Mielipide

Työkeskustelussa vääriä olettamuksia

Tilaajille

Työllisyyskeskustelussa esiintyy jatkuvasti kolme väärinymmärrystä, jotka johtavat harhaan ratkaisuja etsittäessä.

Työtä ensinnäkin syntyy tuotteiden ja palvelujen kysynnästä. Kyseessä on suhde, joka riippuu kokonaan molempien osapuolten - kuluttajien ja työn tekijöiden - päätöksistä. Työ ei ole siten mikään uusiutumaton luonnonvara tai muu rajallinen suure. Arviot työn pysyvästä vähenemisestä tai peräti loppumisesta pohjautuvat väärään analogiaan.

Kysyntä on oikeastaan itse tehdyn työn vaihtamista jonkun toisen työsuoritukseen. "Tuon hampurilaisen ostaminen vastaa nettopalkkaa, jonka olen saanut puolen tunnin työnteosta. Onko se sen arvoinen?" Tai työntekijän kannalta: "Jos ryhtyisin paistamaan hampurilaisia, voisin saada viisitoista prosenttia korkeamman elintason kuin työttömänä. Kannattaisiko vapaa-aika vaihtaa rahaan?" Edes samanarvoisia työsuorituksia ei voi vaihtaa päittäin. Palkoista ja jokaisesta ostoksesta kerätään siivu veroina yhteisten tehtävien hoitamiseen, tuloerojen tasoittamiseen ja sosiaalivakuutusmaksuihin. Mitä ohuempi tämä siivu on, sitä useammin työn ostaminen ja tekeminen tuntuu edulliselta.

Työn tarjontaan vaikuttavat palkasta käteen jäävä summa ja vaihtoehtoinen , sosiaaliturvasta saatava toimeentulo. Mitä vähemmän vaativaa työ on, sitä vaikeammin sille löytyy tekijöitä, joita maksettava palkka tyydyttäisi.

Toinen keskeinen harhakäsitys on, että automatisointi alentaa elintasoa. Kokonaisuutena sen vaikutus on päinvastainen. Yksittäistä maata koskeva vaikutus riippuu karkeasti ottaen automaattitaseesta: valmistaako se muille enemmän automaatteja kuin niitä tuo. Automaatti on tässä käsitettävä laajasti kaikiksi niiksi välineiksi, joilla ihmistyötä korvataan.

Kuvitelkaamme tuotantoelämä mustaksi laatikoksi, jossa toimii tuntematon määrä ihmisiä. Jos hinnat pysyvät samoina, voidaan palkkoina maksaa ja synnyttää ostovoimaa yhtä paljon riippumatta siitä, kuinka monta työntekijää laatikossa on. Automatisoitaessa tuotantoa osa palkoista ohjautuu automaattien rakentajille, ja osa hyödystä siirtyy tuotteiden ostajille halvempina hintoina. Yhtään ostovoimaa ei katoa jäljettömiin.

Kolmas perusteeton ajatus on työn lisääminen sitä jakamalla. Tätä koskee sama mustan laatikon vertaus kuin automatisointiakin: tekijöiden määrällä ei ole merkitystä, jos työn tulos pysyy samana. Kakun valmistaminen on eri asia kuin sen jakaminen.

Työn jakamista perustellaan myös sillä, että tällöin marginaalivero alenee ja ostovoima kasvaa sitä kautta. Tässä unohdetaan, että työn jakaminen ei sinänsä vähennä verotuksella katettavia menoja. Alkuperäinen määrä veroja joudutaan joka tapauksessa keräämään, ennemmin tai myöhemmin.

Muutenkin pitäisi muistaa, että olemme jättämässä taaksemme teollisuusyhteiskunnan ja siihen liittyvät pelisäännöt. Liukuhihna edellytti jokaisen tulevan töihin samaan aikaan ja työskentelevän saman määrän tunteja päivässä ja viikossa.

Työtä ei ole enää pakko järjestellä näiden rajoitusten mukaan, vaan kulloinkin tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Silloin huomataan paremmin, että vain tuloksista syntyy vaurautta, ja kannattaa keskittyä niiden aikaansaamiseen.

JOUNI J. SÄRKIJÄRVI arkkitehti Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää