Mielipide

Huoltoyhtiöt omilla juurillaan

Tilaajille

Espoon kaupungin vuokrataloyhtiöiden isännöinnin ja huollon tarjouskilpailusta annettiin Helsingin Sanomissa 19. ja 22. 2. yksipuolinen kuva asiasta.

Kirjoituksissa esitettiin mm. seuraavia virheellisiä väittämiä: - kaupunki suosi karkeasti sanottuna omia yhtiöitään halvemmista tarjouksista piittaamatta - Espoon törkeästi hoitama kilpailu antaa aavistaa, että kaupalliset huoltoyhtiöt voivat olla alueellisia huoltoyhtiöitä tehokkaampia - huoltoyhtiöiden ja kaupungin hallinnon "kytkennät ja ristikkäisyhteydet" ovat yhteydessä päätöksiin - kilpailusta olisi aiheutunut miljoonatappiot vuokrataloyhtiöille.

Espoon hankintaohjeiden mukaan tarjouksista on hyväksyttävä se, "joka kokonaisvaikutuksiltaan on katsottava kaupungille edullisimmaksi". Yksi osa kokonaisvaikutusta on hinta, mutta ei suinkaan ainoa. Merkitystä on myös sillä, mistä lopullinen kokonaishinta muodostuu.

Olen vakuuttunut ja tiedän, että päätöksentekijät ovat kiinnittäneet hinnan lisäksi huomiota muihinkin seikkoihin: Useat tarjouksen tekijät eivät ole pystyneet esittämään kiinteistöyhtiön päätoimiseksi toimitusjohtajaksi pätevää henkilöä. Pätevyys- ja kokemusvaatimukset oli tarjouskyselyssä selvästi ilmoitettu. On itsestään selvää, että jo tällä perusteella voi tulla hylätyksi. Yleisessä tiedossa on, että eräillä tarjoajilla ei ole edes palveluksessa pätevyysvaatimukset täyttävää henkilöä.

Kiinteistöyhtiön toimitusjohtajan (isännöitsijän) tulee olla myös henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sellainen, että hän nauttii kiinteistöyhtiön omistajan, hallituksen ja asukkaiden luottamusta kaikin tavoin.

Useat tarjoajista ovat viime vuosina menettäneet ainakin Olarissa, Kivenlahdessa, Kilossa, Espoon keskustassa ja Karakalliossa ja sen lähialueilla kiinteistönhoidossa useita miljoonia kuutioita (satoja taloja). Miksi antaa uutta työtä yrittäjille, jotka ovat epäonnistuneet entisissä näytöissään? Arvokkaat kiinteistöt ovat liian kalliita "harjoittelupaikoiksi".

Useat yhtiöt ehkä "vierastivat" juuri edellisessä kohdassa mainitusta syystä ns. kaupallisia huoltoliikkeitä. Tiedämme, että useilla alueilla nimenomaan asukastoimikunnat ja asukkaat ehdottomasti halusivat paikallisen huoltoyhtiön. Tiedossa on myös se, että vuokratalojen hallitusten jäsenet ovat käsitelleet valintaperusteita ennen päätöksiä kaikkien talojen asukastoimikuntien puheenjohtajien kanssa.

Tarjouskilpailun järjesti kiinteistöpalvelukeskus (ent. kiinteistövirasto), mutta itse päätökset tehtiin vuokrataloyhtiöiden hallituksissa. Jokaiseen hallitukseen kuuluu kolme luottamusmiesjäsentä ja kaksi asukasjäsentä. Saatujen tietojen mukaan kaikki päätökset ovat olleet yksimielisiä.

Tarjouskilpailusta saatu hyöty oli kiinteistöpalvelukeskuksen mukaan n. 1,7 mmk. Laskua hintoihin tuli keskimäärin 0,32 mk/as.m2/kk. Seuraavassa vertaillaan Espoon hintoja valtakunnan muihin vuokrataloihin.

Helsingin ja Kuopion tiedot ovat HS:n kirjoituksesta 3. 2. Kolmen viime mainitun luvut perustuvat isännöitsijöiltä saatuihin keskihinta-arvioihin.

Ehkäpä nämä hinnat ovat olleet päättäjien tiedossa. Koska useilta tarjoajilta on puuttunut myös kokemus tämäntyyppisistä kiinteistöistä, eivät esitetyt halvat tarjoukset ole tehneet päättäjiä vakuuttuneiksi siitä, että tehtävät tulisivat hoidetuksi vaadittavalla tavalla. Jokainen alaa tunteva tietää varsin hyvin, että kiinteistöosakeyhtiön isännöintiä ja huoltoa ei keskimääräisissä olosuhteissa voida tuottaa Espoon kaupungin tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellyn vaatimustason mukaisesti esim. hintaan 2,50 mk/as.m2/kk.

Päähinnan lisäksi isännöinti- ja huoltotoimeen kuuluu ns. erillishintoja normaalin työajan ulkopuolella tai harvemmin toistuvista erikoistehtävistä. Ns. kaupallisilla huoltoliikkeillä nämä hinnat ovat olleet perinteisesti huomattavan korkeat. On tapauksia, joissa erillistehtävistä muodostuva palkkio on noussut kiinteätä hintaa korkeammaksi. Tällaiset asiat eivät luonnollisestikaan herätä luottamusta.

Useiden tarjoajien toiminnalle on ollut tyypillistä se, että niiden asiakaskanta vaihtuu jatkuvasti. Lama ja kilpailu ovat lisänneet tätä kierrettä. Kilpailu on sinänsä hyvä asia ja sitä tarvitaan. Kiinteistönhoidossa tulee kuitenkin pyrkiä kestäviin valintoihin. Kestävään kehitykseen ei päästä, jos isännöitsijä ja hoitoyhteisö vaihtuvat jatkuvasti esimerkiksi parin vuoden välein.

Kirjoittaja esittää tapahtuneiden valintojen taustaksi huoltoyhtiöiden ja kaupungin hallinnon välisiä "kytkentöjä ja ristikkäisyhteyksiä". Tueksi esitetyään viiden henkilön luettelo.

Kytkentöjähän on monenlaisia; yhden tarjouskilpailussa hävinneen yhtiön markkinointijohtajana toimii erittäin tunnettu espoolainen kunnallispoliitikko, toisen tarjouskilpailussa hävinneen yhtiön omistajayhtiön hallituksessa toimii niin ikään erittäin tunnettu espoolainen poliitikko ja häviöstään suurinta melua pitäneen yhtiön toimitusjohtajana toimii entinen espoolainen kunnallispoliitikko-isännöitsijä.

Kirjoituksissa esitetään, että alueelliset huoltoyhtiöt olisi perustettu valtion varoilla ja että ne olisivat osuustoiminnallisia yrityksiä. Kumpikin väite on väärä. Kyllä ne ovat kasvaneet omilta juuriltaan ja niiden toiminnan luonne on nykyisin hyvin kaupallinen; ne joutuvat kilpailemaan täysin myös omistajayhtiöidensä kiinteistönhoidosta.

SEPPO KÄKELÄ toimitusjohtaja Karakallion Huolto Oy Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää