Mielipide

Kuka kustantaa sosiaaliturvan?

Tilaajille

Meillä on sosiaalikeskuksen johtajan Kati Peltolan kanssa yhteinen huolen aihe: pienyritysten välilliset työvoimakustannukset (HS 24. 3.).

Olen yhtä mieltä siitä, että periaate "verot valtion maksettaviksi" ei toimi. Sitähän tavallaan kokeiltiin talousjärjestelmissä, joissa valtio omisti tuotantovälineet. Mutta Peltolan resepti "verot yritysten maksettaviksi" ei sekään tunnu hyvältä.

Kenen kuuluisi kustantaa sosiaaliturva? Siitä ei kannata kiistellä maailmankatsomuksellisella tasolla. Se on - leniniläisittäin sanoen - asian periaatteellinen puoli, eikä johda mihinkään.

Asian käytännöllinen puoli on se, että yritysten välilliset työvoimakustannukset hillitsevät pienten, työntekijöitä paljon palkkaavien yritysten työllistämishaluja. Nykyinen systeemi ruokkii työttömyyttä. Työttömyys lisännee mm. Peltolan johtaman sosiaalikeskuksen asiakkaiden ongelmia.

Kun suomalainen pieni tai keskisuuri yritys maksaa työntekijälleen lisäpalkkaa 100 markkaa puhtaana käteen, yritys joutuu maksamaan 269 markkaa. Sen aiheuttavat välilliset työvoimakustannukset, joista osa on niitä nyt puheena olevia sosiaaliturvamaksuja, yhdessä verotuksen kanssa. Ruotsalaisella yrittäjäkollegalla on vähän helpompaa, hän selviää 192 markalla.

Tässäkin kysymys on veroloukusta, ilmiöstä, joka ei liene aivan tuntematon kunnallisellakaan alalla, esimerkiksi sosiaalikeskusten budjetteja laadittaessa.

Pienyrittäjät ovat valmiit maksamaan tehdystä työstä sovittua palkkaa, mutta he paljoksuvat palkan suuria sivukuluja. Juuri se jarruttaa työllistymistä.

Voisiko asialle tehdä jotain? Vai painetaanko koko ongelma villaisella ja jatketaan sen päivittelemistä vaalien alla (kuten ehdokkaat usein tekevät) tai vaalien jälkeen (kuten Kati Peltola tekee)?

Liikkeelle päästäisiin uudistamalla työnantajan sosiaalivakuutuksen rahoitusta siten, että työnantajan palkkasidonnaisissa maksuissa luovuttaisiin kokonaan niiden etuuksien rahoittamisesta, jotka eivät ole ansiosidonnaisia. Tällaisia ovat kansaneläkevakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksun perusturvaosuus.

Millä uudistus rahoitettaisiin? Säästöillä, yleisillä verovaroilla ja erilaisten markkinoita vääristävien työllistämistukien karsimisella.

Verotus yksinkertaisemmaksi ja palkat puhtaana käteen voi olla hyvä, mutta kaukainen tavoite. Sitähän ehdotti jo Suvirannan palkkaverokomitea edistyksellisellä 60-luvulla.

Peltolan mukaan asian ydin on siinä, että "suuryritykset eivät halua luopua rahoistaan". Kannattaa muistaa, että suuret ja pienet yritykset käyttävät rahaa varsin hyviin tarkoituksiin kuten palkkojen maksamiseen ja uusia työpaikkoja synnyttäviin investointeihin.

Suurten ja pienten yritysten edut eivät ole vastakkaisia. Monen ison yrityksen tuote syntyy niistä osista, joita lukuisat pienet yritykset isolle yhteistyökumppanilleen valmistavat.

TIMO IMMONEN Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton PKT-osasto Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää