Mielipide

Lehtijutut ja tieteelliset totuudet

Tilaajille

Kovin hämmästyneenä luin professori Risto Sänkiahon kirjoituksen HS:n mielipidesivulla 18. 4. Sänkiaho on pahastunut siitä, että Erkki Pennanen arvosteli hänen Demarin puheenvuoropalstalla ilmestynyttä ja laajalti kielteistä huomiota saanutta artikkeliaan.

Sänkiaho torjuu arvostelun perustelemalla, että "Demari on Sdp:n pää-äänenkannattaja, ei siis mikään tieteellinen julkaisu, joten siinä olevia juttuja täytyy arvioida poliittisina kannanottoina, ei 'tieteellisinä totuuksina' ".

Tamperelaisprofessorin mukaan kirjoituksen ei siis tarvitse täyttää esimerkiksi lähdekritiikin tai loogisen argumentoinnin vaatimuksia, kun se julkaistaan sanomalehdessä. Arvostelun voi näköjään kuitata toteamalla, että kyseessä oli vain "sivuheitto".

Sänkiahon juttu julkaistiin lehtemme puheenvuoropalstalla. Kirjoittaja itse halusi käyttää titteliä professori, joten tämäkin kirjoitus oli ilmeisesti tarkoitettu ns. asiantuntijapuheenvuoroksi. HS:ssa Sänkiaho ei kuitenkaan esiintynyt virkatittelillään.

Ajatus siitä, että tiede - myös tulkitsevat ihmistieteet - edustaisivat jotakin arjen yläpuolella olevaa objektiivista maailmaa ja journalismi vain raadollisia kannanottoja, lienee peräisin jostakin 1960-luvulta. Tämä naiivi usko "tieteellisiin totuuksiin" taitaa elää vieläkin joidenkin yhteiskuntatieteilijöiden ja muiden erikoisasiantuntijoiden keskuudessa.

Sänkiaholla, kuten kenellä tahansa mielipidesivuille kirjoittavalla, on kannanottoihinsa oikeus. Perin erikoista on kuitenkin, että ulkopuolinen kirjoittaja ilmoittaa, miten lehdessä julkaistuja juttuja tulee arvioida.

Demari on poliittinen uutislehti, jonka poliittiset kannanotot julkaistaan pääkirjoitussivulla. Muualla lehdessä, uutissivuilla, kulttuurissa, urheilussa jne. ratkaisevat journalistiset kriteerit. Lehden linjasta vastaa päätoimittaja, ei esimerkiksi puolueen johto. Omistajan tahto näkyy luonnollisesti päätoimittajavalinnassa.

Sanomalehden lukijat ovat tietenkin suurelta osin toisia kuin tieteellisten julkaisujen. Pitkäjänteisen tutkimustyön ja nopeatempoisen lehdenteon toimintaympäristöt ovat hyvin erilaiset. Mutta mitään periaatteellista tai tietoteoreettista eroa ei tiedon hankinnassa tai sen käsittelyssä hyvän journalismin ja hyvän tieteen välillä ole.

Jopa mielipidekirjoittajilta olisi syytä odottaa väitteidensä dokumentointia ja perustelua. Valitettavasti tasavallassa tehdään kovin paljon sekä huonoa tiedettä, että huonoa journalismia.

Yllättävää on, että Sänkiaho näyttää edistävän molempia.

TAPANI SUOMINEN toimituspäällikkö Demari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää