Mielipide    |   Nuoret

Laivaa siivoamalla rahaa kielikurssiin ja tanssitunteihin

Tilaajille

Siivoaminen on haastavaa työtä, varsinkin laivasiivous. Laivoilla ei ole aikaa lojua satamassa, joten työ tehdään tehokkaasti ja vauhdilla, eikä palkkakaan ole hullumpi. Laivoihin liittyy myös tunteita, lähdön jännitystä ja haikeutta, pisara kaukokaipuuta.

Saara Väisänen, 16, on yksi niistä yli sadasta laivasiivoojasta, jotka kolmena iltana viikossa puhdistavat Finnjetin uuteen lähtöön.

"Työ on hauskaa. Työaika on niin lyhyt, puolisentoista tuntia kerrallaan, että urakka on tehtävä rivakasti mutta ei ehdi väsyä. Mukavaa on myös yhteisvastuu. Kun oma tehtävä on valmis, autetaan kaveria, ja kun koko kansi on valmis, autetaan seuraavan kannen porukkaa. Kukaan ei lähde, ennen kuin koko laiva on varustettu uusille matkustajille", Saara Väisänen sanoo.

Laiva saapuu Saksasta perjantai-iltana. Viikonloppuna se tekee kaksi vuorokauden mittaista risteilyä ja lähtee jälleen sunnuntai-iltana kohti Travemündeä.

Lauantai-iltana terminaalin ympäristö kuhisee iloluontoista väkeä. Osa on palaamassa kotiin, osa innokkaana lähdössä matkaan. Tuskin on laiva kiinnittynyt laituriin, kun siihen astuu alhaalta autokannen kautta hälisevä ja innokas siivoojajoukko.

Mukana on paljon nuoria, koululaisia ja opiskelijoita, mutta myös varttuneempia henkilöitä. Jokainen tietää kantensa ja tehtävänsä. Imuri alkaa surista, ja tupakantumpit saavat kyytiä. Jostakin ilmestyy tyttö käsineet kädessä pyyhkimään hyttejä ja vaihtamaan saippuoita ja sampoita.

Saara on jo juossut käytävän päähän, josta hän aloittaa oman työnsä, vuoteiden sijauksen. Hän työntää painavat ylävuoteet paikoilleen seinää vasten, avaa aluslakanan auki taitteista ja kääntää sen taidokkaasti patjan alle kuin elokuvissa.

Pussilakana sujahtaa täkin päälle, ja muutaman kiepsautuksen jälkeen peitto on paikoillaan houkuttelevasti taiteltuna. Saara kertoo hallinneensa petauksen jo ennen laivatyötä, mutta tietenkin laivassa on tullut rutiinia ja nopeutta.

"Tosin sitä ei aina omasta huoneesta huomaa. Äidin mielestä se on toisinaan kammottavassa kunnossa. Ei kovin hyvää mainosta siivoojalle", Saara nauraa.

Seuraavassa hytissä siivoava tyttö kokee ikävän yllätyksen. Oksennus on tukkinut vessan, ja tyttö aloittaa yrjöttävän puhdistustyönsä.

Työnjohtaja Manna Salmi huomauttaa, että tämänkertaiset matkustajat olivat siistejä, vain neljä oksennusta. Niiden siivoamisesta saa erityiskorvauksen. Manna Salmi haluaa myös huomauttaa, että nuoret ovat erinomaisia työntekijöitä, luotettavia ja taitavia.

"Äidin tuttava on töissä laivalla ja hän ehdotti minulle, että tulisin tänne töihin. Muilla, säännöllisesti ajavilla, laivoilla on vakituinen henkilökuntansa, mutta Finnjetin joukko palkataan sesongiksi kerrallaan. Silti monet ovat olleet täällä töissä jo monta vuotta. Minäkin haluaisin jatkaa vaikka ylioppilaaksi asti, jos aika riittää. Monet kaverini haluaisivat tulla samoihin töihin ja mielelläni tuon mukaan pikkusiskonikin, sitten kun hän on riittävän vanha. Toistaiseksi en ole huomannut, että työ haittaisi koulunkäyntiä. Tosin lukio on huomattavasti vaikeampi kuin peruskoulu, mutta uskon selviytyväni", Saara arvelee.

Siviilissä Saara on ykkösnorssin lukion ekaluokkalainen. Hän ottaa lukion vakavissaan ja alku on lupaava, keskiarvo yli yhdeksän.

"Haluan selviytyä hyvin koulusta, sillä olen lapsesta asti halunnut tulla lääkäriksi. En vielä tiedä, miksi haluaisin erikoistua, mutta haluan auttaa ihmisiä." Harrastuksia on runsaasti. Seitsemän vuotta kestäneet pianotunnit on toistaiseksi lopetettu, mutta tyttö lukee paljon ja tasapuolisesti.

"Uusin harrastukseni on diskotanssi. Se on vähän kuin showtanssia ja valtavan hauskaa. Aloitin syksyllä ja olen iloinen, kun voin nyt kustantaa tunnit itse. Siivoan myös isän toimistoa ja ansioilla selviän yleensä aika hyvin. Isompia hankintoja varten saan vanhemmilta rahaa. Haaveilen säästäväni myös ensi kesän kielikurssia varten", Saara suunnittelee.

Koulu on mukavaa. Saaralla ei ole varsinaista lempiainetta, mutta kielet, musiikki ja matematiikkaa ovat innostavia. Historia ja kuvis kiinnostavat vähemmän. Parasta koulussa ovat kuitenkin kaverit.

"Yleensä ollaan parhaan tyttökaverin kanssa ja huvitetaan itseämme. Meillä on hurjan kivaa. Tai sitten mennään kavereiden kanssa pitämään hauskaa. Käydään leffassa tai lätkämatseissa, joihin innostuin viime syksynä. Viikonloppuisin käydään diskoissa tanssimassa. Siellä voi tanssia yksinkin, mutta periaatteena on, että poikien pitäisi hakea meitä. Välillä tosin tytötkin hakevat." Tietenkin Saaran mieltä toisinaan askarruttaa tulevaisuus. Pääseekö opiskelemaan, saako työtä?

"Aika lailla säikähdin silloin, kun Estonia hukkui. Se tuntui olevan niin lähellä. Vähitellen siitä kuitenkin on päästävä yli. Nyt jo voisin kuvitella työtä merelläkin. En ole koskaan valikoinut työtä, vaan teen sitä mitä saan. Opiskeluaikana voin kokeilla monenlaisia töitä." "Politiikasta en ole kiinnostunut, enkä ottanut kantaa EU:hun. Olen kuitenkin suunnitellut lähteväni ulkomaille opiskelemaan, jos siihen tulee tilaisuus. Koulussa opiskelen ruotsia ja englantia, ja haluaisin mennä johonkin englanninkieliseen maahan, kuitenkin Eurooppaan.

TUULA PALMUNEN HANNES HEIKURA / HS

Nuoret hyviä työntekijöitä Hyvästä siivoojasta hyvä lääkäri? Uusi harrastus on diskotanssi Mahdollisesti Eurooppaan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää