Mielipide

Joka kymmenes ajoittain etätyössä

Tilaajille

HS:n kotimaan sivulla kerrottiin 3. huhtikuuta alaotsikossa: "Etätyötä ei tehdä . . ." link {ETR=tl;970403135.jtun.;all;hesa} Väitettä perusteltiin EU-tutkimuksella, jonka mukaan vuonna 1996 vain pari prosenttia palkansaajista oli neljän viikon aikana työskennellyt kotona tietokoneella. Etätyöstä on saatu tarkempia tietoja, jotka on syytä tuoda esiin, varsinkin kun kirjoituksen otsikointi viittasi Suomeen.

Etätyöllä tarkoitetaan työtä, joka tehdään tieto- tai tietoliikennetekniikan avulla ja ainakin jossakin määrin tavanomaisen työajan ja työpaikan ulkopuolella. Työministeriön toimeksiannosta Tilastokeskus keräsi vuonna 1994 työolobarometria varten 1100 suomalaista palkansaajaa koskevan aineiston. Sen mukaan 8,4 prosenttia teki ainakin jossakin määrin etätyötä. Kuopion aluetyöterveyslaitoksen valtakunnalliseen kyselyyn vuonna 1994-1995 sisältyivät myös yrittäjät. Siinä etätyöntekijöiden osuus oli noin 9 prosenttia.

Etätyöntekijöihin ei ole luettu noin 170000:tta ylityöntekijää, jotka eivät miellä itseään etätyöntekijöiksi. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan sen vuonna 1996 suorittamassa kyselyssä jossakin määrin etätyötä tekeviä olisi Suomessa jo runsaat 11 prosenttia palkansaajista.

Etätyöntekijöistä 10-18 prosenttia tekee sitä yli 40 tuntia kuukaudessa, noin puolet heistä on etätyössä alle 2 työpäivää kuukaudessa.

Etätyöntekijä on tyypillisesti ammattitaitoinen, itsenäinen ylempi toimihenkilömies. He ovat aloittaneet etätyön, koska työ vaatii sitä ja normaali työaika on tiukalla. Palkkaus, työehdot ja ay-jäsenyys eivät muutu etätyön seurauksena. Työnantajat edistävät etätyötä, koska se tuo tehokkuutta ja paremman ajankäytön hallinnan.

Suomalainen etätyö on vapaaehtoista ja usein epävirallista. Etätyöntekijöistä 20 prosenttia on sopinut asiasta työnantajansa kanssa. Etätyö on siten työn tehostamistapa, jossa työntekijät itse ovat olleet aloitteellisia. Kyse ei ole työn sijoittamisesta "etäälle" vaan työn tehostamisesta tekniikan avulla sekä joustavan työajan ja työpaikan valinnalla.

Työn tuottavuus ja siten myös työllisyyden ylläpitämisen edellytykset paranevat etätyön seurauksena. Etätyöntekijöiden työelämän laatu ja asema työmarkkinoilla on muita parempi. Erityisesti laatutekijät paranevat alempien toimihenkilöiden keskuudessa. Etätyö on esimerkki tietoyhteiskunnan mahdollisuuksien onnistuneesta hyödyntämisestä.

Työn uudelleenorganisointiin liittyvä liiketoiminnan ja henkilöstöpolitiikan kehittäminen on eri muodoissaan käytössä monissa menestyvissä yrityksissä. Työllisyyden ylläpidossa ja tuottavuuden kohottamisessa työelämän kehittämistoimet ovat avainasemassa. Tietoyhteiskunnan mahdollisuuksien huomiotta jättäminen aiheuttaa avoimessa taloudessa ja korkeaan elintasoon pyrkivässä yhteiskunnassa varmasti korkeamman työttömyyden ja inhimillisten voimavarojen haaskauksen kuin tähän rakennemuutokseen sopeutuminen.

Jokainen tehköön ajatuskokeen siitä, mitä tekniikan mahdollisuuksien, liiketoimintaympäristön muutoksen ja työorganisaatioiden kehittämisen laiminlyönti vaikuttaa työllisyyteen, tuottavuuteen ja elintasoon sekä mahdollisuuksiin harjoittaa esimerkiksi kansallista sosiaali- ja aluepolitiikkaa.

Tietoyhteiskunta ei ole pelkästään tekninen käsite. Siihen liittyy voimakas sosiaalinen ulottuvuus. Tämä tarkoittaa työllisyyden ja yhteiskunnan kiinteyden edistämistä ja ihmisten huomioimista. Tietoyhteiskuntaa ei ole syytä paeta. Se ei ole työttömyyden ja eriarvoisuuden yhteiskunta, jos haluamme soveltaa tekniikkaa sekä yhteiskuntapolitiikkaa inhimillisesti ja tehokkaasti.

Tietoyhteiskunta voi olla kestävän taloudellisen-, ekologisen-, sosiaalisen ja eettisen kehityksen sekä uusien kasvu-ulottuvuuksien yhteiskunta. Historiallisesti suomalaisilla on ollut kykyä onnistuneesti sopeutua uusiin olosuhteisiin. Näin on mahdollista käydä myös tietoyhteiskuntaan siirryttäessä.

JUHANI PEKKOLA valtiot. lis.

projektisihteeri tietoyhteiskuntatiimi työministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää