Mielipide

Opastetaan nuorisoa kasvissyönnin...

Tilaajille

Opastetaan nuorisoa kasvissyönnin iloissa Kuluttajasivuilla oltiin (HS 4. 11.) link {ETR=tl;971104065.jtun.;all;hesa} huolestuneita vegaanisen ravinnon nuorille mahdollisesti aiheuttamista puutossairauksista. Mutta huoleen on syytä vai n silloin, jos vegaaninuori ei tiedä, että B12 ja D-vitaniinien sekä kivennäisaineiden puutokset ilmaantuvat vasta useiden kuukausien jälkeen. Oikealla valistuksella tästäkin pulmasta päästään.

Kasvissyönti - erityisesti Are Waerlandin Suomeenkin tuoma maito-kasvisravinto - on 50 viime vuotta ollut keski-ikäisten ja vanhenevien ruokaa. Syynä tämä n tervehdyttävän ravinnon nauttimiseen on useimmiten ollut suuri sairastavuus. Nyt nuoret yllättävät meidät veganismillaan.

Kasvissyöntiä on viime vuosikymmeninä tutkittu tutkittu. Laktovegetarismi eli kasvikunnan ja maitotaloustuotteita sisältävä ruokavalio on todettu ravinto- opillisesti täysin turvalliseksi, vitamiini- ja kivennäisaineitten saanniltaan jopa sekaruokaa paremmaksi. Kananmunat ja kala eivät kasvissyöntiin kuulu, ja vegaani voi olla vaikka nahkapuserossa kulkisi.

Yksi suuri ero kasvissyönnin ja sekaravinnon välillä kuitenkin on; se on elämänarvot, elämän kunnioitus. Kasvissyöjä tuntee vastuuta terveydestään, eläimi stä, luomakunnasta kaikkiaan. Ja se tästä joukosta kummajaisen tekeekin, varsinkin kun tämä väki on keskimääräistä terveempää ja sen myötä onnellistakin.

Erityisesti lapsille ja nuorille veganismi on ravintosuunnista kaikkein vaativin. Ruotsissa, missä on tuhansia vegaaneja, siitä on tutkimusten mukaa erity isesti hyötyä reumaattisille ja kroonisesti sairaille. Oikein koottuna ja monipuolisesti erilaisia kasvikunnan tuotteita sisältävänä sitä pidetään myös nuorille täysin turvallisena. Ravitsemustietoutta veganismi kuitenkin kaikilta vaatii.

Valkuaisaineitten saanti vegaaniravinnossa on helppo tyydyttää, sillä vegaanit syövät runsaasti kotimaisen kokojyväviljan ohella myös hirssiä, tattaria ja maissia palkoviljan ja kasvisten ohella. Perunaa vegaanitkaan eivät saisi unohtaa.

Riittävän kalsiumin saannin suhteen on tärkeää, että nuoret syövät puuronsa ja tuorekiisselinsä kuorimattomista seesaminsiemenistä tehdyn maidon kera ja s yövät todella runsaasti lehtivihanneksia. Muussa tapauksessa on turvauduttava pillereihin. Vegaanien on myös muistettava, että runsaasti C-vitamiinia sisältävät kasvikset ja myös hapankaali tehostavat raudan imeytymistä.

Kuorimattomat seesaminsiemenet ovat vehnänalkioitten ohella myös mainio sinkin lähde. Koska vegaanit eivät syö kalaa ja välttävät suolaakin, ei heidän rav innossaan ole riittävästi jodia. Ruotsalaiset vegaanit turvaavat jodin saantinsa merilevätuotteilla.

D-vitamiinia ruotsalaisvegaanit saavat tätä vitamiinia sisältävästä kasvismargariinista, D-vitamiinivalmisteista ja ulkoilemalla runsaasti. D-vitamiinia e i ole kasveissa eikä yleensä soijamaidossakaan.

B12-vitamiinin puute uhkaa vegaaneja. He eivät syö lihaa, kalaa eivätkä maitotaloustuotteita, jotka ovat tämän vitamiinin parhaita lähteitä. Vegaaneja neu votaan syömään hapankaalia ja hapanvihanneksia, soijakastikkeita, papujen ja siementen ituja, ravintohiivaa, islanninjäkälää ja käyttämään Spirulina-levävalmisteita. Näissä kaikissa on kuitenkin niin niukasti B12-vitamiinia, että sen saanti on muul la tavoin turvattava ja aika ajoin verikokeilla kontrolloitava.

Kaikenlainen kasvissyönti vaatii tietoa ja innostusta, veganismi eniten. Ylipäätään kasvissyönti on jo nykyisin helppoa. Raaka-aineita on jokaiseen makuun ja kasvisravinnon tärkein vaatimus, ruoan monipuolisuus, on helppo ja halpa toteuttaa.

Kasvikset ovat lihaa ja kalaa huomattavasti halvempia. Ruotsista on kokemuksia, että kouluruokailun kustannuksia voidaan kasvisten ja papujen avulla piene ntää. Pavut maistuvat kaikille, ja tällaisia vaihtoehtoisia ruokailumalleja kehitetään jo muun muassa Lapinlahden ja Varkauden kouluissa, varmaan muuallakin.

Eikös olekin ihanaa, että nuoremme ovat kiinnostuneita siitä, mitä suuhunsa pistävät. Autetaan heitä. Myös suomalaisilla ravintotutkijoilla ja ravitsemust erapeuteilla riittää oikeaa tietoa. Tuetaan nuoria, nyt kerrankin on siihen mahdollisuus. Ehkä he puolestaan avaavat meille ovia sellaisten elämänarvojen pariin, jotka meiltä ovat kateissa.

ULLA LEHTONEN

kasvissyöjä

entinen ammattisairastaja Varkaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää