Mielipide

Presidentin valta häviää

Tilaajille

Kyllä Euroopalle -yhdistyksen jäsen Jaakko Tuominen ihmetteli (HS 3. 1.), mikä oli se hallituksen joululahja Suomen kansalle, josta olin niin järkyttynyt puheenvuorossani 24. 12.

Jaakko Tuomiselle ei ilmeisesti käsite "EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka" sano mitään, koska hän ei huomannut, että se oli juttuni pääasia. Se on EU-sopimuksen ydin.

Suvereenin valtion tunnusmerkkeinä on aina pidetty sitä, että valtio päättää itse suhteistaan muihin valtioihin ja vastaa omasta puolustuksestaan. Liittymällä Euroopan Unioniin Suomi joutuisi noudattamaan EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja luovuttaisi siis pois tärkeimmän Suomessa presidentille kuuluvista valtaoikeuksista.

Miten sen jälkeen kukaan voi enää sanoa, että Suomi olisi itsenäinen maa?

Suomen hallituksen mielestä tämä luku EU-sopimuksessa ei kuitenkaan aiheuttanut mitään ongelmia, joten siitä ei tarvinnut edes neuvotella. Minulle Suomen kansalaisena on käsittämätöntä, että hallitus voi sanoa näin.

Eikö hallituksen mielestä ole mikään ongelma se, että EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyessämme Suomen presidentin valtaoikeuksista suurin osa häviää"?

EU-Suomen presidentti todennäköisesti voisi olla mukana niissä Eurooppa-neuvoston kokouksissa, joissa yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta päätetään. Siinä päätöksenteossa hänellä olisi kuitenkin vain kolme yhteensä 92 äänestä. Itsenäisessä Suomessa hän päättäisi ulko- ja turvallisuuspolitiikasta suvereenisti, sataprosenttisesti.

Minkälainen tehtävä presidentille jäisi EU-Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa? Joka kerta Eurooppa-neuvoston kokouksesta palattuaan hän kertoisi Suomen kansalle, mitä korkeammalla tasolla on päätetty, ja hänen tehtävänsä olisi valvoa, että päätöstä noudatetaan Suomessa. Sillä tavoin hän joutuisi toimimaan kuin EU:n kenraalikuvernöörinä Suomessa.

Sitäkö me haluamme? Eikä tämä muka ole aikamoinen ongelma? Tällaiseen tehtäväänkö me nyt valitsemme presidenttiä? Ovatko edes ne presidenttiehdokkaat, jotka ovat viemässä meitä EU:n jäseniksi, selvillä siitä, minkälainen rooli heitä odottaa, jos heidän pyrkimyksensä toteutuu?

Mutta yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikastahan EU:ssa päätetään tarkemmin vasta 1996, sanoo hallitus.

Suomen itsenäisyyden ja päätösvallan kannalta on kuitenkin samantekevää, päättääkö EU yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikastaan nyt, vuonna 1996 vaiko 2000. Jos me liitymme jäseneksi nyt, me joudumme mukaan yhteiseen ulkopolitiikkaan sekä turvallisuuspolitiikkaan ja siitä kehittyvään sotilasliittoon silloin kun niistä päätetään.

Minulle itsenäisyys on sitä, että vapaa kansa hallitsee itse itseään, päättää itsenäisesti ja kansanvaltaisesti omista asioistaan. Sen luovuttamiseen ei tällä hallituksella ole minkäänlaista mandaattia.

Toivottavasti nyt tuli selväksi Jaakko Tuomisellekin, miksi olen edelleen järkyttynyt, että Suomen hallitus on valmis luopumaan valtiollisen asemamme peruspilarista ihan vain kättelyssä.

Reservinvänrikki Tuomas Hupli toisti (HS 4. 1.) jälleen kerran myytin siitä, että EU:n ulkopuolella Suomi olisi yksin ja eristettynä.

Asia on täsmälleen päinvastoin. EU:n ulkopuolella Suomi olisi hyvässä seurassa mm. Ruotsin ja Norjan sekä kaikkien muiden Euroopan ja muun maailman itsenäisten valtioiden kanssa. Suomella olisi edelleen kaikki mahdollisuudet ja vapaus kehittää suhteitaan niin EU-maihin kuin kaikkiin muihinkin maailman maihin. EU:n sisällä me sen sijaan joutuisimme eristyksiin koko muusta maailmasta.

Euroopalle minäkin sanon "kyllä", Euroopassahan me olemme aina olleet. Mutta haluan, että Suomi on itsenäinen maa vielä tulevaisuudenkin Euroopassa.

HILKKA PIETILÄ Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää