Mielipide

Eutanasia on syytä määritellä tarkkaan

Tilaajille

Pekka Reinikainen esitti statistiikkaa Hollannin eutanasiakäytännöstä (HS 28. 7. link {ETR=tl;970728250.jtun.;all;hesa}) Käsitteen määrittelemisessäkin tulee ottaa huomioon ns. yleinen kanta, eli juuri se mitä eutanasiaa ajavat järjestöt kannattavat. Suomessa eutanasiaa puolustavat järjestöt eivät ole käsittääkseni ajamassa Suomeen hollantilaista mallia, siitäkään huolimatta, että siinä on myös lukuisia hyviä puolia.

Suomessa eutanasiaa puolustavat järjestöt ovat painottaneet potilaan vapaaehtoista toistuvaa pyyntöä, joka tulee olla todistettavissa usean lääkärin ja ns. uskotun henkilön kautta. Eutanasiaa voitaisiin myös harkita ainoastaan tilanteessa, joissa potilas on psyykkisesti terve ja lääketieteellisin kriteerein parantumattomasti sairas. Yksinkertaisuudessaan eutanasia tarkoittaa kuolemansairaan potilaan auttamista kuolemaan, hänen omasta vapaasta tahdostaan. Potilaan elämän lopettaminen ilman potilaan suostumusta tai vasten tahtoa, ei ole eutanasiaa.

Hollantilaisesta eutanasiakäytännöstä on monenlaisia tutkimuksia ja kirjoituksia. Ilmeistä onkin, että eutanasiaa vastustava kirjoittaja tai tutkija löytää pääpainon juuri negatiivisille argumenteille kun taas sitä puolustava kirjoittaja positiivisille.

Sairaanhoidon opettaja Anna-Maija Hanski työskenteli useita vuosia Hollannissa sairaanhoitajana ja tutki hollantilaisten sairaanhoitajien suhtautumista eutanasiaan. Tutkittavat olivat itse olleet mukana ja seuranneet useita eutanasiatapauksia alusta loppuun saakka. Tutkimuksen mukaan kaikki hoitajat olivat eutanasian laillistamisen kannalla.

Reinikainen esitti väitteen, jonka mukaan vain viisi prosenttia lääkärikunnastamme hyväksyy eutanasian. Lääketieteen tohtori Pekko Louhialan teettämän kyselytutkimuksen mukaan eutanasian hyväksyi täysin tai osittain 30 pros. lääkärikunnasta. Hollantilaisen mallin hyväksyi täysin tai osittain 49 pros.

Suomi on hyvin kaukana hollantilaisesta liberaalisuudesta, jossa etusijalla ovat humanistiset arvot ja ihmisen vapauden kunnioitus. Tärkeä on myös muistaa, että 40 pros. hollantilaisista kuolee kotona.

Reinikaisen eutanasiasta käyttämä surmaaminen-sana on myös harhaanjohtava. Harva kuolemaa toivova pyytää surmaamistaan. Kyseessä on potilaan avustaminen kuolemaan. Eutanasia saattaisi olla potilaalle vapautus kiduttavilta kärsimyksiltä ja kuolemaa pidentäviltä hoidoilta.

Lääkäri toimii aina yksilöllisesti eri tilanteissa, oman harkintansa mukaan. On kuitenkin ala-arvoista epäillä lääkärikuntamme moraalia niin alhaiseksi, että he ryhtyisivät suin päin surmaamaan potilaitaan vasten heidän tahtoaan.

Väärinkäytösten mahdollisuus on aina olemassa kaikessa inhimillisessä toiminnassa, mutta mahdollisten väärinkäytösten vuoksi me emme voi kieltää armeliasta kuolemaa sitä toistuvasti pyytävältä, kuolemansairaalta potilaalta.

JOUNI PELTOMAA fil. yo.

kuntohoitaja Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää