Mielipide    |   Näkökulma

Antakaa miesten olla

Tilaajille

Martti Lindqvist Antakaa miesten olla VUODEN ENSIMMÄISENÄ sunnuntaina kansanterveyslaitoksen ylijohtaja Jussi Huttunen sanoi tässä lehdessä sen, mitä moni on mielessään pitkään ajatellut. Massiiviset terveysprojektit eivät ole tavoittaneet suomalaisen terveydenhuollon todellista murheenkryyniä, itseään hoitamatonta ja huonokuntoista keski-ikäistä miestä.

Huttunen näkee asian eräänlaisena luokkajakona. Keski-iässä olevien miesten joukko jakautuu yhä jyrkemmin kahteen luokkaan. Hyväosaisten ja koulutettujen miesten terveydentila kohenee, kun taas muiden heidän ikätovereidensa tilanne alkaa hipoa katastrofia. "Suomeen on syntynyt satojentuhansien miesten kurjalisto", Huttunen kärjistää.

Selvää on, että lama vie koko ajan tilannetta yhä pahempaan suuntaan.

SIIHEN AIKAAN kun Pekka Puskan jengi heilui tässä maassa pelastamassa Pohjois-Karjalan miehiä rasvalta ja tupakalta, innostus oli valtava ja rahaa liikkui. Oli tarkoitus osoittaa koko maailmalle, miten miehet pelastetaan. Toisin kävi. Pääsyynä oli se, että ongelmat ulkoistettiin ja teknokratisoitiin. Jos sydäntä yritetään parantaa, on puututtava sydänsuruihin. Tämä on järkeen käypää, mutta silti mielenterveyspuoli ja kulttuurikysymykset sivuutettiin lähes tyystin.

Nyt voidaan puhua kadotetusta sukupolvesta. Jos muutosta halutaan, sitä on pyrittävä tuottamaan sen joukon keskuudessa, joka vielä syö puuroa ja menee reppu selässä kouluun.

Viime sunnuntaina voimistelunopettaja Matti Karttunen kirjoitti tällä sivulla Huttusen haastattelun johdosta, että vika on kilpailuhenkisessä kasvatuksessa. Liikunnanopettajaksi hän osoitti hämmästyttävää laajakatseisuutta ehdottamalla kilpailun tilalle kisailua. Poikien pitäisi saada olla pehmeitä ja tunneherkkiä.

Karttusen idea on hyvä, mutta yksipuolinen. Siihen sisältyy se ansa, että mies voi tulla kastroiduksi lässytyksellä, hempeydellä ja ylihoivaamisella. Peräkamarin pojista tiedetään, ettei tällainenkaan malli vetele.

OMA KÄSITYKSENI on, että kasvatuksessa on samanaikaisesti liikuttava kahdella ulottuvuudella. Tarvitaan pehmeyttä ja joustavuutta, lupaa miehen feministiselle puolelle tulla näkyviin. Tämä ei kuitenkaan saa sulkea pois sankaruutta, seikkailua, tervettä kovuutta ja taistelutahtoa. Mies tarvitsee ennen kaikkea kykyä liikkua oman minänsä eri puolilla ja siirtyä joustavasti minätilasta toiseen.

Vaihtoehdottomuus, yksipuolisuus ja toistamispakko ovat miehen eloonjäämisen pahimpia uhkia. Nähdäänhän se tänä päivänä myös politiikassa ja liike-elämässä.

Unohdetaan stereotyyppiset pehmo- ja machomiehet. Annetaan miesten olla mitä tahansa. Se poistaisi syyllisyyttä ja auttaisi irti kierteistä sekä elämänvalheista.

Eläköön mies elämäänsä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää