Mielipide

Torpparin jälkeläinen arvostaa rahvaan vapautta

Tilaajille

Päätoimittaja Janne Virkkusen mukaan (HS 8. 5.) olen arvostellut Kirkko ja kaupunki -lehteä siitä, että lehti on arvostellut hallitusta. Väite ei pidä paikkaansa. Virkkunen ei näytä lukeneen avointa kirjettäni piispa Eero Huoviselle ja arkkipiispa John Vikströmille tai sitten hän tulkitsee sitä väärin.

Kirjeessäni en puuttunut hallituksen arvosteluun tai kirkon linjaan EU-kysymyksessä. Kysyin vain sitä, hyväksyykö kansankirkkomme johto sen, että EU-kysymyksen varjolla kansaa jaetaan kahtia ja lietsotaan avoimesti vihaa maaseudun ihmisiä kohtaan. Jos Kirkko ja kaupunki -lehti kirjoittaa, että "kaupunkilaista pistää vihaksi" ja "liekö niin vaarallista, jos aneemisten ja ankeiden tuppukylien verkosto hieman harvenee", pidän reagointiani paitsi oikeutettuna myös suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeuksien kannalta välttämättömänä.

Sananvapauden nimissä puolustan päätoimittaja Seppo Simolan oikeutta kansalaisena ja journalistina esittää mikä tahansa mielipide, vaikka kansaa jakavakin. Mutta nyt ei ollut kyse yksittäisen kansalaisen puheenvuorosta, vaan kansankirkkomme tärkeän instituution, Helsingin seurakuntayhtymän lehden pääkirjoituksesta.

Minulla on oikeus olla rahoittamatta kirkollisverollani kirjoittelua, jota on tottunut lukemaan puoluetukea käyttävistä lehdistä. Tämän vuoksi ilmoitin raskain sydämin eroavani kirkosta, ellei kirkon johto irtisanoudu tällaisesta kirjoittelusta. Koska näin on tapahtunut, voin ilokseni jatkaa Helsingin Vanhan kirkon seurakunnan jäsenenä.

Tapaus sivuaa myös ihmisten ja vähemmistöjen oikeutta omaan elämänmuotoonsa, joka on esimerkiksi Euroopan neuvoston perusarvo. Euroopan neuvostossa olen yrittänyt puolustaa, sen mitä olen pystynyt, virolaisten oikeutta valtiolliseen itsenäisyyteen, venäläisvähemmistöä Virossa, kurdien oikeuksia Turkissa, unkarilaisia Romaniassa ja Slovakiassa, suomalaisia Ruotsissa ja suomenruotsalaisia Suomessa, ja jotain muutakin. Kieltämättä voimapolitiikan maailmassa ei ole helppoa olla sataprosenttisen johdonmukainen, mutta siinä on toimittu mihin on ollut resursseja ja oletettua vaikutusta.

Johdonmukaisuuden vuoksi on myös kotimaassa yritettävä puolustaa niitä väestöryhmiä, jotka ovat joutuneet tai joutumassa syrjittyyn asemaan valtaväestön silmissä. Olen pyrkinyt meillä ja muualla vastustamaan rodun, ihonvärin, sukupuolen, sukupuolisuuden, tittelien, työtehtävien, työttömyyden tai asuinpaikan nimissä tapahtuvaa ihmisten syrjintää tai erottelua. Näin uhkaa käydä suomalaiselle maaseutuväestölle.

EU-ratkaisu koettelee joka tapauksessa - kotimaisesta ratkaisusta huolimatta - elintarviketaloutta ja maaseutua sen verran ankarasti, ettei vihanlietsonnalla ole syytä heittää lisää suolaa haavoihin. On eri asia arvostella kansallista tukipakettia tai ylipäänsä suomalaista maatalouspolitiikkaa kuin kyseenalaistaa kokonaisen väestönosan elämänmuoto, jolla on paikkansa Suomessa.

Jos Virkkunen pitää suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeuksien puolustamista hermoherkkyytenä, niin olkoon. Pahoittelen vain sitä, että Helsingin Sanomain liberalismi loppuu kehä ykköselle. Virkkunen kun suostuu tunnustamaan vain kaupunkiliberaalit oikeiksi liberaaleiksi. Viime sunnuntain kirjoitus näkyy olevan jatkoa sille, että Virkkunen helmikuussa muistutti "Lkp:n häpäisseen kaupunkiliberalismin perinnön liittyessään maalaisliittoon".

Tunnen kuitenkin aika monta liberaalia maaseudulta ja maakuntakaupungeista. Ainakin me suomalaisten torpparien jälkeläiset osaamme arvostaa sellaisia suomalaisen rahvaan vapautta ja tasavertaisia mahdollisuuksia lisääviä uudistuksia kuten tasavaltataistelua, torpparinvapautusta ja suomen kielen aseman tasavertaistamista.

Maalaisliiton radikalismi näissä kysymyksissä oli muuten syynä siihen, että sekä Santeri Alkio (1907) että Urho Kekkonen (1929) loikkasivat liberaalipuolueista maalaisliittoon. Tässä liberalismissa ei ole mitään häpeämistä tämänkään päivän keskustaliikkeellä.

Maaseutuvammaisuus kertoo suomalaisten heikosta kansallisesta itsetunnosta "hienompien" eurooppalaisten kulttuurikansojen rinnalla. Esimerkiksi Ranskaan verrattuna meillä on vielä matkaa eurooppalaiseksi sivistysvaltioksi, joka ei kiellä juuriaan ja näkee myös maaseudun merkityksen kansalliselle identiteetillemme.

OLLI REHN kansanedustaja (kesk) Euroopan neuvoston liberaali-

ryhmän varapuheenjohtaja Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää