Mielipide

KHT-tilintarkastaja saa olla kaksoisagentti!

Tilaajille

tilintarkastuslautakunnan sihteeri Maj-Lis Saarikivi kirjoittaa HS:n vieraskynä-palstalla 4. 5. (link{ETR=tl;960504007.jtun.;all;hesa}) otsikon "Tilintarkastajasta kaksoisagentti?" alla, että tilintarkastaja ei samanaikaisesti voi olla omistajien luottohenkilö ja verotarkastaja.

Saarikivi väittää, että tilintarkastaja ei saa antaa tietoja yrityksestä muille kuin omistajille eikä verottajaa saa asettaa muita edullisempaan asemaan.

Saarikivi ei näytä asemastaan huolimatta tietävän, että Valtion tilintarkastajalautakunta (Vala) on 8. 2. 1996 päätöksellään kumonnut tilintarkastajan lojaalisuus- ja luottamuksellisuusvelvoitteen yhtiön omistajia kohtaan, päinvastoin päätös vahvistaa, että tilintarkastajalla on ilman seuraamuksia oikeus informoida ja jopa neuvoa velkojapankkia omistajien ohi ja tietämättä ja jopa omistajien vahingoksi.

Valan päätös on lopullinen, joten kyseessä on sitova ennakkotapaus, minkä vuoksi siteeraan sitä sanatarkasti: "Rkl Oy:n ajauduttua vuonna 1992 vakavaan likviditeettikriisiin Simpanen on ennen 28. 10. 1992 tehtyä konkurssihakemusta pitänyt osan Rkl Oy:n hallituksesta sivuuttaen yhteyttä Skopin edustajiin ja esittänyt 8. 10. 1992 näkemyksensä Rkl Oy:n ja tämän tytäryhtiön Katinkulta Oy:n hallinnosta ja organisaatiosta konkurssitilanteen varalta sekä esittänyt heille toisessa yhteydessä, millä tavoin Skop voi estää Rkl Oy:n velkasaneerauksen." "Simpasen toiminnan ei ole kuitenkaan näytetty aiheuttaneen tilinpäätösten ja muiden Rkl Oy:stä julkisuuteen annettavien tilintarkastuksen kohteena olleiden tietojen muodostumista virheellisiksi. Simpasella on ollut Rkl Oy:n pääomistajien lupa olla yhtiön asioissa yhteydessä Skopin edustajien kanssa." "Näistä syistä on jäänyt näyttämättä, että Simpanen olisi tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta menetellyt KHT-tilintarkastajasääntöjen tai hyvän tilintarkastustavan vastaisesti tai hän olisi menetellyt tavalla, joka on omiaan alentamaan ammattikunnan arvoa tai olisi muuten toistuvasti rikkonut velvollisuuksiaan hyväksyttynä tilintarkastajana." Simpanen on Wideri Oy:n KHT tilintarkastaja, hänen sivuuttamansa hallituksen jäsenet ovat yrityksen omistajia.

Tilintarkastaja siis antoi päävelkojalle kirjallisen ehdotuksen yrityksen konkurssista, toiminnan siirtämisestä uudelle yritykselle, omistajien syrjäyttämisestä ja pankin miehen nimittämistä heidän tilalleen ja toiminnan muusta organisoinnista siirtymävaiheen aikaisena kulissioperaationa.

Toimiessaan omistajien neuvonantajana saneerauksen valmistelussa hän välittömästi neuvottelujen päätyttyä soitti Skopiin kertoen neuvottelujen sisällön, tavoitteet ja neuvoi miten Skopin tulee menetellä, jotta yrityssaneeraus ei alkaisi. Puhelinkeskustelussa tilintarkastaja nimitti itseään nimenomaisesti kaksoisagentiksi, tosin hieman vahvennettuna: "Minulla on tällainen perkeleellinen kaksoisagentin rooli tässä nyt taas sitten." Kun tilintarkastajan toiminta ei ole aiheuttanut virhettä tilinpäätökseen , on se Valan mukaan siis ollut sallittua, moitteetonta, eikä ole alentanut tilintarkastajakunnan arvoa.

Rehellisellä yrittäjällä ei pitäisi olla mitään sitä vastaan, että tilintarkastus ja verotarkastus jollakin sopivalla tavalla yhdistetään ja verot määrätään alusta alkaen oikein, puolin ja toisin fair play -hengessä, mutta avoimesti, ei yrittäjän selän takana. Näin ajan ja rahan säästö voisi olla melkoinen ja mikä tärkeintä verotuksen ennalta-arvattavuus ja siten oikeusturva paranisi huomattavasti. Intressi on varmasti yhteinen.

Verovelan maksun suhteen tilanne on ongelmallisempi. Minunkaan mielestäni verottajaa ei pitäisi velkojana asettaa sen parempaan asemaan kuin muitakaan etuoikeudettomia velkojia.

Mutta verottaja pitäisi asettaa selkeästi parempaan asemaan kuin turvaavia vakuuksia vastaan lainoja yrityksille myöntäneet pankit ja muut rahalaitokset. Ne kyllä kykenevät valvomaan omat etunsa jo velan syntyvaiheessa.

Vakuudettomien velkojien asemaa pitäisikin ratkaisevasti parantaa, jotta pienimuotoinen luottokauppa ei kokonaan estyisi luottotappioriskien vuoksi. Nyt vakuusvelkojat ja pesänhoitajat vievät pesistä kaiken päältäpäin, luottoriski ilman vakuutta on liian suuri ja se hidastaa elpymistä.

SEPPO JUURIKKO varatuomari Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää