Mielipide

Jos suojelet tapaa, niin tapakin suojelee sinua

Tilaajille

le ihmisiksi, vai miten se olikaan se Lammin likan mummon ohje maailmanmaineeseen matkaavalle lapsenlapselleen. Eli siis kunnolla, ettei kenelläkään ole valittamista, että käyttäytyminen on yleisesti hyväksyttävää, ketään loukkaamatonta. Sitähän ne ovat hyvät tavat. Aikojen ja ihmisten mukana muovautuneita, käytännön ja tunteitten tuotteita. Tukemassa arkipäivän tilanteita. Suojana itselle ja toisille. Perinnettä, joka on koeteltu ja hyväksi, hyväksi havaittu. Suojele tapaa, niin tapa suojelee sinua.

Hyvät tavat ovat sivistystä ja siitä seuraa myös ns. sivistynyt kielenkäyttö. Sekin asia on viime aikoina tullut puheeksi. Samasta asiasta voidaan puhua eri sanoilla ja sanan valinnat kertovat puolestaan sanailijan sivistyneisyyden tasosta. Esimerkiksi sana rakasteleminen on ollut sivistynyt ilmaisu tästä tapahtumasta ja on kirjallisuudessa ollut melko riittävä ilmaisu. Kioskikirjallisuudella on sitten oma kielenkäyttönsä, joka ei aseta lukijalle kovin suuria vaatimuksia. Hyvää käytöstä on myös sivistynyt ja ns. siisti kieli.

Niin! nyt on sitten ylintä opetusporrasta myöten "huomattu", että jotain on vinossa. Hyvät tavat ovat kadonneet! Peruskoulussa on laiminlyöty tapojen opetus. Nyt äkkiä opettajat korjaamaan laiminlyöntejään ja opettamaan. Muuten ei pärjätä Euroopassakaan, saati sitten Amerikassa. Peruskouluhan se moitteet sai tuonnoiselta tv-kokiltakin siitä, ettei se opeta lapsia edes kalaa omaan suuhunsa perkaamaan.

Sitä mukaa, kuin yhteiskunnan perusyksikön, kodin, asema murenee ja sen seurauksena kotikasvatuksen puute lisääntyy, jää ainoaksi vastuulliseksi, jota voidaan osoittaa, koulu. Siltä odotetaan koko ajan lisääntyvien yhteiskunnan vääristymien oikaisemista. Monen opettajan voimat menevät päivittäin siihen, että selviää mitä uskomattomimmista tilanteista täysin henkisesti riekaleina olevien oppilaitten kanssa tunnista toiseen.

Opettaakin pitäisi ja kasvattaa siinä sivussa. Ja hyviä käytöstapojakin. Mieli vain korkealle, sanoihan sentään yksi oppilas aamulla jopa "moi"! Mitenkäs opetan ulkomaalaisia oppilaitani tervehtimään aamuisin? Jos he kavereiltaan oppivat, he eivät sano mitään, eivät edes vastaa omaan tervehdykseesi. Varmaan edelleen kuitenkin että hyvää huomenta!

Lähes kolmekymmentä vuotta olen ikäpolveni kollegojen kanssa kynsin hampain pitänyt kiinni tavoista, jotka olen selkäytimeeni jo lapsuudessa omaksunut ja niitä erinäiselle määrälle lapsia opettanut. Lapset ovat avoimia ja vastaanottavaisia. Yhdessä toteamme, miten hyvältä tuntuu, kun joku on meille ystävällinen ja miten hyvät tavat tuovat turvallisuutta. Miten rumalta ja pahalta tuntuu, kun joku kiroilee. Jokainen kiroilu tullaan opettajalle valittamaan. Kodeissa opetetaan ja koulussa opetetaan. Hyviä tapoja kunnioitetaan ja osataan, mutta mihin ne häviävät?

Media murskaa. Asia on harvinaisen selvä ja yksiselitteinen. Jokainen, joka lehtiä ja tv:tä seuraa, näkee mainoksia, joissa suorastaan yllytetään huonoihin tapoihin, ivataan, riidellään käyttäydytään todella härskisti, siepataan kylmästi ja harkitusti toiselta pala suusta. Ja mainos kääntää tämän asian edun puolelle. Tätä monta kertaa illassa. Kielenkäytöstä puhumattakaan. Ja yhteyksissä, joissa siihen ei välttämättä osaa ollenkaan varautua.

Illalla tätä tv:stä, aamulla taas muistutetaan koulussa, että kiroilu on huonoa käytöstä. Mitäs siitä, koska toimittajaksi ainakin pääsee, vaikka kiroilee kuinka. Suren vanhempia, joilla on pieniä lapsia. Vanhempia, jotka haluaisivat antaa heille arvokkaita, hyviä elämän eväitä. Miten yhteiskunta heitä tukee?

Yhteiskunta on vetäytynyt todellisesta kasvatusvastuusta. Se on paljon muutakin kuin päivähoito-ongelmat ja lapsiperheiden verotus. Valtio olemme me - ja eduskunta edustaa mielipidettämme. Kasvatusta, lasta ja kotia suojaavaksi aikanaan tehty laki on yksi toisensa jälkeen yksilön vapauden nimessä kumottu. Viimeisin nyt tämä kaikkinainen elokuvasensuuri. Kyllä, kyllä, vapaus ennen kaikkea, mutta mihin on jäänyt vastuu? Kaikki eivät kykene valitsemaan ja vastaamaan.

Ja harva ovimikko palauttaa takaisin maksaneen katsojan. Hyvät tavat eivät iske kipinää, eivät kutsu katsomoihin ja eivät tuo rahaa. Eli ei kannata. Raha, raha ja raha ja markkinavoimat, joille ei kukaan voi mitään. Eduskunta avaa padon ja sen jälkeen ei kukaan voi mitään, niin kuin ei nyt internetillekään. On tullut asioita, joita ei voi hallita.

Että mitä se opettaja tässä nyt narisee? Vanhuuttaan tietenkin, mutta myös siksi, että huolimatta opetusministerin julistuksesta ja "uusista" tapakasvatusoppaista ja -kampanjoista, monet vanhemmat ja opettajat tuntevat edelleen taistelevansa yltyvässä myrskyssä tuulimyllyjä vastaan. Lasten ja nuorten arkipäivän tavat eivät oppituntien erinomaisistakaan anneista ja esimerkeistä muutu. Vain kaverien tapoja noudatetaan. Ja kaveripiiri imee käyttäytymismallit mediasta.

Muutama miljoona yhteiskunnalta tietoiskuihin ja mainontaan hyvien tapojen puolesta joka päivä muutaman vuoden ajan. Ohjelmien tekijät opiskelemaan ihmisyyttä, vastuuntuntoa ja hyviä tapoja. Lasten suojelu taas arvoonsa. Onhan aikoihin eletty, ellei näkyviä tuloksia ala ilmestyä.

Tällä hetkellä uskon kyllä itse siihen, mitä opetan, mutta toivo alkaa heikentyä. Tulkaa apuun te, joilla on valtaa. "Kaiken, minkä teette yhdelle pienimmistä . . ." HERTTA YLIKOJOLA luokanopettaja äiti, isoäiti Helsinki ADAM KORPAK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää