Mielipide    |   Näkökulma

Ranskalaiset ja rakkaus

Tilaajille

Tarmo Kunnas Ranskalaiset ja rakkaus RANSKALAISIIN liitetään sitkeästi myytti rakkaudesta. Heidät tunnetaan kansana, jonka elämisen taitoon kuuluu intensiivinen rakkauselämä. Myytillä on totuusarvonsa, mutta kliseenomaista käsitystä ranskalaisista on syytä tarkistaa.

Legenda ranskalaisten Eroksesta on syntynyt monien erilaisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Ranskalainen kirjallisuus on jo keskiajasta alkaen tunnustautunut elämän nautintojen ja epikurolaisuuden ylistäjäksi. Valistuksen vuosisata ja Ranskan suuri vallankumous taistelivat kirkollista moraalia vastaan ja korostivat yksilön itsemääräämisoikeutta ja vapautta. Tämä lisäsi vapaamielisyyttä myös sukupuolimoraalin alueella. Tosin hyvin pian - Napoleonin myötä - syntyi vastavaikutus. Suuri osa ranskalaisista palasi pikkuporvarilliseen moraaliin.

Ulkomaalaiset ovat muovanneet Ranska-kuvansa yleensä suurkaupunki-Pariisin perusteella. Pariisissa niin vapaamielisyydellä kuin paheellakin on ollut arvaamattomia mahdollisuuksia.

MAASEUTUKAUPUNGEISSA ja maaseudulla on vietetty vuosisatojen ajan myös puritaanista elämää, jonka tekopyhyydestä, ikävyydestä ja murhaavuudesta moni ranskalainen kirjailija on antanut katkeran todistuksen. Ostettu rakkaus ja rakastajatar-instituutio sekä kaksinaismoraali ovat olleet merkittäviä ranskalaisen kirjallisuuden teemoja Stendhalilla tai Maupassantilla jo silloin kun Pohjois-Euroopassa luettiin lähinnä vain Postillaa.

Niillä on vastineensa tämänkin päivän ranskalaisessa todellisuudessa, vaikka katolinen kirkko on asettanut pidikkeitä kaksinaismoraalille. Ranskalaisten eroottinen käyttäytyminen on nykyisellään tuskin paljonkaan vapaamielisempää kuin suomalaisten.

Ranskalaista perinnettä voidaan tulkita myös myönteisesti. Rakastaja/rakastajatar-instituutio on, kyynistä kyllä, monelle ranskalaiselle yhtä paljon yhteiskunnallinen menestyksen merkki kuin intohimon asia. Se ei saa häiritä ranskalaisille tärkeätä perheinstituutiota. Olisiko myös niin, että avio-ongelmat voidaan hoitaa Ranskassa vakituisella ulkopuolisella suhteella ilman suurta tekopyhyyttä tai dramatiikkaa.

JULKISUUDEN henkilöiden "harha-askeleista" ei Ranskassa ole moraalisen ärtymyksen tai skandaalin aiheiksi kuten muualla. Yksityisen ihmisen eroottista elämää koskevat kulkupuheet koetaan Ranskassa yleensä sopimattomina. Valistunut kyynisyys on myös suvaitsevaisuuden asialla.

Ranskassa on vanha ritarillisuuden ja kohteliaisuuden perinne. Ranskalaiselle jokainen ihmissuhde on valloitussota, joka ei välttämättä johda heikomman osapuolen antautumiseen. Ranskalainen haluaa sosiaalisuudessaan miellyttää myös ilman sivutarkoitusta.

Ainakin kirjallisuuden tai elokuvan antaman todistuksen mukaan rakkaus on ranskalaisille parhaimmillaan lähempänä runoutta ja luovaa leikkiä kuin vakaville pohjoismaalaisille. Rakkaus on heille myös hyvin verbaalista.

Rakkauden sosiologia on kulttuurisidonnaista. Hivenen kliseenomainen myytti ranskalaisista ja rakkaudesta nousee ranskalaisen kulttuurin maaperästä. Se ilmentää omalta osaltaan ranskalaisten valistunutta kyynisyyttä, mutta myös heidän yksinlönkunnioitustaan ja vapaudenrakkauttaan. Nautinnonhalu ja järkevyys kamppailevat siinä keskenään.

SUOMALAISET ovat varmasti spontaaneja ja vilpittömiä rakkaudessaan. Mutta rakkaus on tullut kaikkialla entistä kyynisemmäksi. Sen lisäksi suomalainen Eros ei paljoa naura tai leiki. Sillä ei ole juuri varaa kohteliaisuuteen, ritarillisuuteen, runouteen tai koristeellisuuteen. Miesten vähäsanaisuus ja jurous tai eri sukupuoliroolien tasoittaminen eivät ole missään hyvä kasvualusta romanttisille ihmissuhteille.

Seremonioiden taju tai leikkivä mielikuvitus eivät ole meidän vahvimpia puoliamme. Sitä paitsi suomalaiset eivät kestä helposti elämän epätäydellisyyttä. Valistuneen kyynisyyden sijasta he lankeavat helposti epätoivoon. Leikkisyys, kauneudentaju, suvaitsevaisuus ja ripaus valistunutta kyynisyyttä eivät näytä olevan vahingoksi, kun matkataan Eroksen valtakunnassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää