Mielipide

Eduskuntaan on nyt saatava kansakunnan luottamusta nauttiva kokoonpano!

Tilaajille

EU:hun liittymistä vastustavat perustelivat vastustavaa kantaansa ennen kansanäänestystä paljolti sillä, että Suomi menettää itsenäisyytensä. Eduskunnan työskentelyä ja erityisesti EU:n vastustajien - pääasiallisesti Paavo Väyrysen - pyristelyä seurattuani minun on kysyttävä: Onko Suomi tällä hetkellä, EU:n ulkopuolella, itsenäinen?

Jos Suomea koskevien päätösten tekoon tarvitaan Ruotsissa järjestettävä Ruotsin kansalaisia koskeva kansanäänestys, kuten Paavo Väyrysen puheista olen ymmärtänyt, kuinka hän voi edes kuvitella Suomen olevan itsenäinen valtio? Suomalaiset ovat äänestäneet ja äänestyksessä kantansa ilmaisseet. Käsittääkseni demokratia toimii enemmistö- ja/tai määräenemmistöperiaatteella. Vähemmistöön jäävät joutuvat tyytymään enemmistön hyväksymiin päätöksiin.

Suomalaisen politiikan hyvin valitettava farssi näyttääkin olevan siinä, että pieni vähemmistö, kunhan se on tarpeeksi kovaääninen ja härski, pystyy hallitsemaan suurta enemmistöä oman mielensä mukaan. Onko Suomessa - joka siis ei ilmeisesti ole itsenäinen valtio - edes demokratiaa?

PAULI LÖIJA teol. kand.

Helsinki

Miksi Suomessa järjestettiin kansanäänestys, jos kuitenkaan ei ole tarkoitus noudattaa sen tuloksia? Miksi kansan (minkä kansan?) edustajat eivät jo silloin ilmoittaneet, että Ruotsin kansanäänestys riittää?

Ensi kevään eduskuntavaaleja ei sitten tarvitse järjestää. Kallista ja turhaa touhua, kun kerran Virossa on vaalit samaan aikaan. Seuraavat presidentinvaalit hoitunevat Venäjän presidentinvaalien yhteydessä.

Mukavinta olisi liittyä takaisin Ruotsiin. Ruotsalaiset eivät ehkä meitä halua, mutta ovat moraalisesti velvollisia vastaanottamaan meidät, koska olemme niin kauan suojelleet heitä itää vastaan. Sillä tavalla meidän ei tarvitse enää päättää itse mistään.

KAARI UTRIO Somero

On uskomatonta, että maassa edes keskustellaan mahdollisuudesta mitätöidä EU-kansanäänestyksen tulos. Jos eduskunta edellyttää kansalaisten kunnioittavan tahtoaan eli noudattavan säädettyjä lakeja, tulee sen luonnollisesti kunnioittaa äänestäjien tahtoa.

MATTI TERHO Pyhtää

On surullista huomata, että osalta poliitikkoja puuttuu joko kyky tai rohkeus tehdä täysin itsenäisiä päätöksiä suurista asioista. Entisen Neuvostoliiton aikoihin sellainen kyky näytti puuttuvan aina silloin tällöin ja joidenkin kohdalla näyttää puuttuvan edelleen.

Omituista on, että viime päivinä ovat eniten äänessä olleet ne, jotka ennen omaa kansanäänestystämme pelottelivat menettävämme itsenäisyytemme EU:ssa.

Nyt nämä samat henkilöt ovat antamassa osaa itsenäisestä päätöksestämme naapureillemme Ruotsiin.

On mielenkiintoista nähdä, valitsevatko suomalaiset äänestäjät jatkossakin edustajikseen ihmisiä, jotka eivät uskalla päättää ilman ruotsalaisen - tai muunkaan - isonveljen tukea. Meillä oli historiallinen tilaisuus muista riippumattomaan päätökseen näin tärkeässä asiassa.

K. LAMPE Vaasa

Tanskan radion uutisissa viime viikonloppuna kuultiin eduskunnan istunnosta, jossa oli tuntikausia pidetty puheenvuoroja Suomen EU:hun liittymistä vastaan.

Suomen uutisia kuulee harvoin, sillä Tanska on jo yli 20 vuoden ajan suuntautunut Manner-Eurooppaan. Nyt kuitenkin uutiskartta on laajentunut ja lehdistöä kiinnostaa suuresti muiden Pohjoismaiden osallistuminen EU:n puitteissa tapahtuvaan yhteistyöhön. Myös Itä-Euroopan tapahtumat kuuluvat Euroopan lähentymisen takia aivan uudella tavalla päivän uutisiin.

Tässä tilanteessa viikonlopun Suomen-uutiset tekivät täältä sivusta asioita katsovaan suorastaan kiusallisen vaikutuksen. Mieleen tulivat entisten neuvostojohtajien pitkät puheet. Suomen kansan enemmistö on äänestänyt EU:hun liittymisen puolesta. Kansanäänestys oli neuvoa antava, mutta demokraattisen maan parlamentti tahtonee kuulla kansan ääntä.

EEVA-LIISA ÖSTERGÅRD Kööpenhamina

Demokraattisessa menettelyssä enemmistö päättää, kuinka menetellään. Ja silloin äänestetään kun ei muuten yhteistä käsitystä synny. Silloin kun kansalta suorassa äänestyksessä kysytään, toteutetaanko vaihtoehto A vai B, ollaan siirrytty välittömän demokratian menetelmään, joka aina sivuuttaa päätöksenteossa edustuksellisen demokratian. Välittömän demokratian mukaisen päätöksenteon edellytykseksi ei voida asettaa mitään määräenemmistöjä tai -vähemmistöjä, koska siitä voisi seurata päätöksenteko vähemmistön tahdon mukaisesti.

Käydyn kansanäänestyksen jälkeen eduskunta ei enää tässä asiassa edusta ketään koska, eduskunnan oman tahdon mukaisesti, kansa on sanonut asiassa sanansa. Enemmistö on löytynyt. Eduskunnan tehtävänä on vain ja ainoastaan saattaa kansan vapaasti ilmaisema tahto voimaan. Muunlainen menettely on siirtymistä vähemmistön vallankäyttöön.

On ollut järkyttävää havaita kuinka hieman pintaa rapsuttamalla jopa eduskunnasta näyttää löytyvän merkittävä joukko kansanedustajia, jotka huoletta toteavat, että kansa on väärässä. Ja kuitenkin eduskunnan käsitellessä asiaa he puolsivat kansanäänestyksen toteuttamista. Historiasta tiedämme riittävän hyvin, millaisia tuloksia ovat vallankäytöllään saaneet aikaan ne, jotka asettavat oman ymmärryksensä kansan ymmärryksen yläpuolelle.

RISTO MUSTONEN Espoo

On hyvin kuvaavaa suomalaiselle politiikalle, että juuri ne kansanedustajat, jotka kaikkein äänekkäimmin olivat vaatimassa EU-kansanäänestyksen järjestämistä, ilmoittavat nyt muitta mutkitta, että äänestyksen tulos ei sido heitä millään tavalla. Käsittämätöntä! Missään muussa demokraattisessa maassa moinen kansan tahdon vähättely ei tulisi kysymykseenkään. Ei edes Sveitsissä, jossa kansanäänestyksiä sentään järjestetään tuhkatiheään ja osanotto niihin jää useimmiten alle 50 prosenttiin.

Jos eduskunta nyt Ruotsin kansanäänestyksen perusteella äänestää ei, vaikka kansan enemmistö on sanonut kyllä, presidentin tulisi välittömästi hajottaa eduskunta ja julistaa maahan uudet vaalit, niin että eduskuntaan saadaan jälleen kansan luottamusta nauttiva kokoonpano ja jäsenyys EU:ssa voi toteutua ensi vuoden alusta kuten enemmistö kansalaisista haluaa.

TAPIO MIKKOLA Helsinki

Valtiopäiväjärjestyksessä vuodelta 1928, sen 39 pykälän toisessa momentissa määrätään selkeästi miten EU-käsittelyn kaltaiset asiat on valtiopäivillä hoidettava. Sellaiset asiat on käsiteltävä vain yhdessä käsittelyssä. Samoin on ratkaisu yksinkertaisen ääntenenemmistön mukainen eikä niin kuin nyt pelleillään. Eduskunnan alussa tekemä päätös EU:hun liittymisestä on siis sekä ainoa lainmukaisesti hyväksyttävissä oleva päätös, joka on myös neuvoa antaneen, tosin turhan kalliiksi tulleen ja riitoja rakentaneen kansanäänestyksen mukainen.

Suomelle nauretaan taas. Paavo Väyrysen masinoima farssi ei tosiaankaan anna positiivista kuvaa 650 vuotta Ruotsin ja toista sataa vuotta Venäjän vallan alla kamppailevasta karusta orjakansasta täällä Pohjan perukoilla.

ERKKI SIPPONEN Veteraanijärjestö Marskin Miehet r.y.

Jyväskylä VESA OJA / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää