Mielipide

Tiedotusylivaltaa käytetään väärin

Tilaajille

Nuori tyttö kuoli jouluna traagisesti hänen jäätyään tulipalossa kotinsa parvekkeelle loukkuun. Lahden pelastuslaitoksen nostolava-auto ei toiminut vikaannuttuaan väärin pysäköidyn auton siirtoyrityksessä. Pelastuslaitoksen edustaja sysäsi tv-uutisissa pelastusyrityksen epäonnistumisen väärin pysäköineen harteille.

On mahdoton ymmärtää, että yksi henkilöauto pysäyttää palokunnan etenemisen. Palomiesten luulisi varautuneen välinein ja suunnitelmin siihen, että kaupungissa pelastustoiminnan esteenä on myös autoja, sekä oikein että väärin pysäköityjä. Jos yksi sääntöjen vastaisesti parkkeerattu auto lamauttaa pelastuslaitoksen, niin miten se pärjää tulelle, joka ei noudata mitään ihmisen luomia sääntöjä?

Lahden pelastuslaitoksen tiedottaminen on onneton yritys peitellä oma tumpulointi. Pelastuslaitos sysää syyn muiden niskaan selitellessään epäonnistumistaan. Pelastuslaitos käyttää ylivoimaista tiedotusmahdollisuuttaan yhtä virheentekijää vastaan.

Eräässä tapauksessa työtoverit syyttivät (perusteettomasti) yhtä työntekijää työtoverinsa kuolemasta sillä seurauksella, että hän teki itsemurhan. Julkisuuden syyllistämällä ihmisellä ja hänen läheisillään on kannettavanaan valtava henkinen ja sosiaalinen taakka. Heidän on mahdotonta osoittaa julkisuudessa, että onnettomuuteen vaikutti muitakin syitä. En puolusta virheellistä pysäköintiä, mutta samana yönä oli varmasti lukuisia muitakin väärin pysäköityjä autoja ilman, että siitä seurasi mitään vakavaa. Samoin kuin monia oikein pysäköityjä, jotka olisivat häirinneet pelastustoimia.

VR harjoitti vastaavaa tiedotusylivallan hyväksikäyttöä Jokelan junaonnettomuuden yhteydessä viime keväänä. Sääntöjenvastainen toinen henkilö veturin ohjaamossa leimattiin onnettomuuden syyksi ja kuljettaja syylliseksi. Vielä muutamia vuosia sitten säännöt pitivät turvallisena vain sellaista junaa, jonka veturissa oli kaksi henkilöä.

Onnettomuuksilla on aina monta syytä. Kansalaisilla on oikeus odottaa, että julkisen palvelun tuottajat sitoutuvat palvelun parantamiseen. Onnettomuustilanteissa se edellyttää kaikkien mahdollisten syiden etsimistä ja kaikkien mahdollisten turvallisuustoimenpiteiden käyttöönottoa. Syntipukin nimeäminen ennen tutkimuksia estää asiallisen oppimisen tapahtuneesta.

Lahden kaltaisen onnettomuuden pitäisi käynnistää kaikissa kodeissa, taloyhtiöissä ja kuntien elimissä keskustelun ja toimenpiteet paloturvallisuuden parantamiseksi. Niin ei tapahdu, jos ihmiset uskovat väärin pysäköidyn auton Lahden pelastustoimenpiteen ainoaksi esteeksi.

Joulunajan lukuisat onnettomuudet todistavat, että turvallisuuteen pitäisi suhtautua vakavammin. Onneksi Lahden palo alkoi talon ylimmästä kerroksesta. Muutoin loukkuun jääneitä olisi voinut olla enemmän. Näin vakavan tapauksen pitäisi havahduttaa kaikki. Yhden virheentekijän ottaminen silmätikuksi ei tue onnettomuuksien ennalta ehkäisyä, mikä on pelastustoimen arvokkain palvelutehtävä.

Helsingin Sanomien asiapitoiset kirjoitukset Lahden tapahtumasta välittivät aivan eri kuvan kuin tv-uutiset. Toimittajien tulisikin olla kriittisempiä kertoessaan onnettomuuksista. Kun toimittaja hyväksyy tietolähteekseen tapahtuman yhden osapuolen, on tuloksena tämän osapuolen itselleen edullisimmaksi uskoma esitys.

Itsensä vapauttaminen kaikesta vastuusta ei aina ole viisain tiedotustapa. Ennen Estonian uppoamista sattui vakavia laivaonnettomuuksia, joita laivayhtiöt systemaattisesti vähättelivät. Estoniaa seurannut matkustajakato olisi voinut olla vähäisempi, jos yhtiöillä olisi ollut näyttöjä vakavasta oppimishalusta.

JORMA SAARI professori työturvallisuustutkija Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää