Mielipide

Lahjonta on kova syytös

Tilaajille

Mielipidesivulla (HS 9. 8.) poikkeuksellisesti nimimerkillä kirjoittava A.R.T. väittää, että mietojen huumeiden - ilmeisesti kannabistuotteiden - laillistamista kannattavat lähinnä huumeiden tuottajat ja kauppiaat, sekä lahjotut lääkärit ja "asiantuntijoiksi tekeytyvät", jotka kirjoittavat mietojen huumeiden vaarattomuudesta.

Monet eri alojen asiantuntijat ovat todella tiedostaneet, että kieltolaki on epäonnistunut, ja että varsinkin kannabiksen kriminalisointi suorastaan pahentaa maailmanlaajuista huumeongelmaa.

Väite, että nämä olisivat lahjottuja on aika kova syytös: sen tueksi pitäisi olla myös näyttöä, vaikka piiloutuisikin nimimerkin taakse.

A.R.T. myös panee sanoja asiantuntijoiden suuhun: Olen seurannut maailmalla käytävää huumekeskustelua, enkä ole juuri havainnut vakavasti esitettyjä väitteitä mietojen huumeiden "vaarattomuudesta", ellei tällaisena pidä pyrkimystä jonkinlaiseen suhteellisuudentajuun laittomien ja laillisten päihteiden haittoja verrattaessa.

Totesin Euroopan eri maiden huumekeskustelua käsittelevän jutun haastattelussa (HS 23. 7.), että on täysin mieletön ajatus, että huumekauppiaat pyrkisivät edistämään aineiden laillistamista; sehän tuhoaisi huumeliigan elinkeinon. Kyseisessä jutussa varsin ansiokkaasti käsiteltiin eurooppalaisen päihdepolitiikan uusia tuulia. Jutussa myös korostettiin, ettei kannabisyhdistys ole saanut näkemyksilleen paljonkaan vastakaikua Suomessa.

Vaikka narkofobinen liturgia yhä pitkälti hallitsee Suomen julkista päihdekeskustelua, pinnan alla kytee yllättävän paljon valmiutta päihdepolitiikan uudelleenarviointiin. Alkukesän Maailma kylässä -tapahtumassa kannabisyhdistyksen esittelyteltta herätti suurta kiinnostusta - ja pahennusta lähinnä niissä, jotka eivät siihen tutustuneet.

Yksityisissä keskusteluissa eräät poliitikot, lääkärit, päihdehuollon ammattilaiset, ja jopa poliisit ovat suhtautuneet näkemyksiimme myönteisemmin kuin toistaiseksi uskaltavat sanoa julki. Asennetabut voivat muuttua nopeasti: kun DDR vietti perustamisensa 40-vuotisjuhlaa lokakuussa 1989 Itä-Saksan poliittista oppositiota pidettiin varsin heikkona. Berliinin muuri kaatui jo marraskuussa.

KIMMO WILSKA Päihde- ja raittiusasiain

neuvottelukunnan varajäsen

Suomen kannabisyhdistyksen

tiedottaja Helsinki

ADAM KORPAK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää