Mielipide

Päättäjät vallassa ja vastuussa

Tilaajille

Yleisesti ottaen on voimassa käsitys, että valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Eri yhteyksissä niiden välinen sidos vaihtelee, mutta yleensä seuraa myös vastuuta. Eli mitä enemmän henkilöllä on valtaa, sitä enemmän on myös vastuuta. Suuremman vastuun sisältävästä työstä myös usein maksetaan enemmän korvausta, varsinkin talouselämässä.

Kun henkilöllä on valtaa, hän tekee päätöksiä. Kaikki päätökset eivät voi olla hyviä ja onnistuneita, vaan jokaiselle tulee myös huonoja päätöksiä. Päätösten merkitys laajemmalti riippuu usein päättäjän vastuu- ja valta-asemasta. Jos henkilö tekee merkittävän epäonnistuneen päätöksen, voi siitä seurata aseman menettäminen tai muu negatiivinen seuraus.

Mielestäni on suuri ero pelkän epäonnistuneen päätöksen ja toisaalta hyötymistarkoituksessa tehdyn epäonnistuneen päätöksen välillä. Tämä asia tunnutaan nyt välillä unohdettavan, kun puhutaan samaan aikaan rivipankinjohtajilta ja STS-pankin ex-pääjohtajilta vaadittavista vahingonkorvauksista.

Lisäksi sekoitetaan keskenään pankkikriisin uhreiksi todella joutuneiden tavallisten ihmisten maksettaviksi tulleet korvaukset sekä tämä nyt jo surullisen kuuluisaksi tullut Sundqvistin oman edun tavoittelusta tuomittu vahingonkorvaus. Onhan sillä valtava ero, jos esimerkiksi takaa toisen ihmisen lainan ja joutuu sitä maksamaan tai jos aiheuttaa pankille kymmenien miljoonien vahingot luottopäätöksellä, josta myös itse selkeästi hyötyy.

Onko Suomessa yhteyttä vallan ja vastuun välillä? Kun seuraa politiikkaa ja siihen liittyviä asioita sekä näiden henkilöiden toimintaa, tulee usein johtopäätökseen, että Suomessa ei välttämättä ole kovin suoraa yhteyttä. Mitä se vaikuttaa yleiseen moraaliin?

Poliitikot usein valittavat, että heitä ei arvosteta ja politiikassa mukana olemista halveksitaan oman edun tavoittelemiseksi. Mitä muuta voi esimerkiksi tapaus Ulf Sundqvistista ajatella?

Pankkikriisi koskettaa varmasti ainakin jollain tavalla jokaista suomalaista, jos ei muuten niin joko kohonneina veroina tai huonontuneina yhteiskunnan mahdollisuuksina tukea vähäosaisia. Näin ollen ministeri Alhon epäonnistunut päätös alentaa jo korkeimman oikeuden kohtuullistamaa Sundqvistille tuomittua vahingonkorvausta useilla miljoonilla on hyvin merkittävä. Päätöksen taustat on selvitettävä ja tuotava päivänvaloon ja päätös on kumottava, koska yleinen oikeustaju ei sitä hyväksy.

Miksi Helsingin ulosottovirasto ei aikaisemmin ryhtynyt erityistoimiin Sundqvistin "varattomuuden" näennäisyyden toteamiseksi? Miksi kun siihen vihdoinkin ryhdyttiin, se kerrottiin medialle? (Sinänsä tietysti parempi, että asia tuli myös julkisuuteen eikä sitä vuodettu ainoastaan Sundqvistille itselleen.) Mikä oikeuttaisi ministeri Alhon antamaan veronmaksajien puolesta Sundqvistille anteeksi useiden miljoonien maksut? Ei kai vaan tärkein tekijä ole, että Sundqvist on saman puolueen ex-puheenjohtaja?

Oletetaan, että tätä ministeri Alhon tekemää surkeaa päätöstä ei kumota. Yhdistetään tähän syyttäjien tekemä syyttämättäjättämispäätös Eeva Vuoren ja miehensä veropetosjutussa. Yhdistelmä on suora kehotus kansalaisille hankkiutua ensin kaveriksi korkeiden poliitikkojen kanssa ja sen jälkeen ryhtyä huijaamaan ja petkuttamaan niin paljon kuin kekseliäisyys vain ideoita tuottaa ja mitä suurempia summia, sitä varmemmin tästä kyseenalaisesta toiminnasta ei tule seuraamuksia.

Tätäkö Suomessa halutaan? Eikö pääministeri Paavo Lipponen esimerkiksi ymmärrä, kuinka vakavasta asiasta on kysymys? Ei tässä ole kysymys minkään yksittäisen puolueen tai sen jäsenen hyökkäyksestä ja kostosta Sundqvistia kohtaan vaan oikeuden toteutumisesta tai toteutumattomuudesta.

MIKKO KUUMOLA Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää