Mielipide

Äänestämättä jättämälläkin tulisi voida vaikuttaa

Tilaajille

Yhteiskuntaamme kuvataan sanalla demokraattinen. Vaaleilla valitut kansanedustajat "edustavat kansaa", joka on antanut heille luottamuksensa. Todellisen epäluottamuksen antamisen mahdollisuutta ei ole. Kansan antaessa epäluottamuksensa jättämällä äänestämättä puhutaan ns. protestivaaleista, koska äänestysaktiivisuus on jäänyt alhaiseksi ja nukkuvien puolue on suuri.

Äänestysprosentteja laskettaessa nukkuvien puolue mainitaan ns. teoreettisena vallanpitäjänä, mutta vallanpitäjää siitä ei koskaan käytännössä tule. Seurauksena on, että meillä on puolueiden moittima kansanosa, joka on laiminlyönyt kansalaisvelvollisuutensa. Todellinen demokratia vaatisi, että meillä olisi mahdollisuus ainakin äänestää tyhjää tai että äänestämättä jättämisellä voitaisiin vaikuttaa.

Vaalien alla yleinen teema on "vain äänestämällä voit vaikuttaa". Onko todella demokratiaa, että vaikuttaa voi vain antamalla äänensä jollekin vaaliluettelossa olevalle henkilölle? On paradoksaalista, että saadakseen muutosta aikaan on pakko äänestää jotain olemassa olevan systeemin osaa.

Väitämme, että suuri osa äänestämättä jättämisistä ei johdu ihmisten passiivisuudesta, vaan yksinkertaisesti siitä, että todellisia vaihtoehtoja ei löydy. Vaihtoehtoisiksikin mahdollisuuksiksi syntyneet liikkeet ovat hyvin pian puoluesysteemien imussa, jonka jälkeen ne eivät enää ole mitään vaihtoehtoja.

Menestyminen politiikassa vaatii tiettyä puoluesapluunaa. Äänestäjät tietävät niin käyvän kaikille, myös "vaihtoehdoille". Tästä hyvinä esimerkkeinä ovat lähimenneisyydestämme mm. Smp ja Vihreät. "Saavutettuaan" alkuperäiset tavoitteensa puolueesta tulee helposti "tuulien haistelija", jonka "tavoitteita" ohjailevat ennakoidut kannatusluvut, joita pyritään nostamaan.

Äänestäminen on osa systeemiä, jonka muodostavat puolueet. Systeemi on muodostettu sellaiseksi, että sen muuttaminen äänestämällä vaikuttaa mahdottomalta. Mielenilmaus systeemin ulkopuolisten ratkaisujen saamiseksi on äänestämättömyys, mutta sen vaikutus on rajattu systeemin ulkopuolelle.

Onko siis demokratiaa, että vain äänestämällä voi vaikuttaa? Äänestämättä jättämisen huomioon ottaminen tuo tarkasteluun uusia ulottuvuuksia ja muutoksen mahdollisuuden. Se ilmaisisi äänestäjän epäluottamuksen tarjottuja vaihtoehtoja kohtaan.

Viime eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja oli noin neljä miljoonaa ja jaossa oli 200 kansanedustajan paikkaa. Vaikka äänestysaktiivisuus oli vain 72 prosenttia, niin silti kaikki paikat tuli täytettyä ja poliitikot olivat näennäisen huolestuneita äänestysaktiivisuuden alhaisuudesta. Jos tuolla äänestysaktiivisuudella olisikin ollut jaossa vain 72 prosenttia paikoista eli 144 paikkaa, niin olisiko eduskuntalaitoksen huoli äänestäjistä ja heidän motiiveistaan nykyistä todellisempi?

Esimerkiksi Helsingin vaalipiirissä on jaossa 20 kansanedustajan paikkaa, jolloin viime eduskuntavaalien äänestysprosentilla 64 tulisi Helsingistä eduskuntaan 12-13 edustajaa. Vastaavasti Lapin vaalipiirin 68 prosentin äänestysaktiivisuus toisi nykyisen kahdeksan paikan sijasta 5-6 paikkaa.

Jos ihmisillä olisi mahdollisuus mielenilmauksena edes äänestää tyhjää, voitaisiin näiden äänten osuus laskea samalla periaatteella. Eräs tuttavamme on äänestänyt tyhjää vaaleissa protestiksi, mutta turhautunut, kun mielenilmaus ei vaikuta.

Mitä seurauksia tällaisella laskenta- ja valintatavalla olisi? Pitkällä aikavälillä haittatekijöitä tuskin olisi, mutta se toisi konkreettisia etuja.

Äänestysaktiivisuus nousisi alun "notkahduksen" jälkeen, mikä tarvittaisiin kansan havahtumiseen siihen, että äänestämättä jättäminen on todellinen vaihtoehto, joka vaikuttaa edustajien valitsemiseen tai valitsematta jättämiseen. Olisi luotu mahdollisuus uskon palautumiseen demokratiaan.

Puolueiden kiinnostus äänestämättömiin kansalaisiin muuttuisi todelliseksi. Vähempiosaiset, syrjäytyneet, köyhät ja kipeät olisivatkin paljon nykyistä tärkeämpiä, koska heidän tekonsa tai tekemättä jättämisensä vaikuttaisi. Kannatuslukujen sijaan huomio suuntautuisi kansalaisten tarpeisiin ja politiikalla olisi mahdollisuus muuttua puoluekeskeisestä ihmisläheisemmäksi.

Parasta kaikesta olisi, että eduskunnan kokoonpano olisi sekä laadultaan että määrältään kansan tahdon mukainen. Suuri nukkuvien puolue on aina olemassa, kunnes kansa saa todellisen mahdollisuuden vaikuttaa ja halutessaan muuttaa systeemiä.

MATTI ALPOLA Joensuu PETRI HURSKAINEN Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää