Mielipide

Koulun uudistajat lukekoot lehtien nuorten palstoja

Tilaajille

Pääsiäisen aikaan monet kiinnittivät tässä lehdessä huomiota aikamme moraaliseen kriisiin. Åke Lindman sanoi haastattelunsa päätteeksi: "Moraali! Se on häipynyt tästä maasta täysin". Jouko Turkan mukaan "suomalaisilla ei ole muuta moraalia kuin oman edun vahtiminen, nautinnon ja syömisen moraali. Koska ihmissuhteista on tullut liikesuhteita, jää ihmisen suurimmaksi onneksi nautinnon varastaminen." Helsingin Sanomien pääkirjoituksessakin todettiin, että keskeiseksi ongelmaksi on nousemassa henkinen lama.

Monet asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota samaan ongelmaan. Jo vuosia on esimerkiksi fysiologian professorin virasta eläkkeelle siirtynyt Matti Bergström varoittanut arvojen laimin lyömisen seurauksista. Samoin on vastikään psykologian professoriksi nimitetty Liisa Keltikangas-Järvinen puhunut moraalin kriisin aiheuttamista vakavista ongelmisa kasvatuksessa ja nuorten elämässä.

Näiden näköalojen edessä tulee äskettäin julkistettu koulun uusi tuntijakoehdotus outoon valoon. Ehdotuksen perusteluosassa tosin korostetaan, että koulun tehtävänä on auttaa kestävän arvoperustan luomisessa, mikä nähdään erityisesti uskonnonopetuksen tehtäväksi. Varsinaisissa ehdotuksissa päädytään kuitenkin nimenomaan karsimaan lukion uskonnon kursseja. Suurin muutos koko tuntijakotyöryhmän muistiossa koskee uskonnonopetusta, jossa lukion pakollisten kurssien määrää ehdotetaan vähennettäväksi viidestä yhteen.

Matematiikan ja kielten painottaminen on sinänsä aivan perusteltua. Kansainvälistyvä ja teknistyvä maailma edellyttää näillä alueilla yhä parempia valmiuksia. Toisaalta on aivan ilmeistä, että pelkästään kielten ja matematiikan varassa ei voida ratkaista sen paremmin yhteiskunnan kuin yksilönkään vaikeimpia ongelmia.

Kysymykset henkisestä terveydestä, itsetunnosta ja persoonallisesta kypsyydestä eivät ratkea matemaattisin kaavoin. Kyky tehdä ratkaisuja oikean ja väärän välillä tai solmia kestäviä ja vastuullisia ihmissuhteita ei synny kielistudiossa.

Koulu-uudistuksen tekijöiden tulisi ottaa säännölliseksi lukemisekseen lehtien nuorten palstat. Ne kertovat, että nuorten polttavimmat ongelmat ovat yksinäisyys ja ihmissuhteet, elämän tarkoitus, kuolema, itsemurha ja Jumala. Ei voi olla oikea suunta, että tällaisia kysymyksiä pohtiville nuorille tarjoillaan vain entistä enemmän numeroita ja kielioppia.

Kahden uskonnolta otetun kurssin tilalle ehdotetaan lukioon uusina oppiaineina etiikkaa ja filosofiaa. Etiikan irrottaminen uskonnosta ei kuitenkaan tunnu perustellulta. Arvovapaan etiikan opettaminen voi jo sinänsä olla vaikeaa.

Erityisen ongelmalliseksi se tulee nuorten kohdalla, joita ei tulisi viedä elämänkatsomusten valintamyymälään ennen kuin oma näkemys on saanut turvallisesti muodostua. Näin toteaa työryhmä itsekin, kun se korostaa perusteluissaan, että nuorella tulee olla tietoinen tunnustuksellinen arviointiperuste, josta käsin hän voi tulkita maailmaa. Uskonnonopetuksen heikentäminen on selvästi ristiriidassa tämän periaatteen kanssa.

Kysymys arvoista ja moraalista ei kosketa vain uskonnonopetusta, vaan koko koulua ja sen kasvatustavoitteita; itse asiassa koko yhteiskuntamme ja kulttuurimme perusteita. Tuntijaosta puhuttaessa ongelma kuitenkin pelkistyy kysymykseen uskonnonopetuksesta.

Jotta meillä olisi tulevaisuudessa muutakin moraalia kuin nautinnon varastaminen, koulussa tarvitaan uskonnonopetusta. Mikäli lukion kursseja vähennetään (ehdottamana miniminä on pidettävä kolmea kurssia), tulisi vastaavasti korjata edellisessä vaiheessa tehty virhe ja palauttaa yläasteelle toinen uskonnon viikkotunti.

Timo Junkkaala

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää