Mielipide

Kuulovammaisten päiväkoti välttämätön

Tilaajille

Helsingin kaupungin Keskisen alueen sosiaali- ja terveysjaoston pitää säästää. Kohteeksi on valittu päivähoito: Kallion alueella toimivista kolmesta päiväkodista Kalevan päiväkoti on päätetty kokonaan lakkauttaa ja Hakaniemen päiväkoti siirtää muihin tiloihin.

Hakaniemen päiväkoti on ainoa Helsingissä toimiva kuulovammaisten lasten päivähoitopaikka. Ensimmäiset kuulovammaiset lapset tulivat Hakaniemeen jo 1963.

Päiväkodissa toimii kuulovammaisten lasten erityisryhmä, johon on sijoitettu ainoastaan kuulovammaisia lapsia. Tämän lisäksi päiväkodissa on intergroituja ryhmiä, jotka ovat kuulovammaisten lasten ja ns. "normaalien" lasten käytettävissä.

Vuonna 1990 Hakaniemen tiloissa tehtiin remontti, ja päiväkoti on nyt ensiluokkaisessa kunnossa. Tilat on kunnostettu kuulovammaisille lapsille soveltuviksi. Esimerkiksi liikuntatilat on suunniteltu siten, että niitä voidaan käyttää musiikkiterapiassa.

Kaikki tilat täyttävät akustiset vaatimukset. Ne eivät saa olla kaikuvia, sillä lapset käyttävät kuulolaitteita. Tilat ovat valoisia. Koska kuurolta lapselta puuttuu kuulo, hänelle on tarjottava mahdollisimman hyvät mahdollisuudet käyttää näköaistiaan.

Tästä 3,4 miljoonan markan remontista Helsingin kaupunki maksoi miljoonan ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto 2,4 miljoonaa markkaa. Tätä varten liitto on saanut kaupungilta 1,5 miljoonan markan lainan. Kaupunki myönsi lainan lisävuokran muodossa, joka tietenkin nostaa Hakaniemen neliövuokraa muihin päiväkoteihin verrattuna.

Kun keskustelu Hakaniemen päiväkodin lakkauttamisesta joulukuussa käynnistyi, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ilmoitti olevansa valmis laskemaan neliövuokraa.

Huolimatta tästä vuokran tarkistusmahdollisuudesta sekä päiväkodin lasten ja heidän vanhempiensa vastustuksesta sosiaali- ja terveysjaosto on päättänyt etsiä Hakaniemen päiväkodille uudet tilat.

Vuokrasopimuksessa määritelty irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Kiinteistöviraston talo-osaston osastopäällikkö Hannu Määttäsen selvityksen mukaan irtisanomistapauksessa on kaksi vaihtoehtoa: Jos kaupunki luopuu tiloista ennen remonttiin käytettyjen lainojen kuoletusta, se joutuu maksamaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton ulkopuolelta lainaaman pääoman kustannukset eli 900000 markkaa. Toinen mahdollisuus on sopia, ettei kaupungin myöntämää lainaa peritä liitolta takaisin.

Ymmärrämme hyvin, että kaupungin pitää säästää. Tajuamme myös, että kaikkiin alueen päiväkoteihin ei riitä lapsia. On kuitenkin surullista, jos säästöpäätös tehdään ainoastaan vuokrakustannuksiin tuijottaen.

On ehdotettu, että Hakaniemi siirtyisi Kalevan päiväkodin tiloihin kaupungin omistamaan kiinteistöön. Tämä on kuitenkin mm. Kuulovammaisten Lasten Tuki ry:n mukaan mahdollista vasta saneerauksen jälkeen. Päiväkoti Kaleva sijaitsee erittäin meluisalla paikalla Porthaninkadun ja Kolmannen linjan kulmassa.

HYKS:in korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan osastonylilääkäri, audiologian dosentti Tapani Jauhiainen on Hakaniemen päiväkodille toimittamassaan lausunnossa toivonut, että Helsingin kaupunki varmistaisi jatkossakin kuulovammaisten erityispäiväkodin kaikkine tarvittavine resursseineen.

Erityispäiväkoti kasvattaa lapsia suvaitsevaisemmiksi. Kuulovammaiset ja kuulevat lapset ovat kasvaneet Hakaniemessä tasa-arvoisiksi. Ryhmät ovat tottuneet toisiinsa hyvin, ne eivät pidä toisiaan poikkeavina. Erinomaiset tilat ja ammattitaitoinen henkilökunta ovat luoneet yhteiselolle suotuisat olosuhteet.

Jos Hakaniemen päiväkoti siirretään muihin tiloihin, toivomme että nykyinen yhteisö säilytetään kokonaisena. Toivomme myös, että tänä keväänä toimintaansa aloittava uusi ja osittain vi(h)reä sosiaali- ja terveysjaosto miettisi tarkkaan, syntyykö Helsingin kaupungille tilojen vaihdossa todellista säästöä.

Muistikuvamme mukaan kaupunginvaltuuston voimasuhteet muuttuivat viime kunnallisvaaleissa melko lailla. Valtuustoon valittiin useita uuden poliittisen kulttuurin nimeen vannoneita ehdokkaita, jotka toivottavasti näyttävät nyt kyntensä.

Päiväkoti Hakaniemen vanhemmat

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää