Mielipide

Eduskunta todella paneutuu Eta-asiaan

Tilaajille

Logo: PÄÄTOIMITTAJALLE Eduskunta todella paneutuu Eta-asiaan Helsingin Sanomissa 22. kesäkuuta julkaistun toisen pääkirjoituksen otsikon ja tekstin johdosta pyydän saada kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin.

Sekä pääkirjoituksen otsikon että sen tekstin pääsanoma oli, ettei Eta kiinnosta parlamenttia. Tähän johtopäätökseen oli tultu sillä perusteella, että pääkirjoituksen kirjoittajan mielestä kansanedustajat puhuivat parin päivän keskustelun aikana EY-jäsenyydestä ja Suomen turvallisuuspolitiikasta eikä niinkään Eta-asioista.

Viimeviikkoisen eduskunnan yhdentymisasioita koskeneen keskustelun tarkoituksena oli käydä käytännön syistä samanaikaisesti sekä valtioneuvoston 9. 1. 1992 EY-jäsenyyden vaikutuksista Suomelle antaman selonteon palautekeskustelu ulkoasiainvaliokunnan mietinnön pohjalta että Eta-sopimuksen sisältävän hallituksen esityksen lähetekeskustelu asiaa valiokuntaan lähetettäessä.

Siitä seikasta, mihin asioihin keskustelussa käytetyt puheenvuorot keskittyivät, ei ole perusteltua tehdä johtopäätöstä, ettei Eta-sopimus kiinnosta kansanedustajia tai eduskuntaa kokonaisuutena.

Eduskunta ja sen kaikki valiokunnat ovat jo vuosien ajan tarkoin seuranneet valtioneuvoston antamien selontekojen ja tiedonantojen sekä erilaisten parlamentaaristen kysymysmenettelyjen muodossa Eta-sopimuksen valmistelua ja siitä käytyjä neuvotteluja. Keskustelu asiasta ei siis alkanut nyt eikä varsinkaan päättynyt, koska kyseessä oli lähetekeskustelu asian laaja-alaista valiokunnissa tapahtuvaa valmistelua varten.

Vailla merkitystä ei ole sekään, että yhdentymisasioihin perehtyminen on edellyttänyt ja edellyttää niihin paneutumista myös ulkomaille suuntautuvien tutustumismatkojen muodossa niin arvosteltuja kuin nuo matkat kansanedustajien tekeminä julkisessa sanassa usein ovatkin.

Puhemiesneuvosto on myös jo vuoden 1991 kesäkuussa asettamassaan toimikunnassa selvityttänyt Etan luomista koskevien sopimusten ja niihin liittyvän lainsäädännön eduskuntakäsittelyn menettelytapateknisiä ja voimavarakysymyksiä sekä niitä menettelyjä, joilla eduskunnan sisäinen päätöksenteko Euroopan talousalueen asioissa järjestetään. Selvitykset ovat eduskunnan käytössä ja eräiltä keskeisiltä osin niistä on jo periaatetason päätöksetkin tehty.

Itse Eta-sopimuksen sisältävän esityksen valiokuntakäsittely tapahtuu siten, että erikoisvaliokunnat kokoontuvat jo elokuussa puhemiesneuvoston suosituksen mukaisesti valmistelemaan lausuntojaan ulkoasiainvaliokunnalle. Näiden lausuntojen odotetaan valmistuvan syyskuun puoliväliin mennessä ja ulkoasiainvaliokunnan mietinnön lokakuun puolessa välissä. Eta-sopimuksen sisältävän hallituksen esityksen täysistuntokäsittely on tarkoitus saada päätökseen lokakuun loppuun mennessä.

Samanaikaisesti eduskunta on valmistautunut käsittelemään syksyn normaalien budjettiasioiden ohella Eta-sopimuksen edellyttämän lainsäädännön harmonisointivelvoitteen mukaisesti yli 200 lakia sisältävät hallituksen esitykset tulevan syksyn aikana.

Edellä todettu osoittaa, että eduskunta on aivan poikkeuksellisen perusteellisesti valmistautunut Eta-sopimuksen ja siihen liittyvän laajan lainsäädännön käsittelyyn. Tosiasia on, että tuleva syysistuntokausi on eduskunnassa työntäyteisempi kuin koskaan.

Kansalaisten ja maan kannalta on tärkeintä, että eduskunta todella paneutuu Eta-asioihin, kuten nyt myös tapahtuu. Tästä Eta-urakasta ei todellakaan pelkillä puheilla selvitä.

Seppo Tiitinen

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää