanomistajia kohtaan. Konflikteja tikkametsien omistajien kanssa tulisi välttää, eivätkä tikkaihmiset, ainakaan Maailman Luonnon Säätiön valkoselkätikkatyöryhmässä, missään nimessä pyri syyttelemään metsänomistajia.

Päinvastoin, tikkametsien suojelu yritetään hoitaa luonnonsuojelulain sallimin keinoin ja keskustelemalla maanomistajien kanssa. Maailman Luonnon Säätiö on esimerkiksi luovuttanut valkoselkätikka-aiheisia tauluja tikan suojelussa ansioituneille maanomistajille.

Raimo Virkkala

Maailman Luonnon Säätiön Suomen Rahaston (WWF) valkoselkätikkatyöryhmän puheenjohtaja Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää