Mielipide

Tuomarit lakimiestyön ydinalueella

Tilaajille

Asianajaja Matti Norri esitti vieraskynäpalstalla julkaistussa kirjoituksessa "Tuomari on kuin Caesarin vaimo" (HS 23. 6. link{ETR=tl;970623170.jtun.;all;hesa}) joitakin hovioikeuden esittelijöiden sivutöitä ja tuomarinuran arvostusta koskevista näkemyksistä, jotka antavat aihetta vastaukseen. Norri toteaa kirjoituksessaan: "Perinteisesti hovioikeuksien esittelijät ajoivat sivutoimenaan oikeusjuttuja. Kansa ajatteli: jos juttu alioikeudessa ehkä hävitäänkin, viskaali sitten hovioikeudessa huolehtii asian kääntymisestä voitolliseksi." Vaikka kirjoituksessa puhutaankin menneistä ajoista, on tältä osin syytä todeta erityisen painokkaasti, ettei hovioikeuden esittelijä ole missään tekemisessä sellaisen asian kanssa, jossa hän on toiminut avustajana alemmassa oikeusasteessa. Hovioikeuksissa noudatetaan esteellisyyskysymysten osalta muutenkin erittäin tiukkoja sääntöjä.

Sanotun sivutoimisen ja yleensä vähäisen asianajotoiminnan voi nähdä periaatteellisena ongelmana. Toisaalta tuomareita kohtaan on esitetty kritiikkiä nimenomaan kokemuksen kapea-alaisuudesta ja siitä, ettei heillä useinkaan ole asianajokokemusta. Perussyynä hovioikeuden esittelijöiden sivutoimiin on kuitenkin esittelijöiden heikko palkkaus.

Esittelijän alkupalkka on nykyisin noin 10000 markkaa kuukaudessa. Esittelijäksi pääseminen edellyttää oikeustieteen kandidaatin tutkinnon lisäksi suoritettua auskultointia ja usein myös usean vuoden työkokemusta lakimiestehtävissä.

Huonoa palkkausta on perinteisesti perusteltu nimenomaan mahdollisuudella tehdä lisätöitä. Esittelijän työ on kuitenkin nykyisin tosiasiassa vaativaa kokopäiväistä työtä ja sivutoimien määrä on vähäinen. Esittelijöiden palkkausta ei kuitenkaan ole nostettu vastaamaan tehtävän vaativuutta ja työmäärää.

Norri toteaa kirjoituksessaan: "Parinkymmenen viime vuoden aikana on maassamme toimitettu tuomioistuinuudistus. Sen seurauksena tuomarin ura on menettänyt kiinnostavuutensa lakimiesammattina." Ja edelleen:"Tuomariksi ei ryhdytä, tuomariksi joutuvat muista töistä kilpailussa pudonneet." Norrin näkemys ei kuitenkaan vastaa pitkäaikaista tradiota eikä tämän päivän kokemuksia. Viime vuosina hovioikeuksiin valitut esittelijät ovat tutkintotodistuksen arvosanojen perusteella olleet opinnoissaan poikkeuksellisen hyvin menestyneitä, joiden ammattitaitoon ja valmiuteen omaksua uusia asioita ollaan hovioikeuksissa erittäin tyytyväisiä.

Tuomarinuralle hakeutuvat ne, jotka heikosta palkkauksesta huolimatta haluavat toimita lakimiestehtävien ydinalueella tuomioistuinlaitoksen palveluksessa.

Ongelmana tuomarinuralla on alhaisen palkkauksen lisäksi urakierron hitaus. Oikeushallinnon alalta on tähän saakka puuttunut pitkäjänteinen henkilöstöresursseja koskeva suunnittelu. Esittelijöiden tilanne onkin virkamiesrakenteesta johtuen tällä hetkellä varsin huono.

Yleisten tuomioistuinten tuomarivirkojen määrä kasvoi voimaakkaasti 1970-luvulla ja 1980-luvun loppupuolella. Maahan perustettiin muun muassa kaksi uutta hovioikeutta ja kaikki käräjätuomareiden virat. Eteneminen tuomarinuralla oli melko nopeaa.

Tilanne on 1990-luvun alusta alkaen olennaisesti muuttunut. Uusia virkoja ei ole enää perustettu ja nyt on jo virkoja vähennetty. Tämän kehityksen seurauksena virkakierto tuomioistuinlaitoksessa on huomattavasti hidastunut. Hovioikeuden esittelijän vakinaisen viran saaminen kestääkin tällä hetkellä lähes kymmenen vuotta ja hovioikeudenneuvoksen viran saaminen yli 20 vuotta.

Ellei asioihin millään tavalla puututa, tilanne lähivuosina vielä heikentyy, kun eläkeikää lähenevien osuus on vähäinen. Merkittävää "luonnollista" urakiertoa tuomioistuinlaitoksessa onkin odotettavaissa vasta 2010-luvulla, kun niin sanotut suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle.

SUOMEN HOVIOIKEUSTUOMARIT R.Y.

Risto Uoti puheenjohtaja Marjo Naapi sihteeri Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää