Mielipide

Vääryyden kormaamiseen pyrittävä

Tilaajille

Karjalaiset pakkoluovuttamilta alueiltamme ovat suomalaisia . Ryöstö kohdistui suomalaisiin ja Suomeen . En näe, miten tämä voitaisiin asiallisesti sivuuttaa. Kuitenkin Antti Jaatisen mielestä (HS 26. 6.) "olisi tärkeätä siirtää Karjala-keskustelu valtiomittakaavasta - neuvottelu-umpikujasta - juurensa menettäneeen ihmisen tasolle." Noin ajateltaessa on kuitenkin paljon painavaa asiaa sivuutettuna: 1. Jokainen tässä yhteydessä "juurensa menettänyt" yksityinen ihminen on myös suomalainen ja osallinen maansa kohtaloista.

2. Neuvottelu-umpikujaa ei voi olla, koska Suomen virallinen edustus ei ole neuvotteluja ehdottanut.

3. Neuvottelujen ehdottamiseksi meidän ei tarvitsisi "opettaa omaa subjektiivista käsitystämme sodasta venäläisille", koska heidän oma presidenttinsä sanoi valtionpäämiehemme vierailun aikana viime vuoden toukokuussa: "Karjalan liittäminen (Neuvostoliittoon) oli epäilemättä stalinistista politiikkaa, totalitarismin hyökkäyspolitiikkaa, emmekä me presidentti Ahtisaaren kanssa missään tapauksessa hyväksy sellaista." Se, että presidenttimme jätti ehdottamatta neuvotteluja mainitun vääryyden korjaamiseksi, siis antamatta luonnollisinta vastausta, ei ole esteenä tuon laiminlyönnin korjaamiselle.

4. Jatkosotaa ei olisi ollut ilman talvisotaa, Stalinin johtaman Neuvostoliiton hyökkäystä Suomeen. Hyökkäyksenhän Kansainliitto tuomitsi ja erotti hyökkääjän jäsenyydestään. Ilman talvisotaa ei myöskään olisi ollut "suomalaisia seuraamassa sivusta Leningradin piirityksen murhenäytelmää".

5. On ilmeistä, "ettei sodassa kukaan voi säilyä syyttömänä." Mutta miten siitä seuraisi, ettei suurvallan hyökkäys pienen naapurinsa kimppuun silti olisi vääryys, myös toisen alueen anastuksineen? Sen riistonhan jopa hyökkääjän perijävaltion presidenttikin myöntää vääryydeksi!

"Siirala ei usko Karjalan venäläisillä olevan isänmaata. Kyllä kai panslavismi siellä sentään Karjala-aatteen voittaa." Onko noin kirjoittava valmis antamaan oikeutuksen suuren valtakunnan väkivaltaiselle aatteelle ja sellaisen pohjalta harjoitetulle ryöstölle?

6. Mitä yltiöpäistä on vetoomuksessa vääryyden korjaamiseksi? Siinähän luotetaan omantunnon merkitykseen. Venäjällä löytyy ehkä maailman herkintä kollektiivista omaatuntoa. Muutoinhan sieltä eivät olisi voineet nousta sellaiset kirjallisuuden ihmisyysaarteitten tuottajat kuin vaikkapa Gogol, Dostojevski, Tolstoi, Tsehov ja Solzhenitsyn.

Kollektiivista herkkää omaatuntoa on kuitenkin Venäjällä myös nyt . Pietarissa jo ainakin kahdeksan vuotta sitkeästi ja monipuolisesti toiminut liike "Karjala. Historian ja seutututkimuksen yhdistys." Kolme vuotta sitten Tarton rauha -liikkeelle osoittamassaan kirjeessä liikkeen johtaja Jevgeni Balasov lausuu: "Me olemme perusteellisesti vakuuttuneita siitä, että Venäjän kansakunnan uudestisyntyminen on mahdollista vain, jos se vapautetaan menneisyyden raskaasta perinnöstä, niistä synneistä, jotka sen entiset vallanpitäjät ja järjestelmät tekivät. Meidän asenteemme perustuu siihen, että Venäjän kansan velvollisuus on saattaa voimaan riistettyjen alueiden, erityisesti Karjalan kannaksen ja Laatokan Karjalan alkuperäisväestön oikeudet omaan historialliseen isänmaahansa." Oikeudenmukaisuudesta välittäminen ja sen pohjalta vetoaminen vääryyksien korjaamiseksi on poliittista realismia ihmiskunnan historian nykyvaiheessa . Rohkaistuin lukiessani Viron presidentin 17. 5. Turun yliopistossa pitämää puhetta (julkaistu Kanavassa 5/95): "Viron sanoma maailmalle on yksinkertainen - periaatteilla ei käydä kauppaa. Tämä näennäisesti moralisoiva sanoma on kaikkea muuta kuin sinisilmäistä moralisointia. Se on, jos pidätte siitä enemmän - aika reaalipoliittinen kokemus. Periaatteiden pettäminen voi suoda menestyksen elämän päiväksi, mutta seuraava päivä tai sukupolvi joutuu maksamaan siitä moninkertaisen hinnan . . ." - - - "Pahaa ei voi vastustaa liittoutumalla sen kanssa. Teheranissa ja Jaltassa uhrattiin Viron, Latvian ja Liettuan, samoin Puolan ja muiden Keski-Euroopan maiden itsenäisyys . . ." Eikö Pariisin rauhankongressissa tapahtunut vastaavaa Suomelle?

MARTTI SIIRALA puheenjohtaja Tarton rauha r.y.

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää