Mielipide

Kilpailussa ei rikottu sääntöjä

Tilaajille

Nykytaiteen museon rakennushankkeen toteuttamista varten järjestetyn laajan kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun tarkoituksena oli hakea uusia ja ennakkoluulottomiakin ratkaisuja. Suunnittelukilpailun valmistelussa osoitettiin hankkeen rakennuspaikka sekä rakennuspaikkaa laajempi kilpailualue, mukaan lukien muun ohella Mannerheimin aukio sekä ns. Pikkuparlamentin puisto.

Vaihtoehtojen kartoittamiseksi mahdollisimman laajasti kilpailijoille erityisesti annettiin oikeus poiketa lähtökohdista. Kilpailuohjelmaa siteeraten: "Koska nykytaiteen esittelyyn tarvittavia tiloja ei voi ennakolta täsmällisesti määritellä ja koska alueen kaavoitus on kesken, kilpailija voi perustellusta syystä poiketa hankkeen lähtökohdiksi kilpailuohjelman liitteessä 2 esitetyistä kilpailualueen rajoista".

Kilpailualueen rajojen ylittäminen pitää välttämättä jo sisällään sitä pienemmän rakennuspaikan rajojen ylittämisen. Näin moni kilpailija olikin menetellyt. Myös palkituissa, lunastetuissa ja kunniamaininnan saaneissa teoksissa oli töitä, joiden palkitseminen osoittaa arvostelijoiden pitäneen rajoista poikkeamista näissä töissä erityisen perusteltuna.

Arkkitehti Steven Hollin suunnitelma jättää Mannerheiminaukiolta alkavan ja muiden Mannerheimintiehen liittyvien aukioiden kanssa muodostuvan avaran tilasarjan taustarakennuksineen nykyiselleen. Myös pohjoispuolinen näkymä Puutarhakadulta kohti eduskuntataloa säilyy.

Käytännössä rakennuksen pohjoisempi sijoitus ei ole mahdollinen rakennuspaikan pohjoislaitaan rajautuvan keskustan kehäväylävarauksen takia. Keskeiselle paikalle sijoitettuna, kuitenkin oleellisiin näkymiin tukeutuen, museo korostaa omaleimaisuudellaan sitä arvoa ja merkitystä, mikä kuuluu merkittävän kulttuurilaitoksen luonteeseen.

Mannerheimin patsasaukiosta käynnissä olevan keskustelun johdosta on syytä todeta, että pääosassa niitä töitä joissa rakennus oli sijoitettu Mannerheimin patsaan pohjoispuolelle, näkymä Mannerheimin patsaalta kohti eduskuntataloa ja Kansallismuseota olisi katkennut kokonaan. Museorakennus olisi sijoittunut hyvin lähelle patsasta sen taakse.

Kilpailun lähtökohdat valmisteltiin yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Tätä asiaa koskee kilpailuohjelman maininta: "Rakennuspaikan asemakaavan ja liikenteeseen liittyvät lähtökohdat ja tavoitteet sekä kilpailualueen rajauksen on kaupunginhallitus hyväksynyt 11. 5. 1992".

Valtion ja Helsingin kaupungin välisen sopimuksen mukaan Helsingin kaupungin osuutena on laatia kilpailutuloksen perusteella hankkeen rakennuspaikan määrittelevä asemakaava. Tätä asiaa koskee kilpailuohjelman maininta: "Nykytaiteen museon alueen asemakaava laaditaan jatkosuunnittelun pohjaksi valittavan ehdotuksen perusteella".

Tällainen menettely on hyvin tavanomainen kaavoitusta laadittaessa, erityisesti merkittävien rakennusten kyseessäollen. Nyt ollaan edellämainitussa, asemakaavamuutoksen hyväksymistä Helsingin kaupunginvaltuustossa koskevassa päätöksenteon vaiheessa.

Tässä vaiheessa päättäjät muun ohella punnitsevat edellä sanottujen, voittaneen ehdotuksen esilletuomien perusteiden merkittävyyden kaupunkikuvallisille näkymille, niiden jatkokehittelylle sekä samalla suojeltavaksi esitetyn Mannerheiminpatsaan ja sitä ympäröivän aukion kohentamiselle.

Kilpailuohjelman ensimmäisessä ylläsiteeratussa kohdassa oli sana kilpailualue käännetty englanniksi sanalla "plot". Tällä ei luonnollisestikaan ole ollut vaikutusta kilpailun arvosteluun, joka on tapahtunut kilpailuohjelman joustavimman lähtökohdan mukaisesti kaikkien töiden osalta. Kilpailuinstituutiota tunteva ja ohjelmaan kokonaisuudessaan perehtynyt asiantuntija voi tuoda asiasta julkisuuteen päinvastaisen selityksen vain omiin päämääriinsä liittyvänä tahallisesti harhaanjohtavana tulkintana.

Kilpailun arvostelussa on toimittu hankkeesta tehtyjen sopimusten mukaisesti ja noudattaen kilpailuohjelmaa sekä Suomen Arkkitehtiliiton kilpailusääntöjä ja otettu erityisesti huomioon kilpailuinstituution henki, jonka tavoitteena on parhaan vaihtoehdon löytäminen annetussa tehtävässä.

TUULIKKI TERHO yliarkkitehti Nykytaiteen museon

palkintolautakunnan työvaliokunnan puheenjohtaja (kilpailuohjelman laatiminen) JYRKI TASA professori Nykytaiteen museon

palkintolautakunnan työvaliokunnan puheenjohtaja (kilpailutöiden arvostelu) Helsinki

VESA OJA / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää