Mielipide

Sairausvakuutuksesta lisää arvokeskustelua

Tilaajille

Kelan sairausvakuutusosaston toimistopäällikkö Yrjö Mattila kirjoitti HS:n yliössä 10. 12. julkiseen sairausvakuutusjärjestelmäämme tänä vuonna kohdistuneista supistuksista esittäen toivomuksen lisääntyvästä julkisesta keskustelusta epätoivottavan kehityksen katkaisemiseksi.

Vain yhdessä lauseessa mainittu aikuisväestön hammashoidon sv-korvauksista luopuminen ansaitsisi mielestäni enemmän tarkastelua, koska uudistus oli luvattu vuoden alusta poisjätettyjen sairaskulujen verovähennysoikeuden kompensaatioksi veronmaksajille. Hammashoito on ennenkin saanut olla sivussa ja lapsipuolen asemassa terveydenhoitokentässä. Missä muualla länsimaissa suun hoito on jätetty osalla väestöä näin eriarvoiseen asemaan?

Esitän ministeri Jorma Huuhtasen vastattavaksi: 1. Mikä markkamäärä oletettiin laskennallisesti säästyvän vuositasolla hammashoidon sv-uudistuksesta luopumisella, ottaen huomioon, että 1956 ja myöhemmin syntyneiden korvauksethan olisivat uudistuksen myötä vähän alentuneet?

2. Mitä prosenttiosuutta ko. summa edustaa koko terveyden- ja sairaanhoitomme sv-korvauksissa?

3. Montako prosenttiyksikköä olisi pitänyt laskea yleistä sv-korvausta kuudestakymmenestä (60), jotta summa olisi säästynyt sillä?

4. Onko lääkärinä mielestäsi hampaan aiheuttama leukaluun tulehduksen hoito yhteiskunnan kannalta vähempiarvoista kuin vaikkapa varpaankynnen tulehduksen hoito, kuten asia tällä hetkellä on sv-korvauksen suhteen ajateltuna ja onko mielipiteesi ministerinä sama?

5. Onko todellista säästöä se, että korvausten puutteessa moni kansalainen taloudellisesti heikossa tilanteessaan joutuu siirtämään hoitoa, jolloin se myöhemmin pakkotilanteessa kipujen vuoksi toteutettuna on kustannuksiltaan moninkertaista sairauden kuluneena aikana kasvattaessa vaurioita ja aiheuttaessa todellisia terveysongelmia muuallakin elimistössä kuin suussa?

Verohallintomme hieno atk-järjestelmä varmaan voisi poimia hammaslääkärien veromäärien muuttumisen kuluvana ja seuraavina vuosina suhteessa edellisiin vuosiin. Niistä voinee tehdä johtopäätöksiä verotulojen supistumisesta ja peruutetun sv-uudistuksen vaikutuksesta asiaan.

Dramaattisesti vähentynyt hoitoaikojen kysyntä puhuu omaa kieltään laman syvyydestä, jota uudistus olisi hammashoidossa pystynyt lievittämään. Verotulojen vähennys tulee näkymään myös lomautetun ja irtisanotun yksityisen hammashoitosektorin avustavan hoitohenkilökunnan tulojen supistumisen kautta. Mutta päättäjien toimenpiteidenhän kaikinpuolinen seuraus vaikuttaa olevan kotimarkkinoilla tapahtuvan rahan liikkumisen minimoiminen.

Vaikka yhteiskuntamme paljolti entisten ja nykyisten päättäjiemme näköalattomuuden vuoksi on nyt suurten julkisten palvelujen ja rakenteiden purkamisen kourissa, valtaosaltaan oikeutetusti, kaipaa mielestäni supistusten ja säästöjen kohdistaminen tässä laajuudessa sairausvakuutukseen lisääntyvää arvokeskustelua.

Mielipidetiedustelujen mukaan hammashoidon sv-korvauksen puuttuminen suurelta osalta aikuisväestöä on eräs suurimmista epäkohdissa terveydenhoidossamme. Ottaakohan sairausvakuutuksen kehittämistoimikunta sitä huomioon?

Kari Sanelma

Rovaniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää