Tieteen miekka välähti - Mielipide | HS.fi

Tieteen miekka välähti

31.5.1993 3:00

Lääket. lis. Matti Bergendahlin väitöskirjan (HS 24. 5.) mukaan jo muutaman päivän paasto laskee selvästi lisääntymistä säätelevien hormonien eritystä. Tästä on tietenkin pitkä matka miehen hedelmättömyyteen, jonka seikan Bergendahl toi selvästi esille. Hormonien vaikutukset lisääntymiseen ovat samanlaisia rotalla ja ihmisellä - siksi eläinkokeista on hyötyä.

Prof. Mikko Niemi esitti (HS 27. 5.) Bergendahlin väitöskirjatyön perustuvan virheelliseen tietoon, ennen kaikkea siksi, että tutkimusta tehty ihmisellä.

Väitöskirjan saama julkisuus ja siihen ammattikunnan piiristä tullut palaute antavat aiheen muutamaan kommenttiin. Tieteestä tiedottaminen on hyvin tärkeää, mutta tutkijat suhtautuvat siihen varauksellisesti. Osasyynä on usein perusteltu pelko lehdistön sensaationtavoittelusta ja sanoman vääristymisestä. Haluttomuus voi myös johtua siitä, että tällaista huomiota ei arvosteta tiedemaailmassa riittävästi.

Tutkijat ovat hyvin kunnianhimoisia, mutta arvostus etsitään ennen kaikkea oman ammattikunnan piiristä. Julkisuudessa esiintyvää kollegaa arvostellaan kärkevästi, ellei hänellä ole todella painavaa tieteen kriteerit täyttävää kerrottavaa. Esimerkiksi suunnitelman asteella olevien töiden ja keskeneräisten tulosten julkistamista pidetään yleisesti tuomittavana.

Elämä tiedemaailmassa ei ole vain kirkasotsaista totuuten etsimistä vaan siihen liittyy valitettavasti katkera keskinäinen kilpailu ja kyräily. Miekka välähtää välittömästi, jos tutkija poikkeaa ammattikunnan vakiintuneista käyttäytymissäännöistä, esimerkiksi esiintymällä liikaa tiedotusvälineissä. On varmaa, että Bergendahlin entiseltä opettajaltaan saama tuomio sulkee hänen suunsa julkisuudessa pitkäksi ajaksi.

Mikko Niemi toi esille tärkeän asian. Tutkijat ovat työnsä tiedottajina itse usein kokemattomia ja pelkäävät liikaa sanomansa vääristymistä ja ammattitoverien suhtautumista. Hyvässä tarkoituksessa tehty tutkimustulosten yleistajuistaminen voi johtaa täysin arvaamattomiin seurauksiin. Tieteen tiedottamisen periaatteista tarvitaan lisää keskustelua.

ILPO HUHTANIEMI

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide