Mielipide

Kehitysavun sensuuri seis!

Tilaajille

Vanhan Sataman tapahtuma "Ihminen ja kehitys" oli paras kehitysmaiden ja kehitysyhteistyön esittely, mitä Suomessa on koskaan järjestetty. Tunnelma oli upea. Sadat innostuneet järjestäjät ja noin 15000 kävijää viikon aikana todistivat, että lamasta ja kehitysavun jyrkästä supistamisesta huolimatta Suomessa löytyy yhteisvastuuta koko planeetasta - eikä vain itsekästä unelmointia euromarkkinoista tai mieletöntä uhoa hävittäjäkaupoilla.

Kehitysmaanäyttelystä ja Katajanokalta poistuessani kävelin Kanavakatua ohi rakennustyömaan, jolla on nousemassa ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston Finnidan uljas päärakennus.

Minkälaisesta kehitysyhteistyöstä Finnidan rakennus viestii? Muuttuuko Suomen kehitysyhteistyö uuden rakennuksen myötä? Uskallan epäillä.

Olen 70-luvulta lähtien osallistunut kehitysyhteistyöhön YK:n, Finnidan ja lukuisien kansalaisjärjestöjen projekteissa. Kokemukseni ovat varsin ristiriitaisia, lähes vammauttavan turhauttavia.

Finnidan julkisivu on karusta todellisuudesta yhtä kaukana kuin työn kohdemaat ovat Suomesta. Kauniin julkisivun takaa löytyy valkoisen miehen ylemmyyttä, rasismia, korruption suosimista, rahojen väärinkäyttöä. Kohtuuton osa kehitysapuvaroista haaskaantuu hienohelmadiplomaattien, mersueksperttien ja vientifirmojen rahoittamiseen. Nälkäänäkevien kustannuksella.

Perusongelmana on, että Suomen kehitysyhteistyötä johtaa ulkoministeriö. Traumaattisen idänpolitiikan vuoksi UM on tottunut toimimaan ylivarovaisessa ja muodollisessa yya-hengessä. Väärinkäytöksistä mieluiten vaietaan ja tilanteet hoidetaan hienovaraisesti diplomaattisin sanakääntein. Eli virheet ja kiusalliset tiedot sensuroidaan.

Ulkoministeriön sensuuri ulottuu myös kehitysyhteistyöhön. Koska lähes kaikki kehitysavun rahavirrat kulkevat UM:n kautta, kehitystyöntekijät mieluummin vaikenevat julkisuudessa kuin sahaavat omaa oksaansa. Suomessa on kahden käden sormilla laskettavissa ne kehitysyhteistyön asiantuntijat, jotka uskaltavat julkisesti kertoa todellisen mielipiteensä.

Sensuuri on ehkä joskus ollut perusteltua, mutta nyt ovat ajat muuttuneet. Avoin keskustelu on nykyään sallittua jopa itänaapurissamme. Miksi ei myös Suomessa?

Tiedän, että kaikki Finnidan virkamiehet eivät ole pöyhkeitä diplomaatteja tai vientifirmojen juoksupoikia. Osastolla on lukuisa joukko vakaumuksellisia ja taitavia kehitysmaiden ystäviä, joiden ratkaisujen päämotiivi on köyhimpien kehitysmaalaisten auttaminen. Mutta heidänkin suunsa ovat tukitut.

Määrätietoinen kehitysyhteistyö on perin vaikeaa niin kauan kuin myös kehitysapuvirkamiehet ovat diplomaattikierteessä. Juuri kun henkilö on perehtynyt tehtäviinsä tai tottunut esimiehensä toimintatapoihin, urakierre sekoittaa työyhteisöt ja viskaa tekijät ja esimiehet eri puolille maailmaa.

Jatkuvuutta edustavat suuret suomalaiset vientifirmat, joiden vastuulle on siirtynyt yhä suurempi osa kehitysyhteistyöstä. Ymmärrettävistä syistä niiden periaatteisiin kuuluvat palvelusten ylihinnoittelu, voiton maksimointi, länsimaiden oloihin kehitetyn teknologian kaupittelu "tyhmille mutakuonoille". Suuntausta ovat olleet varmistamassa vientifirmojen entiset toimitusjohtajat, jotka jo vuosikausia ovat uhrautuneet työskentelemään pienipalkkaisina virkamiehinä Finnidassa.

Jos kehitysyhteistyö puhdistettaisiin diplomaatian ja vientikaupan taakasta, työ olisi monin verroin yksinkertaisempaa ja helpompaa. Oikeansuuntaisia linjauksia sisältyy tuoreeseen periaateohjelmaan, jonka ovat laatineet kehitysavulle myötämieliset ministerit Kankaanniemi, Pietikäinen, Rehn ja Väyrynen.

Miten on mahdollista, että näin viisaat ministerit sallivat kehitysapumäärärahojen romahdusmaisen laskun? Teko, joka horjuttaa kansainvälistä mainettamme, osoitti melkoista suhteellisuudentajun puutetta. Kehitysmaiden hätään verrattuna Suomen lamassa on kysymys pelkistä ilmavaivoista.

Nyt olisi aika panna piste pysähtyneisyyden ajan kehitysapupolitiikalle.

Vanhan Sataman kehitysmaaviikolla jokainen sai kiinnittää planeettaamme symbolisoivaan Elämän puuhun omaa viestinsä Rio de Janeiron ympäristökonferenssille. Henkilökohtaisen sitoutumisen kautta kasvaa kansojen ja rotujen rajat ylittävä yhteisvastuun henki - maanosien vihreä puu sinisen meren ja taivaan keskellä.

Tapani Koivula

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää