Mielipide

Kaikki puhuu Kuopion puolesta

Tilaajille

Opetusministeri Riitta Uosukaisen mukaan esitys lakkauttaa hammaslääketieteen koulutus Kuopion yliopistossa perustuu puhtaasti tiedepoliittisiin perusteisiin. Jos todella käytettäisiin puhtaasti tiedepoliittisia perusteita (tutkimuksen ja opetuksen taso), olisi tiedossa olevien mittareiden mukaan tähyttävä pohjoisemmaksi. Jos taas aluepoliittiset perusteet otettaisiin huomioon, olisi tähyttävä etelämmäs.

Näin ollen Kuopion lakkauttamisen perusteeksi jääkin vain poliittinen peruste, tässä tapauksessa ilmeisesti pienimmän vastustuksen periaate. Alueeltahan ei ole ministeriä. Päätöksenteon perusteen jäädessä pääasiassa valtanäkökohtiin muodostuu politiikasta vastenmielistä ja sen moraalista kyseenalaista.

Tarkistettaessa kota-tiedot (noin viikko sitten) samalla periaatteella lasketuiksi kuin muissakin yksiköissä Kuopion yliopiston hammaslääketieteen koulutus osoittautui tehokkaimmaksi ja taloudellisimmaksi. Se on jopa lähes puolet halvempaa kuin muualla annettava koulutus (kustannukset tutkintoa kohti).

Tutkimuksellisesti nuoren yliopiston rooli ei voi olla samalla tasolla laajuudessa ja syvyydessä kuin vanhimmissa yksiköissä, joskin hyvin vertailukelpoiseksi Kuopion yliopiston tutkimus on todettu muihin yliopistoihin verrattuna.

Kuopion hammaslääketieteellinen tiedekunta on mm. WHO:n yhteistyökeskus. Näin ollen tältäkään osin tiedepoliittinen peruste ei puolla Kuopion lakkauttamista. Miksi Oulu ja Turku on suljettu pois vaihtoehtojen joukosta?

Merkittävä argumentti Kuopion yliopiston hammaslääketieteen koulutuksen säilyttämiseksi on nähdäkseni Sisä- ja Itä-Suomen täydellinen väliinputoaminen, jos koulutus Kuopiossa lakkautetaan. Suomeen jäisi kolme rannikkoalueen yksikköä.

Näkökohta on tärkeä. Laskettaessa kasautuvan huono-osaisuuden mittaristoa, jossa esimerkiksi terveyden ja sairauden näkökohdat ovat keskeisesti mukana, Kuopion lääni - ympärillä Pohjois-Karjalan, Mikkelin ja Keski-Suomen läänit - muodosti huono-osaisuuden huipun Suomessa. Edes Lapin lääni ei sitä ohita. Onko syytä luoda uudelleen tyhjiö tälle alueelle?

Mikä logiikka ylipäänsä puoltaa Kuopion yksikön lakkauttamista? Kuopion yliopistohan on imagoltaan eniten terveysyliopisto. Lähes kaikki alat (yhteiskuntatiede ml.) ovat siihen painottuneita. Miksi Kuopion yliopistosta olisi lakkautettava hammaslääketieteen koulutus? Sille se merkitsee eniten. Hammaslääketiede on olennainen osa terveystieteitä.

Lakkauttaminen merkitsisi siis eniten haittaa Kuopion yliopistolle - ja tuottaisi vähän tai vähiten hyötyä, koska KYS joutuisi organisoimaan vastaavan hammashuollon. Yhteiskuntataloudellisesti päätös ei ole perusteltu. Ei ole järkevää siirtää valtiolta kunnille vastaavaa huoltotoimintaa, jos se voidaan hoitaa integroidusti.

Kaiken kaikkiaan Kuopion yliopiston hallitus on jo syksyllä 1991 käsitellyt asiaa ja todennut yksimielisesti, että hammaslääketiede on säilytettävä Kuopion yliopistossa. Sitä ei ole myöskään otettu kaupankäynnin kohteeksi. Sen vuoksi vaikuttaa oudolta, että eräät argumentit julkisuudessa viittaavat tähän suuntaan (kompensointi). Yliopiston hallitus ei ole tällaista mahdollistanut eikä varmasti mahdollista.

Yliopiston johto on ollut pidättyvä esiintymään asiassa julkisesti, koska mitkään järkisyyt eivät ole olleet koulutuksen lakkauttamisen puolesta Kuopiossa. Myös opetusministeriön työryhmä näki Kuopion vähiten mahdollisena lakkauttaa. Harvoin työryhmän asettaja teilaa työryhmänsä esityksen ja asiantuntemuksen niin täysin kuin nyt on käynyt. Miten asiat ja argumentit voivat kääntyä yht'äkkiä päälaelleen?

Kaiken kaikkiaan ei ole nähdäkseni yhtään järkisyytä, miksi koulutus olisi lakkautettava Kuopion yliopistossa. Päinvastoin kauttaaltaan argumentit puhuvat sen säilyttämisen puolesta. Vaikeinakin aikoina on toivottavaa, että argumentit vaikuttavat päätöksentekoon.

Pauli Niemelä

I vararehtori Kuopion yliopisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää