Mielipide

Ulkopolitiikkamme on kuin norsun visiitti

Tilaajille

Suomen onnistui jälleen kerran ylittää kansainvälinen uutiskynnys ja jälleen kerran se tapahtui tekemällä jotakin omituista. Tällä kertaa asialla oli ulkoministeriö kieltäytymällä myöntämästä viisumia Georgian entiselle johtajalle Zviad Gamsahurdialle.

Gamsahurdia toimi aikoinaan Etykin päätösasiakirjan periaatteiden noudattamisen "valvojana" silloisessa Gruusiassa. Toimintansa takia Gamsahurdia joutui usein pidätetyksi ja yhtenä hänen vainoojistaan kunnostautui lännen ihailema Eduard Shevardnadze.

NL:n muuttuminen mahdollisti myöhemmin Gamsahurdian valtaantulon ja hänet valttiin Georgian presidentiksi laillisesti demokraattisilla ja vapailla vaaleilla. Myöhemmin hänet syrjäytettiin väkivaltaisesti - syrjäyttäjät istuvat Georgian valtuuskunnassa ja Gamsahurdia elää maanpaossa.

Sekavan tilanteensa takia Georgiaa ei valittu Etykin jäseneksi muiden IVY-maiden mukana. Myöhemmin Suomen suosiollisella avustuksella Georgiakin pääsi osallistumaan Ety-kokouksiin. Laillisesti valittu presidentti Gamsahurdia ei siis edusta Georgiaa Helsingin huippukokouksessa vaan vallananastajat.

Gamsahurdia ei pääse Suomeen kokouksen aikana edes turistina, siitä piti ulkoministeriö huolen. Suomen päätös herätti luonnollisesti kiusallista huomiota ulkomailla. Gamsahurdiasta ei olisi ollut vaaraa kokouksen rauhalliselle kululle puhumattakaan turvallisuusriskistä. Gamsahurdia ei siis olisi voinut saattaa suomalaisia järjestäjiä (ulkoministeriötä) kiusalliseen asemaan virallisissa yhteyksissä, mutta kylläkin kokoussalin ulkopuolella tuomalla kansainväliseen tietoisuuteen Georgian ongelmia.

Idän dissidenttejä ei koskaan ole suosittu Suomessa, kuten ei suosittu totalitaarisissa Itä-Euroopan maissakaan. Itä on kuitenkin muuttunut, Suomi ei.

Suomen ulkopolitiikan yksi erityispiirre on ollut se, että muut maat (ennen lähinnä NL) otetaan liikaa huomioon omasta edusta välittämättä. Nytkin halu "suojella" kokousvieraita tapahtuu vanhasta muistista - kiusallisia tilanteita halutaan välttää, joten Gasmahurdia pysyköön kotonaan. Ulkoministeriön päätös ei tunnu niin omituiselta, kun muistetaan, kuka ministeriön ylin johtaja on: pahimman suomettumisen aikana toimintalinjansa oppinut Paavo Väyrynen.

Suomessa on käsittämätön halu suojella kaikkea, mikä liittyy Etykiin. Kekkosen aikana Etykistä muodostui pyhä lehmä suomalaisille. Muualla Etyk ei koskaan ole saanut niin paljon arvostusta kuin "kotimaassaan" Suomessa.

Etykin merkitys on radikaalisti vähentynyt jyrkän vastakkainasettelun hävittyä Euroopasta. Aikoinaan Etyk oli (heikosti) toimiva keskustelufoorumi, jonka voi hyvällä tahdolla katsoa parantaneen turvallisuutta ja lisänneen luottamusta idän ja lännen välillä. Etykin päätösasiakirja ei ole juridisesti sitova, joten sopimusrikkomuksia ja sanktioita ei siis ole. Itä rikkoikin mielin määrin Etykin periaatteita aina kun sille sopi Etykin voimatta siihen puuttua. Sama tilanne toistuu nykyisin Jugoslaviassa - ilman "lihaksia" (asevoimia) Etykistä ei ole rauhanturvaajaksi, kuten ei mistään muustakaan instituutiosta.

Gamsahurdian tapaus osoittaa selvästi, ettei Suomen ulkopolitiikkaa voi kaikilta osin pitää ailahtelevana. Vahinko vain, että juuri kielteiset piirteet eli sananvapauden rajoittaminen, erilaiset kiellot, toisinajattelijoiden heikko sietäminen ja muiden maiden liiallinen huomioon ottaminen ovat jääneet elämään.

Muutenhan Suomen nykyinen ulkopolitiikka muistuttaa norsun liikehtimistä posliinikaupassa. Pelkkä visiitti ei sinänsä olisi niin vaarallista ja tuhot olisivat korjattavissa helposti. Mutta norsun nähdessä hiiren kaupan nurkassa alkaa varsinainen kilinä, joka kuuluu kauas.

Gamsahurdia on Etykin turvallisuuden ja kokouksen rauhallisen kulun kannalta pelkkä hiiri, joten suomalaisten ei olisi syytä säikähtää, vaan myöntää viisumi Gamsahurdialle enemmän tuhon välttämiseksi.

Näin tosin tapahtuisi jälleen kerran uusi äkkikäännös Suomen ulkopolitiikassa, mutta siihenhän on jo totuttu. Tältä olisi vältytty, jos ulkopolitiikkaa alettaisiin viimeinkin tehdä järkevästi eli suhtautumalla asioihin ilman turhaa muiden maiden mielistelyä ja viimeinkin irrottautumalla suomettumisen ajan ulkopolitiikasta. Se olisi Suomen edun mukaista ja vastaisi valtio-opillista käsitystä menestyvästä ulkopolitiikasta: kansallisen edun takaaminen on tärkeintä.

Heikki Kuismin

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää