Mielipide

Lisää ydinvoimaa ei tarvita

Tilaajille

Ympäristöoikeuden professori Vesa Majamaa käsitteli (HS 30. 5.) eduskunnan valiokuntien mietintöjä ydinvoimalapäätöksestä tavalla, joka oli mielestäni silmiinpistävän yksipuolinen.

Majamaan mukaan eduskunnan ympäristövaliokunta perustaa kielteisen lausuntonsa siihen, että teollisuus on tuottamassa sähköä, jota ei tarvita ja että se käyttää energiaa tuhlailevasti. Lisäksi rakentaminen saattaisi valiokunnan mielestä vaarantaa säästöohjelman ja uusien energiatekniikoiden kehittämisen.

Mm. näitä väitteitä Majamaa pitää "hakemalla haettuina". Miksi?

Talvikauden 1991/1992 kulutushuipun mukaan arvioituna Suomessa oli 2100 MW ylikapasiteettia tarvittavan kapasiteetin ja 14 prosentin laskennallisen varavoimatarpeen lisäksi. Samaan aikaan uutta kapasiteettia oli rakenteilla ja päätettynä noin 1500 MW. Näistä yhteensä muodostuva lisäkäyttömahdollisuus on siten noin 3500 MW.

Vaikka vuoteen 2000 mennessä Suomi lopettaisi kaiken sähkön tuonnin (900 MW Venäjältä ja 350 MW muualta) sekä poistaisi käytöstä ikääntyneitä voimaloita 330 MW:n edestä, niin silti ilman sähkön kulutuksen huomattavaa lisääntymistä meillä on melkoisesti ylikapasiteettia vielä vuonna 2000 ilman uutta ydinvoimalaakin.

Miten ihmeessä uuden ydinvoimalan rakentaminen ei tässä tilanteessa vaarantaisi säästöohjelmia ja veisi markkinoita uusilta energiatekniikoilta? Uuden ydinvoimalan tuottaman sähkön markkinoiminen olisi mahdollista vain lisäämällä sähkön kulutusta ja karsimalla muita sähkön tuotannon vaihtoehtoja. Toisin sanoen sivuuttamalla säästöohjelmat ja uudet energiatekniikat.

Ympäristövaliokunta perusti kielteisen kantansa uuteen ydinvoimalaan myös muille tärkeille näkökohdille, jotka Majamaa merkillepantavaa kyllä sivuutti. Valiokunta totesi mm., että ydinvoima ei ratkaise ilman ja ilmakehän suojeluun liittyviä Suomen kansainvälisiä velvoitteita. Maapallon laajuista ilmaston muutosta Suomen ydinvoimavaihtoehto ei hidastaisi juuri lainkaan.

Valiokunnan mielestä ydinvoimaan asetetut taloutta ja työllisyyttä piristävät odotukset ovat liiallisia. Pysyviä työpaikkoja syntyy esimerkiksi hajautetussa energiantuotannossa selvästi enemmän.

Edelleen ympäristövaliokunta toteaa, että vakava sydämen sulamisonnettomuus on mahdollinen jokaisessa amerikkalaisessa ydinvoimalaitoksessa ja että saadun selvityksen mukaan sama koskee myös suomalaisia voimaloita.

Yhdysvalloissa hallitus on korottanut yritysten korvausvelvollisuuden reaktorionnettomuuksissa noin 42 miljardiin markkaan, minkä lisäksi vakuutetaan, että Yhdysvaltain liittovaltio korvaa yli menevät vahingot täysimääräisesti.

Suomessa ydinvoimayhtiöiden vahingonkorvausvelvollisuus on rajoitettu mitättömään murto-osaan siitä, mitä se on USA:ssa. Täten meillä mahdollisen ydinturman seuraukset jäävät lähes täysin uhrien kannettavaksi.

Olisi kiintoisaa saada tietää, onko tämä Suomen ydinvoimayhtiöiden perin vajavainen vahingonkorvausvastuu ympäristöoikeuden professori Vesa Majamaan mielestä kansakunnan kokonaisedun mukainen.

MAARIT NERMES Turku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää